(AUDIO) Steliana Sima: 50 de ani de viaţă, 30 de ani de la debut, 30 de ani de succes
Publicat de Bogdan Comșa, 6 ianuarie 2015, 01:13 / actualizat: 6 ianuarie 2015, 2:18
”Unde-i satul de altădată?”, o întrebare pe care ne-o punem cu toții, în momentele noastre de reflecție!
Precum un șirag alb de mărgele, au trecut 30 de ani de la debutul pe scenă al îndrăgitei interprete Steliana Sima, cea care ne pune mereu pe gânduri când ascultăm: ”Șase pui de prepeliță”, ”Mamă când îți chemi copilul”, sau ”Dă, Doamne, anii înapoi!”
30 de ani de la debut, 30 de ani de succes au fost marcați recent printr-un concert aniversar de Steliana Sima, interpretă de muzică populară care împlinește astăzi, (6 ianuarie 2015) 50 de ani de viață.
Într-un interviu acordat ieri seară (5 ianuarie), în direct, la emisiunea de folclor Interferențe dobrogene de la Radio Constanța, Steliana Sima a declarat că numele ei de botez este Cuța și, în Oltenia,vine de la Ancuța.
Cea care i-a dat numele de scenă este redactorul Eugenia Florea.
Ce se știe mai puțin despre Steliana Sima este faptul că ea este subcomisar de poliție și a purtat numele de Cuța Sima, până când a fost cunoscută ca interpretă de muzică populară din zona Romanați, ca angajată a Ansamblului „Rapsodia Oltului” din Slatina, între anii 1983-1987, perioadă în care a activat și la Ansamblul „Plaiurile Oltului”. Interpreta afirmă că ceea ce este comun între poliție și cântec este disciplina.
Steliana Sima spune că este adepta cântecelor de dragoste și că acest sentiment îl reprezintă cel mai bine în cântece. În interviul de mai jos, explică cum au apărut cântecele sale ” Fir-ai tu, străinătate!” şi ”Am crescut pe lângă mine”.
De Crăciun, a fost un pic tristă. Cățelul din cântecul ei era bolnav. Iubește animalele, le îngrijește,le oferă adăpost și hrană și o impresionează toate problemele cu care se confruntă copiii nefericiți, sărmanii, bătrânii și animalele fără adăpost.
Primele sale manifestări artistice au început încă din școala generală, iar din anul 1983, a început să participe la concursuri și s-a angajat la Ansamblul „Rapsodia Oltului”, colaborând și cu Ansamblul „Plaiurile Oltului”.
În 1987, după ce a cunoscut-o pe Maria Ciobanu, i s-au deschis noi orizonturi, deoarece s-a angajat ca solist vocal la Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al Ministerului de Interne.
În anul 2006, a absolvit Facultatea de Muzică a Universității Spiru Haret, după care a dobândit statutul de agent de poliție.
În anul 2008, a obținut titlul de Master în „Artă Muzicală”, la aceeași universitate, după care a dobândit statutul de ofițer de poliție.
Din anul 2009, îndeplinește funcția de șef al Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al M.A.I. În cursul activității sale artistice, a înregistrat o serie de discuri:
Șase pui de prepeliță (Vol. 1)
Te las, neicuță, cu bine (Vol. 2)
Mamă, când îți chemi copilul (Vol. 3)
Lume, pentru tine cânt (Vol. 4)
Mă întreabă fiul meu (Vol. 5)
Marie, dragă Marie (Vol. 6)
Dă, Doamne, anii înapoi (Vol. 7)
Tinerețe, scumpă floare (Vol. 8)
În anul 2015 are de gând să-și finalizeze proiectele începute cu Mariana Ionescu și cu Raoul și multe altele.
O secvență din emisiunea de folclor, ediția 5 ianuarie 2015,realizată de Liliana Fustanela.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)â