CONSTANȚA: Vinuri de la Cramele din toată Dobrogea, la Festivalul Vinului „Pontus Euxinus” – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 23 august 2019, 15:33
Vinuri de la Cramele din toată Dobrogea, specialiști care vă pot învăța cum se alege vinul potrivit, mâncare bună, spectacole de muzică populară ale etniilor dobrogene, produse de artizanat, dar și spații pentru distracția copiilor – sunt reperele principale ale Festivalului Vinului „Pontus Euxinus” care are loc, până în seara zilei de duminică, 25 august, în Piața „Ovidiu” din municipiul Constanţa.
Festivalul Vinului Dobrogean PONTUS EUXINUS se află la a doua ediţie, iar organizatorii spun că îşi doresc să facă, astfel, din Dobrogea, o destinaţie şi mai atractivă pentru turişti. Ca urmare, este foarte importantă punerea în valoare a specificului local – fie că este vorba despre vinuri, artizanat, artă sau gastronomie. Bogdan Comșa a aflat mai multe detalii, chiar de la promoterul și unul dintre organizatorii Festivlului, Anca Pavel Nedea.
Anca Pavel Nedea: Încet, încet, mai punem o cărămidă la construcţia unor forme alternative, competitive în destinaţia integrată Dobrogea. Asta ne-am dorit, iar Festivalul urmăreşte asta. Vedeţi că vânzătorii, dincolo de cele 10 crame participante, sunt operatori economici care vin cu ceva autentic local: fie că este vorba de miere sau produse derivate din miere, îngheţată artizanală, de produse specifice tătăreşti sau de la etnia aromânilor, că avem pâine făcută cu făină din Dobrogea şi alte produse de panificaţie, dulciuri făcute aici… am încercat să aducem agenţi economici care vorbesc despre savoarea locală, naturală, autentic-dobrogeană locală.
În plus, avem, aici, în Piaţa Ovidiu, programe artistice, foarte multe spectacole de folclor, care vorbesc, la fel, despre etnii şi culoare locală. Cu ajutorul Consiliului Judeţean Constanţa şi al Centrului Cultural ‘‘Theodor Burada’’ avem, aici, reprezentate toate etniile şi toate ansamblurile etnice.
Există şi o componentă educativă, pe lângă cea recreativă, a Festivalului. Înţelegem că există aici specialişti care îi pot învăţa pe vizitatori cum se alege un vin şi cum se asortează cu un fel de mâncare. Şi nu vorbim doar despre cunoscutul binom sărmăluţe-vin roşu, ci şi despre mâncarea mexicană, de exemplu, de la standul de aici, care se potriveşte cu…
Anca Pavel Nedea: …cu ce ne învaţă somelierul! Fiecare cramă a pregătit un specialist vinificator sau un somelier, iar, aşa cum ne-am obişnuit de anul trecut, începând de sâmbătă, vom începe atelierele de educaţie oenologică, în care cei care ne vizitează pot să ia loc în faţa scenei şi să îi asculte pe aceşti specialişti cum produc vinul, care sunt soiurile potrivite anumitor tipuri de mâncare, dar şi despre solurile locale, care dau savoarea vinurilor dobrogene.
Un festival al vinului poate să pară un loc mai puţin potrivit pentru o familie cu copii. Însă observăm că aţi amenajat şi o zonă pentru părinţi şi cei mici.
Anca Pavel Nedea: Da, pentru că nişa noastră principală sunt familiile cu copii şi avem un spaţiu amenajat special pentru ei. Începând cu ora 17.00, partenerii noştri susţin, în această zonă, spectacole de teatru de păpuşi, sesiuni de pictură pe faţă, jocuri cu baloane… Toate acestea îi ajută pe părinţi să guste, liniştiţi, un pahar de vin, în timp ce copiii se bucură de spectacole.
Standurile se deschid în jurul orei 12.00, iar evenimentul se va încheia duminică, la ora 22.00.
redactor – Bogdan Comșa / redactor online – Doina Sîrbu / foto – Bogdan Comșa