Copilul e maestrul
Publicat de Doina Sirbu, 24 octombrie 2019, 18:01
’’Copilul e maestrul’’ este un film realizat de regizorul Alexandre Mourot, actorii principali fiind 27 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Proaspăt tătic, regizorul descoperă metoda Montessori și decide să instaleze o cameră de filmat în clasa educatorului Christian Maréchal, în cea mai veche şcoală Montessori din Franţa.
Timp de doi ani le urmărește comportamentul și observă că micuții sunt fericiţi, au multă libertate de mişcare, lucrează fie singuri, fie în grupuri mici, prezența educatorului fiind una discretă.
Vizionarea documentarului are loc și la Constanța, pe 25 noiembrie, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, de la ora 17.30, la inițiativa Asociației ’’Clubul Montessori Start pentru Viață’’.
Potrivit organizatorilor, în deschidere, regizorul francez, Alexandre Mourot, va împărtăși experiența sa și a echipei sale din clasa educatorului Christian Maréchal.
Filmul a fost tradus și distribuit în numeroase țări printre care se numără: Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Bulgaria, Polonia, Spania, SUA, Canada, Japonia, Mexic, Uruguay, Columbia, Republica Dominicană.
Evenimentul este organizat împreună cu Institutul Montesori București (MIB), Asociația pentru Dezvoltarea Educației Montessori în România (ADEMR) și Federația Montessori România (FMR).
Principiile Mariei Montessori
1.Copiii învaţă totul din mediul înconjurător.
2.Respectă copilul în toate manifestările lui.
3.Oferă-i libertate de mişcare în siguranţă.
4.Oferă-i libertatea de a alege.
5.Dă-i şansa să câştige tot mai multă independenţă.
6.Învaţă-l prin prezentarea activităţii, nu prin corectare.
7.Împlineşte-i nevoile şi, în acelaşi timp, ajută-l să vadă care sunt şi nevoile celorlalţi.
8.Ai răbdare. Dacă un copil are nevoie de mai mult timp pentru a învăţa ceva, acordă-i-l.
9.Un copil care este criticat frecvent învaţă să-i judece pe alţii. Dacă un copil se simte acceptat, învaţă să aibă încredere în el.
10.Respectă-ţi copilul atunci când a greşit şi îşi poate repara greşeala. 11.Opreşte-l atunci când acţiunile pe care vrea să le facă sunt potenţial periculoase.
12.Nu-ţi vorbi de rău copilul, indiferent dacă acesta este sau nu de faţă.
13.Concentrează-te mai degrabă pe ceea ce vrei să educi bun în el, nu pe răul pe care vrei să-l eviţi.
14.Întotdeauna fii pregătit să răspunzi când te solicită copilul, căci atunci are nevoie de ajutor.
15.Când nu are nevoie de ajutor, nu interveni.
16.Nu întrerupe un copil când este concentrat asupra unei activităţi: se odihneşte, lucrează sau doar îi observă pe alţii.
17.Un aspect foarte important este mediul în care locuieşte copilul şi în care nu trebuie să se regăsească obiecte inutile.
18.Întotdeauna vorbeşte şi comportă-te cu copilul folosind cele mai bune maniere şi oferă-i tot ce ai mai bun în tine.
19.Ajută-ţi copilul să-şi depăşească imperfecţiunile. Fă acest lucru cu grijă, reţinere şi în linişte, cu inţelegere şi dragoste.
Redactor online – Doina Sîrbu