INTERVIU | Anastasia Fotu: Mi-am propus să mă autodepășesc și să devin cea mai bună versiune a mea – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 28 septembrie 2019, 15:55
A venit în studioul Radio Constanța, la Interviul Dimineții, realizat de Larisa Calistru, elegantă și cochetă, dar este mai obișnuită cu echipamentul sportiv. Anastasia Fotu este o tânără sportivă plină de ambiție și entuziasm, pentru care alergatul a devenit un stil de viață. Este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Pedagogic ’’Constantin Brătescu’’ din Constanța și aleargă de la 12 ani.
Un afiș care promova ’’Maratonul Nisipului’’ a convins-o să practice un al doilea sport (în acel moment ea lua lecții de înot). A participat și a câștigat mai multe concursuri, iar obiectivul Anastasiei pentru acest an este să devină o alergătoare eficientă.
Anastasia, vrei să devii învățătoare?
Anastasia Fotu: Da, mi se pare o idee foarte frumoasă, chiar mi-aș dori. Mă pasionează Psihologia, Engleza, Româna, eu studiez la profil Uman. Nu-mi este greu, școala și alergatul sunt cele două priorități ale mele și pentru priorități mereu îți faci timp, indiferent de cât de încărcat ar fi programul.
Cum a început totul pentru tine?
Anastasia Fotu: Alerg de vreo cinci ani. Mă aflam în 2014 într-un magazin sportiv și mi-a reținut atenția un afiș cu ’’Maratonul Nisipului’’. Mi s-a părut interesant să particip și eu la un concurs sportiv. Am rugat-o pe mama să mă înscrie, dar mi-a zis că nu am pregătirea necesară. Cea mai mică era de 5 km și se desfășura integral pe nisip. Am hotărât să nu particip, dar am început să merg la antrenamentele programate săptămânal de organizatorii evenimentului. Așa a început povestea, iar prima medalie a venit la un an după această întâmplare. Fix la ’’Maratonul Nisipului’’, unde m-am înscris la Family Run, alături de unchiul meu și am ieșit a doua echipă.
Ai practicat și alte sporturi?
Anastasia Fotu: Da, înot, baschet, am făcut și dansuri. Dar nu se compară nimic cu un cros, aici trebuie o pregătire specifică. De regulă, particip la concursurile unde pot să ajung, merg alături de prietenii mei. De regulă, particip la competiții de distanțe: 3km, 5km, 10 km, am participat și la o cursă de semimaraton, dar momentan îmi doresc să mă axez pe proba de 10 km. Merg la concursuri prin Constanța, Tulcea, București și Brașov. Chiar mâine particip la un concurs, la Tulcea. Îmi doresc să urc pe podium, dar merg în primul rând pentru atmosferă. Vin foarte mulți constănțeni, prieteni de-ai mei, alergători în proba de cros din cadrul semimaratonului Porțile Deltei. Iar astăzi, după emisiune o să fac o alergare ușoară și niște accelerații.
Care a fost cel mai bun an al tău de până acum?
Anastasia Fotu: Fiecare an e bun, dar cred că 2015 a fost cel mai frumos pentru că eram la început și am participat la foarte multe competiții, se organizau atunci mai multe concursuri în Constanța. Și am avut norocul să urc la toate pe podium. Antrenorul meu este Dumitru Nicolaev, de doi ani mă pregătesc cu dumnealui. Sunt legitimată la Clubul ’’CSU Știința București’’. Nu mă consider un sportiv profesionist, dar obiectivul meu este să mă autodepășesc, să devin cea mai bună versiune a mea.
Ce rol are sportul în viața noastră?
Anastasia Fotu: Are un rol foarte important. Consider că sportul și educația, învățatul sunt două ramuri care se intercondiționează. Educația ar fi reprezentată de minte, mintea nu ar putea să acționeze dacă nu ar avea organismul și viceversa.Trebuie să avem grijă de amândouă pentru a putea să ne dezvoltăm, să evoluăm în ambele planuri într-un mod armonios și frumos.
Cât muncești într-o săptămână?
Anastasia Fotu: Alerg șase zile pe săptămână, o zi este pentru repaus. Am ales ziua de odihnă să fie ziua în care am practică. Fiind la profilul pedagogic, învățător-educator, o zi predau sau fac practică observațională și acea zi mi se pare cea mai obositoare. Și prefer ca acea zi să fie una de odihnă, pentru că nici timpul nu-mi permite să mă antrenez.
Ce calități trebuie să aibă un tânăr ca să alerge și să reziste pe distanțe mari?
Anastasia Fotu: Important este să fie disciplinat. Disciplina stă la baza oricărei acțiuni. Dar trebuie să îți găsești și motivația. Disciplina te ridică și te face să continui atunci când cazi. Alergarea este pasiunea mea, iubesc ceea ce fac și chiar dacă uneori am prea multe teme sau plouă afară, nu am luat niciodată în calcul să renunț la alergare.
Ești clasa a XII-a, urmează BAC-ul…
Anastasia Fotu: Da, dar nu mă sperie, pentru că m-am pregătit mereu. La fiecare oră am învățat, nu rămâne decât să repet ceea ce am învățat. Mi-aș dori apoi ca facultatea să o fac în țară, Psihologie sau Litere (Engleză-Română).
Realizator interviu – Larisa Calistru / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Andrei Zafiu/Radio Constanța