„Share your blood, Save a life!” – acțiune de de informare și conștientizare privind importanța donării de sânge, la Constanța
Publicat de , 30 august 2019, 12:13
ONG-ul JCI Constanța organizează două evenimente speciale, în următoarea perioadă. Mâine, 31 august, este programată acțiunea „Share your blood, Save a life!”, de informare și conștientizare privind importanța donării de sânge, iar pe 21 septembrie (ora 15:00) suntem așteptați pe plaja Modern, să stabilim împreună un record mondial. Data nu este aleasă întâmplător, 21 septembrie reprezentând Ziua Internaţională a Păcii. Acest eveniment se va marca printr-un semn al păcii umane, demn de admiraţia întregii lumi. Ne-a oferit detalii în direct la Radio Constanța Simona Leonida, presedinta JCI Constanța, într-un interviu realizat de Larisa Calistru.
Simona Leonida: „Share your blood, Save a life!” se va desfășura mâine, de la ora 9, și este o campanie de conștientizare privind importanța donării de sânge, în care partenerii noștri vor organiza cursuri de prim-ajutor și vom împărți informații, vom sta de vorbă cu persoanele care vor participa. Știm cu toții că atunci când donezi poți salva până la 3 vieți. Este un eveniment organizat împreună cu Societatea Română de Cruce Roșie, filiala Constanța, Skirtebike Constanța și Tomis Bike Constanța.
Evenimentul va începe dimineață, pe faleza Cazinoului din Constanța, în foișorul din imediata apropiere a Comandamentului Marinei Militare, unde Crucea Roșie, filiala Constanța va susține gratuit un curs de prim ajutor pentru cei prezenți. De la ora 10:00, vom împărți pliante care conțin informații despre importanța și beneficiile donării de sânge. Fie pe bicicletă, fie la pas, participanții la acțiune vor porni într-o paradă care are ca punct de destinație Parcul Tomis II. În această locație se va desfășura cel de-al doilea curs pentru acordarea primului ajutor susținut de Crucea Roșie, filiala Constanța.
Pregătiți pe 21 septembrie un alt eveniment, alături de Comunitatea Elenă Elpis…
Simona Leonida: Noi în cadrul JCI avem un proiect, se numește „Peace is possible“, care se dorește a deveni mai mare decât este JCI în momentul de față. Acest ONG se află în peste 100 de țări, avem peste 4000 de membri, ne dorim ca acest proiect să devină similar cu World Cleanup Day, care tot de la JCI a pornit, anul acesta tot pe 21 septembrie se întâmplă. Cu această ocazie ne dorim să și curățăm puțin plaja de la Modern, unde ulterior o să facem un semn al păcii din oameni, pentru a stabili un nou record mondial.
Data nu a fost aleasă întâmplător…
Simona Leonida: Exact. 21 septembrie este Ziua Internațională a Păcii. Recordul anterior pentru acest eveniment a fost înregistrat pe 14 ianuarie 2019 și a fost de 1000 de persoane. Colegul meu Cristi Munteanu a venit cu ideea acestui eveniment, tot el a setat un target de 6000 de participanți de toate vârstele.
Promovați puternic acest eveniment. Ce feedback aveți?
Simona Leonida: Unul pozitiv, eu iau tot feedbackul din piață. Au fost și oameni care mi-au transmis că nu o să reușim, dar pe mine mă provoacă acest lucru. Sper, cu echipa, să fie un impact la nivel local, al orașului Constanța. Scopul meu în acest eveniment este să pun Constanța pe harta lumii în recordurile mondiale.
Avem șansa să demonstrăm că aici, în orașul de la malul mării, limba păcii este comună pentru toată lumea, indiferent de vârstă, de sex, de religie…
Simona Leonida: Asta ne dorim să se vadă! Într-adevăr, Constanța își dorește pace. Noi am plănuit să avem și un concert pentru cei mici, pentru cei mari, pentru toate vârstele. Acum suntem în pregătiri, dar dacă am avut susținere din partea oamenilor, cum am avut și până acum, cu siguranță vom reuși!
Spune-ne câteva lucruri despre JCI Constanța…
Simona Leonida: JCI Constanța este o organizație neguvernamentală care s-a înființat în anul 2002. A fost grup de inițiativă, după care a devenit organizație locală în 2003. Prin 2005-2006 a fost o activitate mai redusă, la un momant dat organizația chiar nu a mai avut activități, după care lucrurile au repornit, cu un nou val, o nouă putere. Chiar colega mea dragă, Oana Radu, a repornit motoarele JCI Constanța din 2010.
De ce ar trebui tinerii să facă voluntariat și să vină spre JCI?
Simona Leonida: În primul rând ar trebui să facă voluntariat pentru ei, indiferent că se întâmplă la JCI, AIESEC sau în altă parte. Poți să mergi la orice firmă care acceptă voluntari. Dacă îți dorești de exemplu să activezi pe un anumit domeniu, să ai o anumită slujbă, te duci și încerci voluntariatul. Eu îl observ în străinătate și constat că funcționează foarte bine și ar trebui și la noi implementat. Căpătând experiență, îți dai seama dacă îți place lucrul acela. După care te apuci de studii, te specializezi, faci facultate, master, doctorat, ce-ți dorești tu. În primă fază, societatea noastră (cel puțin pe mine așa m-a impactat) m-a obligat după ce am terminat liceul să intru la facultate. Și atunci eu am făcut ceva care nu au fost neapărat util. Am învățat lucruri, bineînțeles, dar nu au intrat în practica mea pe care o fac în ziua de azi.
Cum pot tinerii să de de JCI Constanța și să devină voluntari ai acestui ONG?
Simona Leonida: Avem o pagină de facebook foarte activă, JCI Constanța, avem o pagină de instagram și în momentul de față avem și un site. Până la sfârșitul anului mai avem fix un eveniment de recrutare, pe 25 sau 26 septembrie. Oamenii interesați pot veni, pod vedea, se pot interesa ce se întâmplă în cadrul acestui ONG. Tinerii (cu vârste între 18 și 40 de ani) pot alege dacă doresc să se alăture, urmează o perioadă de interviuri, o perioadă de probă de 3 luni ca să ne dăm seama dacă ne plăcem reciproc și mergem mai departe. Mai avem până la sfârșitul anului Atelierul Zânelor. Sunt 2 ediții pe an, în apropierea Sărbătorilor Pascale și în decembrie, înainte de Crăciun. Urmează apoi o campanie umanitară, în care ne dorim să ajutăm nevoiașii, atât cât putem și atât cât ne susține comunitatea.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Radio Constanța, JCI Constanța