România de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă – scurt istoric al evoluţiei Bursei de Valori Bucureşti
Publicat de Doina Sirbu, 27 septembrie 2019, 16:38
Agenţia FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri, parte din grupul bursier London Stock Exchange, a decis la 26 septembrie 2019 că piaţa de capital din România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020, informează un comunicat de presă al agenţiei. FTSE Russell a anunţat că decizia asupra promovării Bursei de Valori de la Bucureşti va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020.
Prima utilizare a termenului de ”Piaţă emergentă” a fost consemnată în 1981, de către Corporaţia Financiară Internaţională din cadrul Băncii Mondiale. Instituţia a folosit atunci termenul pentru a defini o ţară cu venituri pe cap de locuitor de la scăzute la medii. În prezent, ţările care sunt încadrate în această categorie pot prezenta diferenţe mari. FTSE Russel clasifică Piaţa Emergentă din perspectiva investiţiilor, reglementărilor, accesibilităţii şi funcţionării pieţei, precum şi din poziţia unui investitor internaţional, având la bază 21 de criterii şi o anumită corelaţie între performanţa economică şi accesibilitatea pieţei. Piaţa de frontieră este cu un pas în spatele pieţelor emergente, în sensul că se află la un stadiu anterior de reformă economică şi dezvoltare a pieţei financiare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt mai sărace sau mai puţin dezvoltate faţă de multe dintre ţările emergente sau chiar faţă de câteva ţări dezvoltate, explică FTSE Russel.
Din 2003, FTSE Russel a instituit un cadru de clasificare pentru a asista comunitatea de investiţii în evaluarea stadiului evoluţiei burselor de valori din lume.
Clasificarea FTSE include patru categorii, iar la nivelul lunii martie 2019 era structurată astfel: Pieţe de frontieră (Argentina, Bahrain, Bangladesh, Botswana, Bulgaria, Cote d’Ivoire, Croaţia, Cipru, Estonia, Ghana, Iordania, Kazahstan, Kenya, Letonia, Lituania, Macedonia, Malta, Mauritius, Maroc, Nigeria, Oman, Palestina, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Tunisia, Vietnam, Islanda); Pieţe emergente secundare (Chile, China, Columbia, Egipt, India, Indonezia, Kuweit, Pakistan, Peru, Filipine, Qatar, Rusia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite); Pieţe emergente avansate (Brazilia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Malaezia, Mexic, Africa de Sud, Taiwan, Thailanda, Turcia) şi Pieţe dezvoltate (Australia, Austria, Belgia/Luxemburg, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Hong Kong, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Regatul Unit, SUA), conform https://www.ftserussell.com.
***
Bursa de Valori Bucureşti sau BVB este cea mai importantă instituţie a pieţei de capital din România.
Bursa de Valori Bucureşti a fost fondată la 1 decembrie 1882, conform istoricului prezentat de site-ul bvb.ro, care evidenţiază şi afectarea activităţii bursiere din cauza evenimentelor sociale şi politice după 1939.
A fost reînfiinţată la 21 aprilie 1995, ca instituţie de interes public, după aproape 50 de ani în care activitatea bursieră a fost suspendată în urma instaurării regimului comunist. La 20 noiembrie 1995, a avut loc prima şedinţă de tranzacţionare.
În septembrie 1997, este lansat primul indice al BVB, indicele de referinţă BET. În acelaşi an sunt listate primele companii de importanţă naţională, printre care: Terapia Cluj Napoca, Antibiotice Iaşi, Alro Slatina, Policolor şi Automobile Dacia.
În 2001, este inaugurată tranzacţionarea obligaţiunilor la BVB prin listarea primelor două emisiuni de obligaţiuni municipale: Predeal şi Mangalia. În acelaşi an, sunt listate companiile Petrom şi BRD, majorând de aproape patru ori capitalizarea Bursei şi de peste două ori rulajul pieţei.
În 2002, BVB a devenit membru corespondent al Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE), iar în 2003 membru cu drepturi depline al Federaţiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori (FEAS).
În 2005, BVB a devenit societate pe acţiuni, acţiunile fiind distribuite societăţilor de brokeraj active la acel moment. Tot în 2005, BVB preia prin absorbţie piaţa Rasdaq.
În 2006, a avut loc prima privatizare a unei companii de stat la BVB – Transelectrica a fost listată în urma ofertei publice iniţiale de vânzare a 15%. În acelaşi an, a fost înfiinţat Depozitarul Central, instituţie cu rol de compensare, decontare şi registru, al cărui acţionar majoritar este BVB.
În urma aderării României la Uniunea Europeană, anul 2007 a reprezentat cel mai bun an din istoria BVB în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, iar indicii BVB au înregistrat maxime istorice. În acel an a avut loc oferta publică iniţială pentru 15% din acţiunile Transgaz şi listarea companiei la BVB, odată cu această ofertă fiind introduse la tranzacţionare pentru prima dată drepturile de alocare. Tot în 2007, BVB a devenit membru cu drepturi depline al Federaţiei Europene a Burselor de Valori.
În 2008, a avut loc prima listare duală, cea a Erste Group Bank AG, listată la Bursele din Viena şi Praga.
La 8 iunie 2010, BVB se listează pe propria Piaţă Reglementată.
În 2011, a avut loc listarea Fondului Proprietatea la BVB, cu o influenţă semnificativă asupra valorii tranzacţiilor şi a numărului de investitori activi pe piaţă.
În 2013, programul de privatizări prin piaţa de capital a continuat prin listarea Nuclearelectrica şi Romgaz. În acelaşi an, a fost creat Grupul de Lucru „Great Barriers Shift” destinat identificării elementelor necesare încadrării Romaniei la statutul de piaţă emergentă. Grupul a propus o serie de măsuri care să îmbunătăţească accesibilitatea şi să crească eficienţa pieţei.
În 2014, are loc oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni Electrica – cea mai mare ofertă publică din istoria BVB – şi listarea companiei.
În 2015, BVB a devenit partener al initiaţivei Organizaţiei Naţiunilor Unite „Sustainable Stock Exchange”.
În septembrie 2016, FTSE Russell a inclus piaţa de capital din România pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. După trei ani pe listele de monitorizare, FTSE Russell a anunţat că România îndeplineşte cerinţele necesare pentru a dobândi statutul de Piaţă Emergentă Secundară.
Redactor online – Doina Sîrbu / Sursă – AGERPRES / Foto – pixabay.com