CONSTANȚA: Persoanele cu deficiențe de auz, angajate la un lanț internațional de magazine cu articole sportive
Publicat de Doina Sirbu, 17 septembrie 2019, 11:43
Sunt discriminate persoanele cu dizabilităţi în România? În ţara noastră trăiesc aproximativ 70.000 de copii, care au certificat de handicap. Aproape 50.000 dintre ei fie nu sunt şcolarizaţi, fie fac parte din sistemul de învăţământ special, separaţi de copiii care nu au o dizabilitate.
Din păcate, atunci când aceştia devin adulţi şi îşi caută un loc de muncă se lovesc de reticenţa angajatorilor. Un lanţ internaţional de magazine, cu filiale şi în România, vine să răstoarne această cutumă şi angajează persoane cu deficienţe de vedere sau de auz. La ultima bursă a locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități, care a avut loc în decembrie anul trecut, la Constanța, doar șase persoane au fost angajate.
“Nu numai în ziua de astăzi, dintotdeauna a fost greu să angajăm persoane cu dizabilități. Sunt greu de convins angajatorii să încadreze în muncă o asemenea persoană, se tem că nu vor face față. Sunt conștiente că nu pot desfășura activități ca o persoană normală”, a declarat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța.
Chiar și în aceste condiții, un lanț internațional de magazine ne arată că se poate și altfel. În magazinul din Constanța sunt două angajate cu deficiențe de auz și vorbire, care lucrează direct cu clienții.
“Fiind un magazin care promovăm sportul, iar în perioada aceasta sportul promovează activitatea fizică în randul persoanelor cu dizabilități, indiferent că sunt fizice, de vorbire sau de auz, ne-am decis să promovăm sportul și la locul de munca pentru persoanele cu dizabilități, să arătăm că se poate, mai ales la Casă, unde, culmea, e vorba de a vorbi cu clientul, de a comunica. Reușesc să comunice cu clienții prin limbajul semnelor, înțeles de toată lumea și se descurcă foarte bine”, a spus George Ilie, șef departament magazin articole sportive.
Este important de știut că angajatorii care încadrează asemenea persoane beneficiază de facilități fiscale, dar au și obligații.
”Angajatorii care încadrează în muncă persoane cu dizabilitati beneficiază de subvenționarea locului de muncă. În funcție de numărul de angajați, peste 50, orice agent economic are obligativitatea ca într-un anumit procent să aibă și persoane cu dizabilități. În caz contrar, va trebui să plătească un impozit mai mare”, a mai spus Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța.
Părerile clienților sunt împărțite, pentru că nu toată lumea înțelege din prima cum să comunice cu o persoană care nu aude și nu poate vorbi.
“E de apreciat faptul că au angajat-o și că majoritatea owner-ilor unor lanțuri internaționale au anumite standarde față de angajați și am apreciat chestia asta”, a spus unul dintre clienți.
redactor – Cristina Ghelasie / redactor online – Doina Sîrbu / foto – pixabay.com