Seceta a afectat puternic regiunea Dobrogei, în acest an
Publicat de , 12 octombrie 2019, 15:09 / actualizat: 13 octombrie 2019, 6:55
Seceta a afectat puternic Dobrogea şi în această vară, iar specialiştii vorbesc tot mai frecvent despre o deşertificare a zonei, în viitorul nu foarte îndepărtat.
În plan local, Oficiul de Studii Pedologice Constanţa monitorizează starea solului şi face determinări punctuale ale deficitului de umiditate.
Datele arată că regiunea are soluri foarte bune însă lipsa precipitaţiilor le afectează, spune Liviu Cozubenco, directorul Oficiului Pedologic Constanţa:
„Seceta pedologică apare atunci când precipitațiile medii anuale sunt sub media zonei, iar repartiția lor nu este sincronizată cu fazele de vegetație ale culturilor, solul nemaiputând asigura apa necesară plantelor, acestea veștejindu-se! Pe scurt, cam asta ar fi! Ponderea anilor secetoși în Dobrogea este de 89 de procente. Se apreciază că din 10 ani, patru ani sunt foarte secetoși, doi ani sunt secetoși și patru sunt ploioși. Limita de la care pornește seceta este dată de raportul între temperatura medie anuală și precipitațiile medii anuale“, a declarat Liviu Cozubenco.
În lunile iulie și august, în Dobrogea este semnalată o secetă pedologică accentuată, afirmă specialistul.
„La Târgușor, de exemplu, avem un deficit de umiditate de 14,81 de litri pe metrul pătrat, la Amzacea – undeva la 17,37 de litri pe metrul pătrat, la Pecineaga – undeva la 18,50 este deficitul, la Mihail Kogălniceanu – undeva la 19,18 litri pe metrul pătrat, iar la Ovidiu, undeva la 22,98 litri pe metrul pătrat. Deci vorbim despre secetă! Ploaia nu se sincronizează cu fazele de vegetație ale culturilor…“, a mai afirmat specialistul.