FOTO: Nava-școală „Mircea” a revenit în Portul Constanța după un un voiaj de 93 de zile
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 august 2019, 11:18
Nava-școală „Mircea”, cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, a acostat miercuri, 7 august, în Portul Militar Constanța, încheind astfel marșul istoric dedicat împlinirii a 80 de ani de la intrarea velierului în serviciul Marinei Militare Române.
Invitat în direct prin telefon, Comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Comandorul Octavian Tărăbuță, în dialog cu Liliana Moldoveanu.
Cum arată bilanțul marșului, domnule comandor?
Octavian Tărăbuță – Ca de fiecare dată, toți membrii echipajului sunt sănătoși și au trecut cu bine toate încercările acestui voiaj de 93 de zile. Obiectivele noastre principale de instruire a viitorilor ofițeri de marină, studenții Academiei Navale, ai Școlii de Maiștri, inclusiv 14 cadeți străini, au fost îndeplinite în totalitate astfel că viitorii marinari români cât și cei 14 din țări NATO și UE vor fi bine pregătiți pentru carierele lor viitoare.
Au primit un adevărat botez…
Octavian Tărăbuță – Exact! Pentru că instruirea la bordul acestui velier are particularitățile ei, nu este un proces ușor, dimpotrivă, având în vedere manualitatea tuturor acțiunilor de la bordul navei școală – Mircea, se formează deprinderi speciale și mai ales, în primul rând, obiectivul cel important, formând echipe. Trecem de la stadiul de individ, băiatul, fata mamei și al tatei, trecem la stadiul de membru într-o echipă, membru într-un mecanism în care fiecare rotiță are rolul ei determinant.
Au fost mile marine parcurse, porturi în care a acostat nava școală. În cifre, cum arată tot acest parcurs?
Octavian Tărăbuță – Mai mult de 8500 de mile marine au fost străbătute de către Mircea în acest marș de 3 luni. Au fost vizitate 12 porturi, iar, cumulat, numărul de vizitatori a depășit numărul de 12.000. Mircea este și un ambasador onorific al Forțelor Navale, al României și este faimos și în Europa chiar și în Statele Unite ale Americii, astfel că prezența lui, în orice port, atrage o mulțime de vizitatori care admiră caracteristicile clasice ale unui velier cât și dotările ultramoderne de navigație și comunicație. Jumătatea marșului, punctul cel mai îndepărtat, a fost portul Hamburg, unde acum 80 de ani, Nava-Școală Mircea a fost construită și apoi lansată la apă.
Și chiar acolo a fost o ceremonie specială…
Octavian Tărăbuță – Da. Exact. În 27 iunie, în prezența șefilor Forțelor Navale ale României și Germaniei, în prezența ambasadorului României la Berlin, domnul Emil Hurezeanu, în prezența directorului șantierului unde a fost construit Bricul Mircea și care încă există, a avut loc o mică ceremonie, astfel încât alianța, prietenia română-germană a fost din nou exprimată la modul superlativ.
Astăzi vom fi prezenți în portul Constanța pentru a saluta revenirea navei școală Mircea la Constanța. Rămâne un punct de reper în pregătirea elevilor, studenților, cadeților, rămâne de o importanță viață.
Octavian Tărăbuță – Da. Pentru că în aceste porturi, pe lângă obiectivele de instruire, au fost atinse obiectivele de reprezentare. Nava-școală Mircea a participat și la festivaluri nautice în Franța, în Olanda și ca de obicei au mai fost atinse și porturi, unde ne-am întâlnit cu colegii noștri marinari, unde sunt academiile navale, din Franța, cea de la Brest, din Portugalia la Lisabona și Academia Navală a Turciei de la Istanbul, astfel încât echipajul și cadeții noștri au avut din nou prilejul să schimbe impresii și gânduri de viitor cu colegii lor din NATO și Uniunea Europeană.
Ne puteți spune ce va urma?
Octavian Tărăbuță – Ne pregătim acum pentru un marș în jurul lumii pentru anul 2021. Ambițiile acestui ambasador se vor materializa pe toate meridianele globului. De aceea, din toamna aceasta începem să ne pregătim logistic, tehnic, apoi planificarea marșului, care ne va face capabili în 2021 să traversăm nu numai Atlanticul ci și Pacificul și Oceanul Indian. Să purtăm steagul României pe toate meridianele globului.
Care este urarea pe care trebuie să o formulez acum?
Octavian Tărăbuță – Cel mai simplu pentru un velier este “Vânt bun din pupa”, astfel încât vântul să împingă lin, de la spate, nava pe valurile mărilor și oceanelor lumii.
În perioada 5 mai – 7 august, nava-școală „Mircea” a parcurs peste 8.500 mile marine în 93 de zile de marș și a acostat în 12 porturi, unde au urcat la bord peste 12.000 de vizitatori. Un moment aparte a avut loc în portul Hamburg, acolo unde a fost construit velierul și de unde, în urmă cu 80 de ani, a pornit spre România. În ziua de 27 iunie, în prezența șefilor forțelor navale române și germane, a ambasadorului României în Germania și a atașaților apărării din țările care au avut cadeți la bord pe parcursul marșului, a directorului Șantierului Blohm & Voss și a autorităților civile ale Landului Hamburg, a avut loc ceremonia care a marcat actul de naștere a renumitului velier românesc. De asemenea, cu prilejul ceremoniei de la Hamburg, nava-școală „Mircea” a primit din partea ministrului Apărării Naționale titlul de „Ambasador onorific în serviciul României”.
Echipajul navei a fost format din 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li s-au alăturat 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Polonia, Portugalia, Turcia și Ucraina.
Realizator interviu – Liliana Moldoveanu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța