Constanţa primeşte titlul de Capitală a Tineretului din România
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 octombrie 2019, 10:22
Constanţa este oraşul desemnat a fi noua Capitală a Tineretului din România, acest titlu fiind decernat în prezenţa secretarului de stat din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Remus Munteanu, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului.
Noua Capitală a Tineretului din România, Constanţa, preia ştafeta de la Iaşi, actualul oraş deţinător al titlului, şi urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021. Titlul a fost oferit de către Comisia pentru Guvernanţa titlului alături de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Iaşi – FONTIS şi Primăria Municipiului Iaşi, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România.
‘Mi-aş dori să felicit tinerii din Iaşi care învaţă sau locuiesc aici, organizaţiile neguvernamentale de tineret, ligile studenţeşti. Vreau să îi felicit că au primit acest titlu şi sunt sigur că vor duce la bun sfârşit toate acţiunile cuprinse în mandatul de Capitală a Tineretului şi vor preda ştafeta viitorilor câştigători. Le urez mult succes tuturor tinerilor’, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Remus Munteanu.
La rândul său, primarul Iaşului, oraşul care deţine în prezent titlul de Capitală a Tineretului, a spus celor veniţi la Gală, că fiecare oraş din România ar trebui să devină o capitală a tinerilor.
‘Asta m-a impresionat, implicarea în viaţa publică a tinerilor rămaşi acasă. Capitală a Tineretului poate fi şi la Torino, şi la Sevilla, şi Roma poate fi Capitală Culturală a Tineretului din România, şi peste tot unde milioane de tineri au plecat prin Europa. Îi aşteptăm să revină alături de noi în oraşele care au fost, care sunt şi care vor deveni Capitală a Tineretului. Cei care vor prelua ştafeta sperăm că o vor duce şi mai sus’, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica.
Constănţenii au câştigat acest titlu apelând la conceptul #ComeToSEAus prin intermediul căruia îşi propun să adune la aceeaşi masă tinerii pentru a colabora şi pentru a dezbate viitorul oraşului în care trăiesc. În calitate de ‘Capitala Tineretului din România’, Constanţa îşi doreşte să valorifice potenţialul oraşului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănţeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, iniţiativelor acestora şi, totodată, să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local şi de a avea o contribuţie semnificativă la creionarea viitorului comunităţii locale. Pentru derularea proiectelor ce urmează a fi implementate pe parcursul anului bugetul alocat este de aproximativ 2.640.000 de lei.
Premiul în valoare de 50.000 euro câştigat de ‘Constanţa – Capitala Tineretului din România’ este oferit de Banca Comercială Română, co-iniţiator al programului şi reprezintă un punct de pornire pentru finanţarea proiectelor propuse.
Candidaturile celor două oraşe finaliste, Craiova şi Constanţa, au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanţi ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizaţiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare şi ai unor instituţii publice. În alegerea făcută, juriul a vizat coerenţa viziunii, claritatea obiectivelor şi însemnătatea misiunii, dar şi modalităţile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret şi cu respectarea politicilor publice de tineret.
#ComeToSEAus reprezintă îndemnul tinerilor constănţeni pentru comunitatea locală de a-şi întoarce privirile către nevoile tinerilor dar şi către potenţialul lor de a schimba viitorul oraşului. Pe de altă parte, conceptul propus reprezintă îndrumarea tinerilor de a îmbrăţişa activismul civic şi social şi de a promova un model al implicării comunitare. Una dintre misiunile aflate pe lista noul oraş câştigător este de a aduce în acelaşi loc ONG-uri, structurile de învăţământ preuniversitar şi universitar, autorităţile locale şi mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identităţii şi al apartenenţei, dar, mai ales, de a face din Constanţa şi din regiune modele de urmat privind reorientarea atenţiei generale către tineri.
Secretarul General al Guvernanţei pentru Capitala Tineretului din România, Andras Farkas, Grupul PONT, a spus celor prezenţi că prin intermediul programului Capitală a Tineretului din România comunităţile se implică în mod armonios, iar autorităţile publice devin tot mai deschise.
‘Privim constant către nevoile tinerilor, iar prin intermediul programului Capitala Tineretului din România, reuşim să îi implicăm în dezvoltarea armonioasă a comunităţilor. Este important să lucrăm împreună, să fim alături de tineri şi să îi susţinem. Autorităţile publice locale au devenit tot mai deschise către a implica tinerii in procesele decizionale la nivel local, iar acest lucru demonstrează că ne îndreptăm spre crearea unor comunităţi şi oraşe sustenabile . Felicit echipa oraşului Constanţa şi le urez succes în implementarea proiectelor’, a declarat Andras Farkas, de la Grupul PONT.
Preşedintele Consiliului Tineretului din România, Mihai Dragoş, a reamintit că faptul că programul Capitală a Tineretului din România a ajuns la a cincea ediţie demonstrează nevoia de dezvoltare a comunităţilor şi implicarea activă a tinerilor.
‘Suntem extraordinar de mândri de faptul că programul Capitala Tineretului din România a ajuns la ediţia cu numărul cinci. Acest lucru ne demonstrează că nevoia de dezvoltare a comunităţilor urbane există şi că există şi tineri capabili şi dornici să pună în aplicare ceea ce îşi propun. Conceptul #ComeToSEAus îi îndeamnă pe tinerii constănţeni să fie mai încrezători în forţele proprii şi mai motivaţi în a se implica, iar aceasta este o lecţie de care cu toţii avem nevoie’, a declarat Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România.
Programul Capitala Tineretului din România este iniţiat şi coordonat de Comisia de Guvernanţă pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federaţia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR).
Programul naţional ‘Capitala Tineretului din România’ îşi propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de ‘Capitala Tineretului’ şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.
‘Capitala Tineretului din România’ a fost lansat în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare şi Iaşi care deţine acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu