Localnicii din satele izolate ale Deltei, consultați gratuit de o echipă de medici militari: „Am întâlnit o femeie în vârstă de 70 de ani care nu a văzut niciodată un doctor“
Publicat de , 5 septembrie 2019, 15:36
Localnicii din satele izolate ale Deltei primesc, zilele acestea, îngrijiri medicale gratuite, din partea medicilor militari români şi americani. Cele 23 de cadre medicale au instalat un ambulatoriu, împărţit în săli de triaj, de recoltare sânge şi consultaţii de medicină internă, oftalmologie, stomatologie şi pediatrie. Consultaţiile medicale sunt acordate de medicii militari de la Forţele Navale Române şi de cei ai Gărzii Naţionale americane.
Ne-a oferit detalii, în direct la Radio Constanța, col. Corneliu Pavel, Şeful Serviciului Relaţii Internaţionale şi Relaţii Publice, din Statul Major al Forțelor Navale, într-un interviu realizat de Adelina Tocitu.
Astăzi ajungeți la Sulina, dar înainte de a vorbi despre ceea ce se va întâmpla la Sulina vreau să îmi spuneți ce s-a întâmplat în zilele anterioare pentru că, de exemplu, pe 2 septembrie, luni, caravana medicală și-a început misiunea în localitatea CA Rosetti, unde au fost consultate circa 100 de persoane. La ce concluzie ați ajuns?
Delta, cu specificul ei, este o zonă foarte izolată și una dintre concluzii este că ar trebui cumva serviciile medicale specializate locale să se implice puțin mai mult în acordarea asistenței medicale populației din Deltă. De exemplu, colegii mei, la Periprava, o localitate undeva lângă CA Rosetti, au întâlnit oameni minunați, au stat de vorbă cu toți cei de acolo care au venit și au trecut pragul ambulatoriului. Au întâlnit un băiețel, Bogdan, în vârstă de 11 ani, care nu a ieșit niciodată din satul Periprava, un băiețel foarte vesel, care a fost foarte activ la cursurile de prim-ajutor prezentate de colegii mei români și americani. Totodată, am întâlnit și o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani care nu a văzut niciodată un doctor. Ieri am stat de vorbă, la Letea, cu localnicii de acolo. Preotul din satul Letea este de undeva din județul Cluj și a venit temporar la Letea, iar de 15 ani nu a mai plecat, s-a îndrăgostit de Deltă. Astăzi, colegii mei se află Școala Veche din Sulina și oferă asistență medicală localnicilor.
Câte persoane ați consultat până acum?
Câteva sute. Au fost aproximativ 100 de persoane la CA Rosetti și în localitățile învecinate, circa 60 la Periprava, ieri – câteva zeci de persoane…Astăzi, la Sulina, vor fi mai multe persoane care vor veni să se întâlnească cu echipa medicală mixtă, româno-americană.
Sulina este ultima oprire în Deltă?
Da, este ultima oprire. Mâine, colegii mei se vor deplasa spre Tulcea, își vor încheia misiunea.
Interviu realizat de Adelina Tocitu / Foto – Arhivă Radio Constanța