MANGALIA: Situație atipică în oraș: mulți locuitori revin la sistemul centralizat de încălzire, atrași de costurile reduse – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 15 octombrie 2019, 15:15
Locuitorii municipiului Mangalia, racordați la sistemul centralizat de termoficare, vor plăti același tarif la încălzire ca în sezonul trecut: în jur de 235 de lei gigacaloria. Autoritățile locale susțin că peste câțiva ani, căldura se va ieftini semnificativ, odată cu introducerea sistemului de cogenerare. Până atunci, însă, există o altă soluție care aduce scăderi consistente ale facturii și îi determină pe mulți locuitori ai orașului, care s-au debranșat în urmă cu aproape un deceniu, să revină în sistemul centralizat de termoficare.
Locuitorii din Mangalia, racoradați la sistemul public de termoficare, țin minte, încă, iarna 2011-2012, când au înghețat de frig în case. Societatea care trebuia să furnizeze căldura a intrat în colaps, din motive pe care nu le aprofundăm acum, iar mulți clienți ai sistemului centralizat s-au debranșat.
Acum, la aproape 10 ani de la acel episod, condițiile sunt cu totul altele, iar unii locuitori ai orașului care și-au găsit, atunci, urgent, soluții alternative de încălzire, vor să revină în sistemul centralizat. Este posibil și rentabil doar pentru cel puțin o scară întreagă de bloc, unde trebuie modificată instalația interioară.
”Avem și noi debranșări, dar încercăm să ținem un echilibru între debranșări și rebranșări, pentru că, pe de o parte, unii pleacă din sistemul centralizat și merg pe centrale de apartament, dar, pe de altă parte, noi avem o politică destul de agresivă de a readuce în sistem cetățeni care s-au debanșat cu foarte mulți ani în urmă, atunci când existau acele probleme. S-au debranșat foarte mulți oameni, au rămas să se încălzească cu centrale electrice și sunt niște situații destul de critice. Acum, pe acei oameni, noi încercăm să îi readucem. Cum? Avem un proiect de contorizare gratuită, prin care punem la ușa fiecărui apartament contor de încălzire, astfel încât omul să plătească atât cât consumă la el în casă, nu cu pierderile din subsol sau cu ce îi spune administratorul. Doar cât consumă! Dacă pleacă omul de acasă, dă caloriferul mai încet sau îl oprește de tot și nu mai plătește deloc. Este vorba de un sistem de distribuție pe orizontală, unde trebuie să ceară acest lucru toți de pe scara de bloc. Și avem solicitări – numai anul acesta, vreo 700, ne chinuim să le facem față. Iar toate aceste lucrări sunt gratuite!”, a declarat Doru Colgiu, directorul Goldterm Mangalia, societatea care asigură termoficarea municipiului.
Sistemul de distribuție pe orizontală există și la unele blocuri din municipiul Constanța. În 2018, directorul RADET, Liviu Popa, prezenta concluziile la un an după introducerea distribuției pe orizontală la un imobil de pe strada Mircea cel Bătrân:
”În ultimul sezon, de când funcționează această soluție cu contorizare la ușă, consumul pe această scară de bloc a scăzut cu 41%!”
În Constanța, însă, aceste lucrări se plătesc – vorbim de câteva mii de lei pe apartament. Cu toate acestea, beneficiarii direcți se declară foarte mulțumiți: ”Mă numesc Tănase Ștefan, sunt proprietarul apartamentului 5, iar în vara anului 2017 a fost montat acest sistem de care sunt foarte mulțumit. Apa caldă vine în circa 10 secunde, căldura, am fost mulțumiți, 25 de grade Celsius în tot apartamentul, a mers la maxim, am posibilitatea să opresc căldura când plec în vacanță sau dacă vreau să fie temperatura mai mică în apartament, iar costurile sunt reduse”.
Sistemul de distribuție pe orizontală nu poate fi introdus decât cel puțin pe o scară întreagă a unui bloc.
Redactor – Bogdan Comșa / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Bogdan Comșa