Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Începe cea de-a III-a ediție a Târgului Național de Produse Tradiționale

CONSTANȚA: Începe cea de-a III-a ediție a Târgului Național de Produse Tradiționale

Publicat de Doina Sirbu, 25 septembrie 2019, 12:40

Târgul Naţional de Produse Tradiţionale, ediția a III a, Constanța, se va desfășura și în acest an în incinta Parcului Aqua Magic, Mamaia, în perioada 27-29 septembrie, 2019, cu sprijinul Inomar Cluster, Aqua Magic, Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale, Asociația Țăranii Dobrogeni, AgroTransilvania Cluster şi Asociaţia Poiana lui Ovidiu.

Prin Târgul Național de Produse Tradiționale se dorește crearea unei tradiții în Constanța, organizându-se an de an acest mare eveniment național, unde să fie prezenți producători din toată țara, cu povești frumoase și produse sănătoase, atestate tradițional.

Târgul Național de Produse Tradiționale se desfășoară sub deviza  „Sănătate în bucate, tradiție și ospitalitate!”.

Producătorii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiţionale vor veni cu bunătăți specifice fiecărei regiuni ale țării, iar producătorii locali, țăranii dobrogeni, vor participa cu fructe și legume de sezon, lactate și brânzeturi de vacă și capră, produse etnice, ghiudem sau piperchi țârgâsiti.

De asemenea, vor fi prezente şi produse apicole, dulceţuri, gemuri, siropuri, diferite sortimente de zacuscă, pâine de casă, prăjituri, cozonaci şi plăcinte, peşte şi derivate ale acestui produs, băuturi alcoolice specifice regiunilor cu tradiţie în domeniu, sortimente de palincă, horincă sau ţuică, vin, prăjituri și obiecte meşteşugăreşti.
Pe lângă produsele tradiționale prezentate pentru degustare și vânzare, vor mai avea loc și spectacole susţinute de reprezentanţi ai etniilor dobrogene, prezentări şi degustări de vinuri cu sommelier.
Târgul Național de Produse Tradiționale își propune  să ofere consumatorilor produse naturale, de calitate, iar producătorilor şi fermierilor locali și din țară oportunitatea de a le face cât mai cunoscute.

Din programul Târgului Național de Produse Tradiționale se pot menționa Experiențe Dobrogene, organizate pentru desfătarea publicului dobrogean, ziua de deschidere a târgului fiind vineri, 27 septembrie, 2019, ora oficială 13.30, unde vor participa organizatorii târgului și oficialități ale comunității locale și naționale.

De la ora 14.30 va avea loc evenimentul „Poiana lui Ovidiu”, în cadrul căruia se vor prezenta producatori locali și produse din zona Dobrogei alături de cunoscuții Țărani Dobrogeni și mult aşteptații producători ai Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, care vor veni la târg cu miere şi produse apicole, legume, brânzeturi proaspete și maturate și derivate din lapte, dulcețuri, gemuri, siropuri, murături, diverse sortimente de zacuşti, produse din carne și mezeluri tradiţionale.

Mircea Ovezea, producător din orașul Ovidiu va prezenta publicului spre degustare produse din carne de pasăre, pui, rață și bibilică. Mircea Ovezea, care este la bază medic veterinar, spune că lumea trebuie să aibă încredere în produsele comercializate de producătorii locali pentru că ei produc în primul rând pentru consumul propriu şi vând surplusul.
Degustarea bunătăţilor preparate de Mircea Ovezea vor fi însoțite de muzică dobrogeană și de dansurile Anasamblului de Dansuri Tradiţionale „Dobrogeanca”, ansamblu condus de Elena Dordea.

De la ora 15.30, publicul târgului va fi încântat de muzica lipovenească a „Nuferilor Albi” din Jurilovca, Olga Alixei și Valentina Koker, și de dansurile Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Armânești „Iholu”, condus de Mirela Goga,  de la ora 16.00 urmând a se desfășura o experiență dobrogeană de neegalat, organizată în parteneriat cu comunitatea rromă din Constanța.

„Șukar Dobrogea”, oferă dobrogenilor  o experiență nomadă, unde gastronomia rromă joacă un rol central, demonstrând adaptabilitatea sa, de la un mod de viață care presupunea deplasarea la un mod de viață contemporan.

Călătoria prin arta culinară rromă, prin tradițiile de peste timp, cu fuste colorate, muzică și dansuri tradiționale rromani va începe de la ora 16.00, în cadrul Târgului Național de Produse Tradiționale din Aqua Magic, Mamaia. Rromano Chef Raffael spunea că „Dacă în trecut rromii nomazi preferau carnea friptă la țepușă, în jar sau prăjită în ceaun, de cele mai multe ori cu mămăligă fiartă în tuci, legumele fiind mai puțin prezente între felurile lor de mâncare, astăzi a apărut un echilibru între carne și legume, deși carnea a rămas o valoare gastronomică apreciată de cultura tradițională”.

În cadrul experienței dobrogene „Șukar Dobrogea”, se va găti tocană de berbecuț sau în limba rromani „o bakrorresqo chinardo xamipen” bucate ce vor îmbia pe cei prezenți să savureze și să aprecieze gastronomia rromani.

După aşa degustare de bucate, publicul poate admira hainele tradiţionale rromani confecționate de meșterul Laura Iancu și se poate bucura de spectacolul oferit de Ansamblul de Dansuri „Balkaneros” și taraful „Profir”.

Sâmbătă, 28 septembrie de la ora 11.00, va debuta un atelier al deliciilor tătărești, atelierul de făcut șuberec. Experiența Dobrogeană „Povești nomade și istorie în bucate” va fi susținută de Enise Ali, fondatoarea Jade Oriental Cafe, locul destinat tradițiilor și bucatelor tătărești. Enise Ali va pregăti șuberec pentru vizitatorii Târgului Național de Produse Tradiționale și pentru publicul prezent în bucătăria-atelier din Aqua Magic. Șuberecul va fi însoțit de povești nomade, de muzică și dansuri tradiționale tătărești așa cum stă bine în zi de sărbătoare!

„Yina aua, Dobrogea!” tradus în românește „Vino aici, în Dobrogea!”, o lume cu povesti de demult, învăluite în aromele mâncărurilor tradiționale ale aromânilor din Dobrogea, istoriei și culturii acestora, va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 15:00 în cadrul Târgului Național de Produse Tradiționale din Aqua Magic, Mamaia.

Elena Migit, soția Picurarlui de la Stejaru, Nicolae Migit vine din inima Dobrogei la Târgul Național de Produse Tradiționale aducând cu ea povestea satului Stejaru din județul Tulcea și a celor 120 de căprițe din al căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative a ieșit o brânză albă și savuroasă. Elena Migit va vorbi şi va oferi o lecție gastronomică tradițională, punând în valoare mâncarea aromânilor, PIPERCHI.

Nu va lipsi nici celebra brânză de capră, care a reușit să atragă recunoaștere, devenind primul produs dobrogean atestat ca produs tradiţional românesc, din categoria lactatelor.

În cadrul acestui eveniment va fi prezentat și romanul aromânesc „Mușata fârșeroată Marica” scris de Hristu Leaghi (1928 – 2001) în limba aromânească, iar ediția în limba română fiind semnată de constănțeanca Maria Cica, o apreciată realizatoare de emisiuni a Televiziunii Române.

Despre “Mușata fârșeroată Marica”, Maria Cica spune că “personajele sunt atât de vii că le poți vizualiza, iar narațiunea curge într-un fel care te include efectiv, ca la un film tridimensional. Are și acel umor special al pâpănilor noștri, iar mentalitatea aromânească cu tabuurile ei este redată magistral. Intriga romanului are toate ingredientele unui succes real, dramă, suspans, umor și chiar erotism, deşi autorul este tributar, până la sfârșit, mentalității și moralei aromânești”.

„Yina aua, Dobrogea!” va fi încheiat cum nu se poate mai vesel și antrenant, după degustări de piperchi și brânză de capră, urmând muzică și dansuri aromâne. Va fi prezent Ansamblul de Dansuri Tradiționale megleno-române „Altona” din Cerna, condus de Andreia Tanur și va cânta interpreta Alina-Carmen Ciolca, cu un stil vocal aparte, experimentând în diferite contexte muzicale, reinterpretând muzică tradițională arhaică, folclor vlah, în cele patru dialecte istorice, daco-român, aromân, megleno şi istro-român.

Tot sâmbătă vor mai fi prezenţi artiștii: Vali Osman, care va prezenta pe scena Târgului Național de Produse Tradiționale dansuri grecești, micuța Maria Crucianu, interpretă de muzică populară și cunoscutul artist Ion Amititeloaie.

Duminică, 29 septembrie 2019, interpretul de muzică populară, Elvis Constantin va închide spectacolul din cadrul Targului Naţional de Produse Tradiționale începand cu ora 13.00.

La Târgul Național de Produse Tradiționale vor fi prezente și cramele dobrogene „Măcin” și „Delta Dunării” cu must și vinuri alese, pe gustul fiecăruia.

Program -Vineri 12.00-19.00/deschiderea oficiala 13.30

-Sambătă 10.00-19.00

-Duminică 10.00-19.00

Redactor online – Doina Sîrbu

 

 

 

 

 

 

 

Călin Georgescu, la Parchetul General
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 10:15

Călin Georgescu, la Parchetul General

Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, s-a prezentat, joi, la sediul Parchetului General în dosarul în care este acuzat,...

Călin Georgescu, la Parchetul General
CLUJ: Amenințare cu bombă pentru o aeronavă de la Barcelona
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 10:07

CLUJ: Amenințare cu bombă pentru o aeronavă de la Barcelona

O amenințare cu bombă printr-un apel telefonic a fost înregistrată, în noaptea de miercuri spre joi, la centrala Aeroportului Internațional...

CLUJ: Amenințare cu bombă pentru o aeronavă de la Barcelona
Cartea electronică de identitate – disponibilă de joi în București
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 09:16

Cartea electronică de identitate – disponibilă de joi în București

Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți...

Cartea electronică de identitate – disponibilă de joi în București
AUDIO: Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al speranţei
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 08:42

AUDIO: Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al speranţei

Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al...

AUDIO: Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al speranţei
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 07:27

Județele CONSTANȚA și TULCEA sub cod galben de ceață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață, un cod galben de ceață ce vizează zona continentală a județului...

Județele CONSTANȚA și TULCEA sub cod galben de ceață
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 21:08

TULCEA: Poliția a reținut suspectul în cazul uciderii celor doi câni

Referitor la incidentul din data de 20 aprilie 2025, în comuna Luncavița, privind uciderea unor animale de companie și violarea de domiciliu,...

TULCEA: Poliția a reținut suspectul în cazul uciderii celor doi câni
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 20:32

FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an

Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,3% cât prognoza în...

FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 19:28

Funeralii Papa Francisc – Guvernul discută joi un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu naţional

Guvernul urmează să discute în şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind declararea zilei de 26 aprilie zi de doliu naţional pe...

Funeralii Papa Francisc – Guvernul discută joi un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu naţional