Organizația F.R.E.E România propune mutarea delfinilor de la Constanța, într-un sanctuar ce urmează să se deschidă în Grecia. Ce spune dr. Adrian Bîlbă, managerul Delfinariului
Publicat de , 2 octombrie 2019, 09:01
Situația animalelor aflate în captivitate este un subiect mult disputat între organizațiile de protecție a animalelor și responsabilii de grădini zoologice. Este și cazul Delfinariului din Constanța, a cărui activitate este contestată de organizațiile F.R.E.E și PETA.
Acestea au organizat până acum două acțiuni de protest la Constanța și își doresc să relocheze delfinii într-un sanctuar, în Grecia, unde ar avea mai mult spațiu și ar fi recreate condițiile din sălbăticie.
„Chiar dacă sunt născuți în captivitate, ei au anumite deprinderi și, biologic vorbind, sunt obișnuiți cu anumiți stimuli, cu un anumit mediu…Spre exemplu, faptul că ei stau în bazinul respectiv le afectează modul în care comunică. Fiindcă semnalele pe care și le transmit sunt prea puternice pentru spațiul acela închis, iar ecoul îi rănește, pentru că sunetele se lovesc de pereții bazinului. Bazinul acela este mult prea mic…Deși Delfinariul va fi extins, se vor aduce și mai mulți delfini acolo și nu este suficient. Deși delfinii sunt ființe sociale și au nevoie de un grup cât mai mare de indivizi, nu le va face bine faptul că va trebui să împartă un spațiu destul de mic cu și mai mulți indivizi, din specia lor“, a declarat Alexandra Pleșea, reprezentanta F.R.E.E. România.
Care ar fi soluția, în opinia organizației? „Soluția ar fi relocarea acestor delfini, pentru că, din nefericire, ei fiind născuți și crescuți în captivitate, nu pot fi eliberați, pentru că nu s-ar descurca singuri. Această relocare s-ar putea face într-un sanctuar. Spre exemplu, urmează să se deschidă, în 2020, un sanctuar în Grecia“, dezvăluie Alexandra Pleșea.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, spune că delfinii nu s-ar putea adapta noilor condiții. „Ei își doresc ca delfinii să ajungă să trăiască idilic în sanctuare și în sanctuare care nu există, în zone unde climatic nu se potrivește. În Grecia nu s-ar potrivit din cauza variațiilor foarte mari de temperatură a apei din insula respectivă. Apa, în zona respectivă, unde este propus sanctuarul, variază undeva între 5 – 6 grade, iarna, și 30 de grade vara, adică o variație foarte mare, ce nu o întâlnesc în Delfinarii. Există un singur sanctuar, în Islanda, unde sunt două belugi, iar în America se pune problema să se deschisă, dar încă nu s-a deschis niciunul. Trebuie să înțelegm un lucru – această planetă a fost modificată de om, omul are responsabilitate a de îngriji celelalte animale, nu-și poate bate joc“, a declarat Adrian Bîlbă.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – Arhivă Radio Constanța