INTERVIUL DIMINEȚII I Bianca Ibadula: ‚‚ Respectul pe care îl acordăm limbajului folosit, corectitudinii limbii, definește și ființa noastră’’
Publicat de Doina Sirbu, 31 august 2019, 10:08
Ziua Limbii Române este o mare sărbătoare a românilor de pretutindeni, o ocazie de a ne manifesta mândria şi demnitatea de a fi român.
Despre semnificația zilei, vorbirea corectă și greșelile care apar frecvent în Limba Română a vorbit, la Interviul Dimineții, realizat de Larisa Calistru, Bianca Ibadula, profesor de Limba şi Literatura Română, de la Colegiul Naţional ‚‚Mihai Eminescu’’, director adjunct al instituției.
Bianca Ibadula: „Astăzi este Ziua limbii române, este un moment deosebit pentru noi, pentru românii de pretutindeni care vorbesc această minunată limbă. În anul 2013, prin promulgarea legii 53 a fost desemnată această zi ca sărbătoarea oficială a limbii române.Ne bucurăm foarte mult de acest prilej. Sărbătoarea exista deja în Republica Moldova încă din 1990 și evenimentul propune manifestări de afirmare a culturii române atât pe teritoriul țării cât și în străinătate. Este un moment deosebit, mai ales că limba reprezintă fundamentul identității naționale”.
O limbă latină duioasă…
Bianca Ibadula: Da, frumoasă, melodioasă! O limbă romanică, se înrudește cu alte limbi care se vorbesc încă sau care nu mai sunt de actualitate. 60% dintre cuvintele Limbii Române, care fac parte din vocabularul de bază, provin din latină. Vorbim despre aproximativ 2000 de cuvinte deosebit de importante pe care le folosim frecvent. Limba Română este și limbă de stat în România și Republica Moldova, dar și limbă oficială și administrativă în Uniunea Europeană și Uniunea Latină. Iar limbă minoritară autohtonă de uz familiar și local: în Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria. Este interesant faptul că Limba Română ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume. Cu alte cuvinte…suntem peste tot!
Suntem peste tot, străinii ne respectă, cred că noi ar trebui să avem mai mult respect pentru scrierea și vorbirea corecte, în Limba Română…
Bianca Ibadula: Da, se fac greșeli și prin acest aspect care este propriu fiecărei limbi și anume că limba este un organism viu care evoluează după legi proprii, cuvinte noi intră în limbă, cuvinte care nu mai sunt folosite ies din uz, sunt considerate arhaisme. Deci limba se transformă practic sub ochii noștri, în timp ce noi trăim. Suntem atenți la felul în care vorbim și consider că felul în care noi vorbim, felul în care ne exprimăm în scris sau oral ne definește ca persoane, este o carte de vizită. Respectul pe care îl acordăm limbajului folosit, corectitudinii limbii definește și ființa noastră. Sigur că există greșeli, iar generația tânără tinde să folosească anumite cuvinte pentru a marca momentele acelea în care ai nevoie de un respiro. Sunt termeni precum „gen” care apar des și absolut inutil în exprimare, ne lovim de acel „și” care ar dori să înlăture o cacofonie – ca și profesor. Este o greșeală, ar fi corect să spunem „în calitate de profesor”. Greșelile trebuie identificate și corectate. O dată, de două ori dacă i se atrage atenția copilului că această exprimare este greșită cred că el va înțelege și eventual va duce ideea mai departe și le va atrage atenția și colegilor și prietenilor. Totul este să observăm aceste aspecte care nu sunt corecte și să nu încercăm cu superioritate sau într-un mod agresiv să-i corectăm. Trebuie să îi facem să înțeleagă pe copii că nu este bine, nu este frumos să te faci de râs.
Vă rog să le transmiteți un mesaj ascultătorilor noștri, astăzi, cu prilejul Zilei Limbii Române…
Bianca Ibadula: Aș spune ceea ce Nichita Stănescu a afirmat: Limba Română este patria mea. Este, cred, una dintre cele mai frumoase definiții pe care încearcă într-un mod artistic să o dea Limbii Române și este, de asemenea, extrem de cuprinzătoare. Pentru că nu contează, mai ales, în acest context al globalizării și al deschiderii către ceilalți, chiar nu contează unde te afli. În momentul în care vorbești, gândești și iubești românește…acolo te afli și este patria ta.
realizator interviu – Larisa Calistru / redactor online – Doina Sîrbu / foto – Radio Constanța