TULCEA: Începe Festivalul Internațional de Interpretare a Muzicii de Café-Concert și Lăutărești „Georges Boulanger”, ediția I
Publicat de Doina Sirbu, 29 octombrie 2019, 14:58
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” și Primăria Municipiului Tulcea organizează, pe 6 și 7 noiembrie, de la ora 18.00, Festivalul Internațional de Interpretare a Muzicii de Café-Concert și Lăutărești „Georges Boulanger”, ediția I.
La eveniment vor participa artiști și formații de prestigiu din mai multe țări:
România
– ION GHIȚULESCU – solist vocal muzică lăutărească, Târgu Jiu;
– IONEL TUDORACHE – solist vocal muzică lăutărească, Buzău;
– GRUPUL „CAFÉ-CONCERT” – Alba Iulia, cu următoarea componență:
OVIDIU BARTES – conducere muzicală
VICTOR GEOGEAN – acordeon
ZENO ZANC – contrabas
KALMAN URSUI – pian
CONSTANTIN FLORESCU – solist vocal;
De asemenea, spectacolele din ambele seri ale festivalului vor fi deschise de artiștii orchestrei ansamblului:
LĂCRĂMIOARA CHIRIŢĂ – vioară; NICOLAE IFRIM – vioară; NICOLETA LUNGU – vioară; ANA MARCOCI – vioară; ALEXANDRU SAVA – vioară; RĂZVAN GEORGE CROITORU – vioară; VLĂDEANU DRAGOȘ – vioară; ŞTEFAN MINCĂ – chitară; DANIEL APOSTOLATOS – violoncel bas; IONUŢ STINGHERU – țambal; MARIN ION – clarinet; ROLLAN ŞTEFAN CHIRIŢĂ – clarinet/saxofon; MARIUS DOBRINEL IORDAN – nai, fluier, caval; CLAUDIU–BOGDAN PASCALE – acordeon; GABRIEL–VALENTIN ANDREI – acordeon, sub bagheta dirijorului AURELIAN CROITORU, cu participarea soliștilor vocali: GEORGETA NICHIFOR, COSTEL ATANASOF, ILEANA LAURA FERARU, LAURA MARIANA MOCĂNIŢĂ.
Franța
– DUO MĂCIUCĂ-LE CAM – La Chapelles de Marais, Franța, cu următoarea componență:
MARIAN MĂCIUCĂ (România) – vioară
GERARD LE CAM (Argentina) – pian;
Serbia:
– ORKESTAR DANIJELA – Serbia, cu următoarea componență:
– DANIJELA VESELINOVIC – trompetă
– VLADIMIR KLEM – instrumentist
– BOGDAN VESELINOVIĆ – instrumentist
– NIKOLA PESTERAC – instrumentist
– BOJAN VESELINOVIC – instrumentist
– DRAGAN LIJESKIC – instrumentist
– PEDJA STAMENKOVIC – instrumentist
– ALEKSANDAR VELIMIROVIC – instrumentist
– MARKO BOJOVIĆ – instrumentist.
Republica Moldova:
– COSTI BURLACU & CORINA ȚEPEȘ ȘI FESTIV BAND – Chișinău, Republica Moldova.
Biletele se găsesc la Agenția de bilete a Teatrului „Jean Bart” și sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
Despre Georges Boulanger
Georges Boulanger s-a născut la Tulcea, în ziua de 18 aprilie 1893, într-o veche familie de lăutari, fiind fiul lui Vasile Pantazi, poreclit „Boulanger” din pricina unei anumite asemănări fizice (mai ales barbişonul) cu generalul francez Georges Boulanger. La vârsta de 12 ani, beneficiind de o bursă, începe să studieze la Conservatorul de Muzică din Bucureşti. Peste trei ani este auzit de către renumitul violonist și pedagog Leopold Auer care, fiind uimit de aptitudinile artistice ale lui Boulanger, l-a primit ca elev la Dresda, între anii 1908-1910.
Se angajează apoi ca violonist principal la „Café Chantant” (cea mai importantă cafenea din Sankt Petersburg, frecventată de aristocraţia rusă, audienţa care l-a aclamat în nenumarate rânduri).
În Rusia, Boulanger şi-a dezvoltat stilul unic, devenit o caracteristică importantă a tuturor lucrărilor sale: „muzica uşoară” (o combinaţie de muzică ţigănească, folclor balcanic şi valsuri vieneze).
În perioada 1923-1924 Boulanger a plecat la Berlin cu vioara, compoziţiile şi partiturile sale şi s-a stabilit acolo, împreună cu tovaraşa sa de viaţă, Ellionor.
În 1926 a semnat un contract cu Bote & Bock pentru editarea a şapte dintre lucrările sale, printre care şi celebra „Avant de mourir”, cunoscută mai târziu sub numele de „My Prayer”. În 1958 această piesa s-a clasat pe primul loc în topul difuzărilor radio din SUA, pentru 21 de săptămâni consecutiv. Ulterior, piesa a fost inclusă în coloana sonora a nenumărate filme. Afişele principalelor hoteluri şi music hall-uri anunţau „Boulanger cânta astăzi!”.
A înregistrat piese cu mai multe case de discuri şi a atins vârful carierei sale artistice în 1935-36, devenind o legendă în Germania. În anul 1948 decide să plece în America de Sud și semnează un contract cu Hotelul Copacabana Palace (Rio de Janeiro Brazilia).
În Brazilia, lucrează intens şi devine foarte cunoscut. Călătoreşte prin întreaga ţară, până când obţine primul său contract în Argentina, la staţia de radio Radio Belgrano. A trăit în Argentina până la moartea sa. Moare pe 3 iunie 1958, în oraşul Olivos. A lăsat două fiice, Nora şi Georgette.
Tulceanul GEORGES BOULANGER este considerat unul dintre părinții muzicii de café-concert.
Redactor online – Doina Sîrbu