Unitățile școlare pot să deconteze, de acum înainte, cheltuielile cu transportul și pentru elevii care nu au abonamente
Publicat de , 23 octombrie 2019, 08:13
Unitățile de învățământ pot să deconteze, de acum înainte, cheltuielile cu transportul și pentru elevii și studenții navetiști care nu au abonamente. Un articol din Legea Educației, anulat, zilele acestea, de Curtea Constituțională, limita decontarile doar în cazul abonamentelor plătite de elevii navetiști – nu și în cazul biletelor.
Un singur cuvânt – „abonament“, din Legea Educației Naționale i-a obligat pe unii dintre părinții copiilor care fac naveta la școală să suporte această cheltuială din bugetul familiei.
În mod normal, statul trebuia să asigure acești bani, în limita unui traseu de cel mult 50 de kilometri. Numai că unii transportatori nu făceau abonamente, așa cum scria explicit și limitativ în lege, iar unitățile școlare se trezeau cu elevi care aduceau spre decontare doar bilete. Textul rigid al legii și teama de Curtea de Conturi i-au determinat pe cei mai mulți directori de unități de învățământ să refuze decontarea biletelor. Au fost, însă, și unele excepții. Acum, acestea sunt probleme depășite. Rămân, însă, alte neajunsuri, precum limitarea decontării abonamentelor la un anumit plafon. Despre toate acestea ne-a vorbit șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Petrică Miu.
„Decizia Curții vine să reglementeze o problemă care a creat multe discuții în ultima perioadă, pentru că era vorba de faptul că, în lege, la articolul 84, aliniatul 3, era prevăzută sintagma «numai abonamentul» și este foarte adevărat că sunt transportatori care nu folosesc abonamentul, folosesc biletul sau alte mijloace pentru beneficiarii transportului public. Urmările practice sunt că au voie să deconteze orice, așa cum spune și Curtea, ceea ce oferă transportatorul – dacă este bilet sau altă modalitate de transport. Au fost, este foarte adevărat, puține situații în care unele școli și-au asumat și biletele. Rămâne în continuare hotărârea de guvern 863, cea care limitează valoarea transportului. Au fost situații în care abonamentul, de exemplu, cel al transportatorului, costa 200 de lei, iar hotărârea de guvern prevedea ca la cei 50 de kilometri sau 30 sau 20 prevedea 150 de lei. Înțeleg că acum s-a stabilit ca și anexa respectivă să fie schimbată în fiecare an…“, a declarat Petrică Miu.
Autoritățile școlare speră ca noile reglementări privind decontarea navetei să ducă și la o reducere, oricât de mică, a cazurilor de abandon școlar.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – unsplash.com