CONSTANȚA: Numărul turiștilor străini a scăzut aproape la jumătate, în acest an
Publicat de , 17 octombrie 2019, 14:42
Voucherele de vacanță au asigurat un flux masiv de turiști în țară, flux care poată se dea senzația unui progres al turismului românesc. Creșterea există în mod cert, dar, de multe ori, doar în conturile operatorilor din turism.
Altfel, dincolo de turiștii captivi care pot folosi voucherele doar în România, avem un reper care nu arată deloc bine – turiștii străini. În ultimul an, numărul acestora, și așa foarte mic, a scăzut în județul Constanța aproape la jumătate. Pe ansamblu, este vorba de o combinație de lipsă de organizare, vid legislativ și, câteodată, de lipsă de competență. O spune Bogdan Bola, consilier județean și membru al Comisiei de Turism, care ne-a făcut un rezumat al celor peste 400 de pagini ale documentului care ar trebui să intre cât mai curând în dezbatere.
„În momentul de față, situația turismului din județul Constanța nu este una foarte roz. Cu toate că avem aproape 14% din numărul total de structuri de cazare din țară, iar pe litoral se ajunge undeva chiar la 27%, din păcate, 99% din structurile de cazare din județul Constanța se află doar pe litoral. Acest lucru ne afectează în mod direct, deoarece structura sezonieră a turismului din Constanța durează doar câteva luni, iar în restul anului, aproximativ pentru opt luni de zile, nu se întâmplă absolut nimic.“
Care sunt punctele critice, foarte slabe, dincolo de acest dat, care este natura?
„Strategia ne arată foarte multe puncte slabe din acest punct de vedere – degradarea stațiunilor turistice din zona de litoral, foarte multe spații neîngrijite, amenajarea precară a falezelor, a zonelor de promenadă, degradarea aproape în totalitate a multor monumente istorice…Nu avem niciun fel de trasee de drumeție, de cicloturism, chiar dacă în județul Constanța trece unul dintre cele mai importante trasee de cicloturism din Europa – Euro Velo 6, nu avem în niciun fel marcat acest traseu pe drumurile județene, în mare parte din cauză că nu există și o legislație în acest domeniu. “
Ce se poate face? Am văzut că există multe propuneri, gen Safari la Deleni, parc tematic la Valu și multe altele…
„Un prim pas, așa cum îl văd eu, ar fi să avem o platformă online prin care toate evenimentele turistice ale județului nostru să fie puse acolo, tocmai pentru a nu se suprapune, pentru ca turistul să aibă în vedere că poate astăzi să se ducă la Rasova, de exemplu, pentru un campiuonat de pescuit sau la Ghindărești, pentru un festival al Borșului de Pește…Turiștii, când ajung pe litoral, nu sunt informați corect pentru tot ce înseamnă turismul în județul Constanța…“
Cum stăm cu turiștii străini? Știm de la generațiile mai mature tot felul de povești – cu turiștii polonezi, cu cei din zona scandinavă și așa mai departe…
„Dacă în 2018 puțin sub 5% din numărul total de turiști erau turiști străini, anul acesta, potrivit studiului, numărul a scăzut sub 3%. Lucrul acesta se întâmplă și din cauza faptului că Aeroportul Kogălniceanu nu are foarte multe curse externe, nu este foarte popularizat…“
Revenind la proiecte…se discuta de niște porturi turistice la Rasova, la Ostrov, la Topalu, la Ghindărești…
„Eu am făcut o solicitare către Consiliul Județean și am cerut să mi se dea stadiul în care ne aflăm cu aceste porturi, iar răspunsul a fost unul dezarmant. Având în vedere că nu s-a transmis toate documentația de către Consiliul Județean Constanța către Ministerul Turismului, aceste porturi turistice nu se vor mai face și finanțările sunt pierdute.“
O parte a problemelor ar putea să se rezolve odată ce vor deveni funcționale organizațiile de management al destinației, niște structuri în care sunt implicate autoritățile și agenții economici din turism și care vor gestiona mai eficient, se crede, tot ce ține de acest domeniu.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – Radio Constanța