Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Începe cea de-a III-a ediție a Târgului Național de Produse Tradiționale

CONSTANȚA: Începe cea de-a III-a ediție a Târgului Național de Produse Tradiționale

Publicat de Doina Sirbu, 25 septembrie 2019, 12:40

Târgul Naţional de Produse Tradiţionale, ediția a III a, Constanța, se va desfășura și în acest an în incinta Parcului Aqua Magic, Mamaia, în perioada 27-29 septembrie, 2019, cu sprijinul Inomar Cluster, Aqua Magic, Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale, Asociația Țăranii Dobrogeni, AgroTransilvania Cluster şi Asociaţia Poiana lui Ovidiu.

Prin Târgul Național de Produse Tradiționale se dorește crearea unei tradiții în Constanța, organizându-se an de an acest mare eveniment național, unde să fie prezenți producători din toată țara, cu povești frumoase și produse sănătoase, atestate tradițional.

Târgul Național de Produse Tradiționale se desfășoară sub deviza  „Sănătate în bucate, tradiție și ospitalitate!”.

Producătorii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiţionale vor veni cu bunătăți specifice fiecărei regiuni ale țării, iar producătorii locali, țăranii dobrogeni, vor participa cu fructe și legume de sezon, lactate și brânzeturi de vacă și capră, produse etnice, ghiudem sau piperchi țârgâsiti.

De asemenea, vor fi prezente şi produse apicole, dulceţuri, gemuri, siropuri, diferite sortimente de zacuscă, pâine de casă, prăjituri, cozonaci şi plăcinte, peşte şi derivate ale acestui produs, băuturi alcoolice specifice regiunilor cu tradiţie în domeniu, sortimente de palincă, horincă sau ţuică, vin, prăjituri și obiecte meşteşugăreşti.
Pe lângă produsele tradiționale prezentate pentru degustare și vânzare, vor mai avea loc și spectacole susţinute de reprezentanţi ai etniilor dobrogene, prezentări şi degustări de vinuri cu sommelier.
Târgul Național de Produse Tradiționale își propune  să ofere consumatorilor produse naturale, de calitate, iar producătorilor şi fermierilor locali și din țară oportunitatea de a le face cât mai cunoscute.

Din programul Târgului Național de Produse Tradiționale se pot menționa Experiențe Dobrogene, organizate pentru desfătarea publicului dobrogean, ziua de deschidere a târgului fiind vineri, 27 septembrie, 2019, ora oficială 13.30, unde vor participa organizatorii târgului și oficialități ale comunității locale și naționale.

De la ora 14.30 va avea loc evenimentul „Poiana lui Ovidiu”, în cadrul căruia se vor prezenta producatori locali și produse din zona Dobrogei alături de cunoscuții Țărani Dobrogeni și mult aşteptații producători ai Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, care vor veni la târg cu miere şi produse apicole, legume, brânzeturi proaspete și maturate și derivate din lapte, dulcețuri, gemuri, siropuri, murături, diverse sortimente de zacuşti, produse din carne și mezeluri tradiţionale.

Mircea Ovezea, producător din orașul Ovidiu va prezenta publicului spre degustare produse din carne de pasăre, pui, rață și bibilică. Mircea Ovezea, care este la bază medic veterinar, spune că lumea trebuie să aibă încredere în produsele comercializate de producătorii locali pentru că ei produc în primul rând pentru consumul propriu şi vând surplusul.
Degustarea bunătăţilor preparate de Mircea Ovezea vor fi însoțite de muzică dobrogeană și de dansurile Anasamblului de Dansuri Tradiţionale „Dobrogeanca”, ansamblu condus de Elena Dordea.

De la ora 15.30, publicul târgului va fi încântat de muzica lipovenească a „Nuferilor Albi” din Jurilovca, Olga Alixei și Valentina Koker, și de dansurile Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Armânești „Iholu”, condus de Mirela Goga,  de la ora 16.00 urmând a se desfășura o experiență dobrogeană de neegalat, organizată în parteneriat cu comunitatea rromă din Constanța.

„Șukar Dobrogea”, oferă dobrogenilor  o experiență nomadă, unde gastronomia rromă joacă un rol central, demonstrând adaptabilitatea sa, de la un mod de viață care presupunea deplasarea la un mod de viață contemporan.

Călătoria prin arta culinară rromă, prin tradițiile de peste timp, cu fuste colorate, muzică și dansuri tradiționale rromani va începe de la ora 16.00, în cadrul Târgului Național de Produse Tradiționale din Aqua Magic, Mamaia. Rromano Chef Raffael spunea că „Dacă în trecut rromii nomazi preferau carnea friptă la țepușă, în jar sau prăjită în ceaun, de cele mai multe ori cu mămăligă fiartă în tuci, legumele fiind mai puțin prezente între felurile lor de mâncare, astăzi a apărut un echilibru între carne și legume, deși carnea a rămas o valoare gastronomică apreciată de cultura tradițională”.

În cadrul experienței dobrogene „Șukar Dobrogea”, se va găti tocană de berbecuț sau în limba rromani „o bakrorresqo chinardo xamipen” bucate ce vor îmbia pe cei prezenți să savureze și să aprecieze gastronomia rromani.

După aşa degustare de bucate, publicul poate admira hainele tradiţionale rromani confecționate de meșterul Laura Iancu și se poate bucura de spectacolul oferit de Ansamblul de Dansuri „Balkaneros” și taraful „Profir”.

Sâmbătă, 28 septembrie de la ora 11.00, va debuta un atelier al deliciilor tătărești, atelierul de făcut șuberec. Experiența Dobrogeană „Povești nomade și istorie în bucate” va fi susținută de Enise Ali, fondatoarea Jade Oriental Cafe, locul destinat tradițiilor și bucatelor tătărești. Enise Ali va pregăti șuberec pentru vizitatorii Târgului Național de Produse Tradiționale și pentru publicul prezent în bucătăria-atelier din Aqua Magic. Șuberecul va fi însoțit de povești nomade, de muzică și dansuri tradiționale tătărești așa cum stă bine în zi de sărbătoare!

„Yina aua, Dobrogea!” tradus în românește „Vino aici, în Dobrogea!”, o lume cu povesti de demult, învăluite în aromele mâncărurilor tradiționale ale aromânilor din Dobrogea, istoriei și culturii acestora, va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 15:00 în cadrul Târgului Național de Produse Tradiționale din Aqua Magic, Mamaia.

Elena Migit, soția Picurarlui de la Stejaru, Nicolae Migit vine din inima Dobrogei la Târgul Național de Produse Tradiționale aducând cu ea povestea satului Stejaru din județul Tulcea și a celor 120 de căprițe din al căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative a ieșit o brânză albă și savuroasă. Elena Migit va vorbi şi va oferi o lecție gastronomică tradițională, punând în valoare mâncarea aromânilor, PIPERCHI.

Nu va lipsi nici celebra brânză de capră, care a reușit să atragă recunoaștere, devenind primul produs dobrogean atestat ca produs tradiţional românesc, din categoria lactatelor.

În cadrul acestui eveniment va fi prezentat și romanul aromânesc „Mușata fârșeroată Marica” scris de Hristu Leaghi (1928 – 2001) în limba aromânească, iar ediția în limba română fiind semnată de constănțeanca Maria Cica, o apreciată realizatoare de emisiuni a Televiziunii Române.

Despre “Mușata fârșeroată Marica”, Maria Cica spune că “personajele sunt atât de vii că le poți vizualiza, iar narațiunea curge într-un fel care te include efectiv, ca la un film tridimensional. Are și acel umor special al pâpănilor noștri, iar mentalitatea aromânească cu tabuurile ei este redată magistral. Intriga romanului are toate ingredientele unui succes real, dramă, suspans, umor și chiar erotism, deşi autorul este tributar, până la sfârșit, mentalității și moralei aromânești”.

„Yina aua, Dobrogea!” va fi încheiat cum nu se poate mai vesel și antrenant, după degustări de piperchi și brânză de capră, urmând muzică și dansuri aromâne. Va fi prezent Ansamblul de Dansuri Tradiționale megleno-române „Altona” din Cerna, condus de Andreia Tanur și va cânta interpreta Alina-Carmen Ciolca, cu un stil vocal aparte, experimentând în diferite contexte muzicale, reinterpretând muzică tradițională arhaică, folclor vlah, în cele patru dialecte istorice, daco-român, aromân, megleno şi istro-român.

Tot sâmbătă vor mai fi prezenţi artiștii: Vali Osman, care va prezenta pe scena Târgului Național de Produse Tradiționale dansuri grecești, micuța Maria Crucianu, interpretă de muzică populară și cunoscutul artist Ion Amititeloaie.

Duminică, 29 septembrie 2019, interpretul de muzică populară, Elvis Constantin va închide spectacolul din cadrul Targului Naţional de Produse Tradiționale începand cu ora 13.00.

La Târgul Național de Produse Tradiționale vor fi prezente și cramele dobrogene „Măcin” și „Delta Dunării” cu must și vinuri alese, pe gustul fiecăruia.

Program -Vineri 12.00-19.00/deschiderea oficiala 13.30

-Sambătă 10.00-19.00

-Duminică 10.00-19.00

Redactor online – Doina Sîrbu

 

 

 

 

 

 

 

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
podgorie, vita de vie, struguri - foto - unsplash
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:02

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului

Ceremonia oficială de constituire a Consiliului Local Constanța a avut loc astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului judeţean...

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:36

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea...

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie