TULCEA: Astăzi începe Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle. Ivan Patzaichin: „Încercăm să promovăm atât lucrurile frumoase, cât mai ales turismul responsabil“
Publicat de , 30 august 2019, 11:17
RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, pentru al nouălea an consecutiv. Anul acesta toate acțiunile stau semnul AUR-ului (Apele Unite ale României). Festivalul care lansează toamna în Deltă va debuta, ca în fiecare an, cu o paradă de ambarcațiuni pe Dunăre. Ne-a oferit detalii, în direct la Radio Constanța, Ivan Patzaichin, într-un interviu realizat de Mihaela Andrei.
Când începe festivalul, cam cum arată programul ediției și, mai ales, ce noutăți aduce?
Ivan Patzaichin – Festivalul Rowmania, festivalul bărcilor cu vâsle, este la a IX-a ediție deja și de fiecare data noi am venit cu diverse noutăți, pentru că festivalul încearcă să promoveze atât Delta, Tulcea, cât și toate lucrurile frumoase din țară. Anul acesta festivalul începe de astăzi după-amiază, începând cu ora 18:00, cu o paradă de defilare a bărcilor pe Dunăre, după care va fi o deschidere, un concert, iar mâine avem diverse activități. În primul rând competiția pescărească Ivan Patzaichin, care se desfășoară pe Dunăre, după aceea vom avea finala în competiția canotcilor de 10, unde am participat de-a lungul anului în diverse orașe și toți câștigătorii se vor întâlni pe Lacul Ciuperca. Dar, pe lângă muzică și sport, noi avem foarte multe proiecte educative pentru copii. Avem un proiect nou care se numește “Copiii construiesc o canotcă” și e un program nou la noi, în care încercăm să mergem cu un atelier mobil din școală în școală și mai ales în școlile de pe malul Dunării. Deja avem 5 canotci construite chiar de ei. Copiii, în 3 săptămâni construiesc barca lor și pentru ei nu există o mai mare fericire sau satisfacție decât atunci când e gata și o duc la apă să se plimbe cu ea. Ei, cu ocazia asta, învață să lucreze în echipă, învață lucruri interesante în jurul localităților și mai ales despre natură, iar proiectul „Aur” este experiența noastră de-a lungul celor 10 ani de când îmbrăcăm acest produs, Rowmania, pentru că încercăm să promovăm atât lucrurile frumoase, cât mai ales turismul lent, turismul responsabil, un turism care are grijă de natură și care protejează natura. Turismul care își dorește să vadă frumusețile și locurile minunate din Deltă și nu numai.
Din această perspectivă ce v-ați dori să aibă Delta și Tulcea mai mult pentru a face viabilă această idee de dezvoltare profitabilă a turismului pe de o parte, dar și durabilă, astfel încât să mai avem Deltă și peste 100 de ani?
Ivan Patzaichin – Pe lângă toate acestea doresc ca oamenii să devină mult mai responsabili și mult mai uniți, pentru că noi am uitat să facem lucruri împreună. Țin minte că acum 50 – 60 de ani oamenii erau mult mai uniți, mult mai responsabili față de ceea ce-i înconjoară și era sursa lor de viață, sursa lor de venit. Atunci erau mult mai responsabili, deși atunci nu existau nici Ministerul Mediului, pur și simplu erau mult mai responsabili față de ce îi înconjura.
Aveți și o nostalgie a acestei vieți tradiționale și a valorilor în care au trăit părinții noștri! O viață mai simplă, mai curată, o comuniune reală cu natura! Putem împăca aceste valori cu progresul? Personal dumneavoastră cum o faceți pentru că întotdeauna ne inspirăm de la cei care reușesc mai mult decât noi?
Ivan Patzaichin – De-aici a plecat și proiectul nostru „AUR”, pentru că, acum 50 – 60 de ani, oamenii aruncau gunoaiele în spatele casei unde, de regulă, era o apă sau curgea un râu. Acum 50 de ani aceste lucruri erau mult mai organice și gunoiul de-atunci era mult mai ușor de transformat. Între timp, gunoaiele au devenit foarte nocive, s-au produs foarte multe plasticuri și materiale nedegradabile. Una e să arunci la râu resturi de mâncare, resturi de legume sau lemn decât să arunci plastic. Noi, în general, nu avem această educație față de acest patrimoniu, apele române, pentru că noi avem un aur și la propriu – apele. La nivel mondial, dacă stăm să studiem puțin, sunt foarte mulți oameni care nu au apă potabilă și duc lipsă, iar noi o avem și nu știm să profităm de ea. Spun acest lucru pentru că nu există această educație, nu există această unitate între autorități locale, comunitate și cei care răspund. Acelasă lucru se întâmplă și cu pădurile și multe lucruri de la noi din țară când nu există acea unitate între comunități, autoritățile locale și cei care răspund la nivel de ministere ș.a.m.d.
Ce produs, ce mâncare tradițională este favorita lui Ivan Patzaichin?
Ivan Patzaichin – O să râdeți, dar am rămas la caras prăjit cu mămăliguță și cu mujdei. Mi se pare cea mai bună, dacă știi să-l prepari, dacă știi să-l cărbovești, cum se zice la noi, și să-i pui acel strop de sare atât cât îi trebuie, pentru că nu există ceva mai dulce și mai bun. Să veniți în Deltă, pentru că Delta trebuie să rămână regina turismului românesc, regina turismului ecologic!
Interviu realizat de Mihaela Andrei / Redactor online – Liviu Predescu