TULCEA: Proiecte europene de 15 milioane de euro pentru decolmatarea unor zone din Deltă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 octombrie 2019, 13:34
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a semnat trei contracte de finanţare pentru decolmatarea unor complexe din Rezervaţie, valoarea totală a acestora fiind de aproape 15 milioane de euro, a anunţat guvernatorul Deltei, Cătălin Ţibuleac.
Proiectele de decolmatare vor fi susţinute financiar din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi au ca obiective îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţie.
‘Urmează licitaţiile şi, dacă lucrurile merg bine, în maximum două luni putem face atribuirea contractului’, a declarat presei guvernatorul Ţibuleac.
Printre zonele care vor fi decolmatate de numără inclusiv zone turistice, Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu şi Istria-Nuntaşi din complexul Razim-Sinoe, potrivit sursei citate.
În ceea ce priveşte lucrările de decolmatare care au început acum aproape o lună pe canalele Sidor-Letea, din zona CA Rosetti, guvernatorul Deltei a menţionat că acestea sunt realizate în proporţie de 75%.
‘În cazul acestui proiect, avem o problemă de proiectare, din cauză că proiectul iniţial nu a fost foarte bine definit, aşa că ne aflăm în situaţia în care materialul scos în timpul decolmatării nu corespunde evaluărilor iniţiale şi trebuie identificată zona în care se vor depune aluviunile. Malurile canalelor care se decolmatează aparţin Societăţii de Gospodărire a Apelor (SGA) şi am avut o discuţie cu directorul SGA pentru a identifica soluţia optimă pentru ca materialul aluvionar rezultat să poată fi folosit la întărirea digurilor de protecţie’, a mai spus Cătălin Ţibuleac.
Lucrările de decolmatare a Letea-Sidor se desfăşoară pe o lungime totală de 6,211 kilometri, au o valoare de 4.006.703 lei şi sunt realizate în regim de urgenţă în contextul în care populaţia din comuna CA Rosetti întâmpină dificultăţi în a ajunge în satele de reşedinţă.
Potrivit Primăriei comunei CA Rosetti, anul trecut, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a semnalat că nu mai poate ajunge în Letea din cauza nivelului scăzut al apei de pe canale.
Acţiunile de decolmatare sunt importante atât pentru populaţia din satele izolate, cât şi pentru resursa piscicolă, nivelul scăzut al apei afectând populaţiile de peşti.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă