Care este situația școlilor din județul Constanța, înainte de începerea cursurilor. Interviu cu profesorul Petrică Miu, inspector școlar general
Publicat de , 3 septembrie 2019, 10:20
Școlile mai au la dispoziție câteva zile de pregătire pentru deschiderea noului an școlar. Care este situația unităților de învățământ din județul Constanța ne-a dezvăluit inspectorul școlar general, profesorul Petrică Miu, la „Interviul dimineții“, realizat de Adelina Tocitu.
Sunt toate școlile pregătite pentru începerea anului școlar?
Da, dintr-un raport pe care îl am eu de la colegii mei care în această perioadă se deplasează împreună cu o echipă coordonată de prefectul județului, împreună cu reprezentanții DSP, cu reprezentanții ISU, în toate unitățile școlare din județul Constanța, situația este una bună și chiar foarte bună în multe unități școlare. Rămân acele probleme pe care le avem mai vechi. Este vorba despre acele școli, în anumite zone extreme ale județului, care nu au nici autorizațiile sanitare de funcționare, pentru că în acele localități nu există apă curentă. Este bine că cinci dintre ele sunt prinse Hotărârea de Guvern 363, din 2019, pentru a li se construi grupuri sanitare și fose septice și a fi conectate la apă. De asemenea, două dintre ele, și aici mă refer la Școala Gimnazială Ion Corvin și Școala General Scărișoreanu, din comuna Amzacea, sunt prinse în proiectul PNDL 2. Din ceea ce știu eu, la Ion Corvin lucrurile sunt ceva mai avansate, știu că s-a făcut și licitația pentru construcție. Sigur, nu pentru începutul acesta al anului școlar, dar sperăm ca pentru la anul acestea să fie și ele în rândul celor cu situație excelentă la începutul anului școlar.
Care sunt școlile prinse în hotărârea de guvern?
E vorba despre Gimnazială Dan Spătaru, din Aliman, Grădinița cu Program Normal din Lespezi, de la Dobromir, Școala Primară din Lespezi – Dobromir, Grădinița cu Program Normal Miorița, de la Ciobanu, și Școala Gimnazială 1, din Dunăreni.
Spuneați că mai sunt situații deosebite în zonele afectate, unde nu există utilități…
Acestea sunt cu probleme deosebite și sperăm ca pe parcursul acestui an școlar, chiar poate în primul semestru, să rezolvăm aceste probleme prin Hotărârea de Guvern 363. Din situația pe care o avem noi acum, din toate cele 458 de clădiri, pentru că unități școlare cu personalitate juridică sunt 187, autorizație sanitară au 433, restul sunt în curs de autorizare. Sigur că între ele sunt și acestea, despre care am vorbit până acum, care sunt cu grupurile sanitare în exterior, fără apă curentă și fără canalizare…
Până la rezolvarea acestor probleme, până când aceste școli vor intra în reabilitare, până când va fi rezolvată problema utilităților, aveți alte soluții pentru aceste școli? De exemplu, în alte județe autoritățile au luat măsura ca unde nu există apă curentă să fie amplasate niște toalete ecologice. Aveți în vedere o astfel de măsură?
Aceeași soluție este și la noi. Prin hotărârea de Guvern se construiesc astfel de grupuri sanitare. Discutăm de școli unde numărul copiilor este foarte mic, deci nu sunt investiții mari pentru a rezolva problema aceasta și de aceea ne și concentrăm. Există și grupul de lucru de la Prefectură care este coordonat direct de domnul prefect… S-au și deplasat la fața locului, iar astăzi o echipă este în partea de nord a județului, iar o echipă este în partea de sud a județului. Cea din partea de sud vizitează astăzi 14 unități. Colegii mei, inspectorii, care sunt în aceste grupuri, vor face un raport sintetic pentru fiecare unitate școlară în parte.
Faptul că sunt școli unde sunt mai puțini copii care învață n-ar trebui să fie luat în calcul atunci când vorbim despre utilități…
Dar nici n-am discutat problema aceasta…Șansa la educație trebuie asigurată tuturor!
Ce ne puteți spune despre avizele date de ISU? Toate școlile din județul Constanța au un aviz dat de la ISU?
Nu, nu sunt toate școlile care au aviz ISU, de aceea vom face acum încă o dată centralizarea pentru fiecare unitate școlară, pentru că o unitate școlară are mai multe clădiri și ISU dă aviz pentru fiecare clădire. Unele dintre ele, care nu au suferit în ultima perioadă modificări sau reabilitări, acelea nu necesită avizul ISU. Între cele care sunt neautorizate sunt, din situația pe care o avem noi, în jur de 100, dar chiar acum, în perioada asta, vom rearanja toată situația pentru fiecare, iar săptămâna viitoare, când se termină și deplasarea acestui grup de lucru, vom avea o situație foarte clară pentru fiecare unitate școlară și pentru fiecare clădire din unitățile școlare ale noastre în parte, ca să știm exact câte clădiri nu necesită, câte clădiri sunt autorizate, câte sunt neautorizate.
Până luni, 9 septembrie, când începe școala, veți reuși să terminați cu această centralizare, astfel încât la deschiderea anului școlar să aveți o situație clară?
Da, sigur, asta și dorim! De altfel, le-am spus colegilor mei că e bine să facă și foarte multe fotografii și filmulețe și deja mi-au transmis, ca să le și vedem, în mod real.
Sunt școli care nu au fost pregătite, nu au fost igienizate, există astfel de școli în județul Constanța?
Igienizarea s-a făcut, chiar dacă nu au suportat rebilitări, dar colegii noștri au făcut igienizare cu personalul de serviciu pe care îl au în școală, toate școlile au făcut lucrul acesta și încă sunt în desfășurare. E bine ca în aceste ultime zile să facă eforturi, astfel încât luni să fie curățenie și igienizare în școli.
Interviu realizat de Adelina Tocitu / Foto – Radio Constanța