Sfaturi de la specialiști, pentru utilizarea optimă a voucherelor de vacanță
Publicat de , 7 octombrie 2019, 17:35
Sărbătorile de iarnă par departe, dacă privim calendarul. Însă, ca de fiecare dată, ne vom mira cât de repede a sosit, iar, perioada cu muzică de Crăciun în magazine, însoțită de vechea întrebare: „Ce facem în concediu, în vacanța de iarnă?“. Statisticile arată că foarte mulți dintre români nu au această dilemă, dintr-un motiv foarte simplu: nu au bani. Așa că stau acasă.
Bugetarii care au primit vouchere de vacanță, însă, pot afla câteva informații foarte utile despre cum le pot utiliza cât mai eficient. Și nu este nevoie să aștepte până la iarnă, pentru că România – inclusiv Dobrogea – oferă suficiente destinații atractive de vacanță și acum, toamna.
Odată cu voucherele de vacanță, românii au început să redescopere România, spun operatorii din turism, pentru care aceste tichete sunt o mană cerească. Deși nu mai sunt o noutate, nu toată lumea știe foarte bine cum se folosesc aceste vouchere sau cum pot fi utilizate în mod optim.
„Puțini români știu că putem împărți suma aceea de 1.450 de lei sau 1.900 de lei, în anumite cazuri, în mai multe sejururi, în mai multe minivacanțe. Nu ne obligă nimeni să cheltuim întreaga sumă o singură dată”, declară Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România.
O altă dilemă care încă persistă se referă la perioada în care pot fi folosite voucherele de vacanță: „De asemenea, puțini români știu că tichetele de vacanță pot fi folosite până în ultima zi a valabilității lor pentru a cumpăra vacanțe chiar și în 2020! Așadar, dacă veniți cu tichetele la o agenție de turism, chiar și în ultima zi în care ele mai sunt valabile, pot fi cumpărate vacanțe pentru 2020 – în februarie, aprilie, septembrie etc. Ele nu expiră decât în situația în care ne ducem cu ele să ne cazăm direct la recepția unui hotel după data limită”, dezvăluie Corina Martin.
Cine a avut curiozitatea să citească ce scrie pe voucherele de vacanță, a observat că pot fi preschimbate pentru tot felul de servicii, nu doar de cazare. „Un alt lucru extrem de important de știut este că agenția de turism poate îngloba în vacanța sau minivacanța noastră nu doar cazare, ci și serevicii de masă, și servicii de agrement de genul intrare la cetatea Râșnov, vizită la castelul lui Dracula, bilet de avion Constanța – Cluj, de exemplu, adică transport. Sau croazieră de o zi în Delta Dunării, fără cazare și să avem parte de croazieră, de prânz pescăresc, de vizită la cetatea Histria, sau bilet la Seara Dobrogeană sau la Nerversea, ori Untold sau la orice alt eveniment. Agenția de turism compune acest pachet și numai la agenție putem, practic, să introducem toate aceste servicii pe care, da, le putem achita cu vouchere de vacanță”, precizează președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România
Atenție, însă! Dacă plecați în vacanță cu mașina și încercați să plătiți carburantul, la stație, cu aceste vouchere, veți fi refuzați!
„Nu putem plăti direct cu tichetul de vacanță nici biletul de avion, nici biletul pentru telegondolă, nu putem să mâncăm cu voucherele! Este o întrebare care ni se pune foarte, foarte, foarte des! <<La ce restaurant putem să mâncăm cu tichetele de vacanță?>> La nici unul, dacă mergem cu tichetele direct la restaurant! La oricare, dacă mergem cu tichetele la agenția de turism. Absolut orice, dar numai prin agenția de turism!”, mai spune Corina Martin.
Pe lângă completarea bugetului de vacanță pentru cei cu venituri mai restrânse, voucherele au mai avut un efect pozitiv: au scos la lumină foarte multe unități de cazare care funcționau la negru și care, pentru a li se permite să intre în circuitul tichetelor, s-au autorizat și au început să plătească impozite. Doar în ultimul an, numărul acestora a crescut cu 50%.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – Arhivă