CONSTANȚA: Delfinariul, punct de atracție estivală pentru turiști
Publicat de Doina Sirbu, 6 august 2019, 11:38
În fiecare vară este forfotă mare la Delfinariul din Constanța. Cea mai mare bucurie este pentru copii, ne-a declarat șeful de secție Angelica Curlișcă.
Angelica Curlișcă – Pentru un copil care vede un delfin numai în poză și îl vede la televizor, pentru că să recunoaștem, în România nu există posibilitatea de a face dolphin watching cum faci bird watching, este o mare bucurie. Delfinii din Marea Neagră nu sunt atât de mulți ca să vină să-i vadă copiii și atunci ca să înveți pe cineva să-i protejeze, să-i înveți cu adevărat să înțeleagă ce înseamnă protecția unui animal, este destul de dificil.
Practic este o lecție la Delfinariu, la dumneavoastră, nu doar un spectacol! Aici le povestiți!
Angelica Curlișcă – Exact! Noi le explicăm ce înseamnă delfinul, ce înseamnă cele trei specii din Marea Neagră, care sunt diferențele. Explicăm clar ce înseamnă fiecare comportament pentru delfini, în captivitate și în marea deschisă. Le explicăm care sunt comportamentele naturale, care sunt cele învățate, cum se face acest lucru? Țineți cont de faptul că pe timp de iarnă toată lumea poate să vină la sesiunile de antrenamente și să vadă cum se lucrează cu ei.
Cât de mulți delfini și cât de sănătoasă este populația de cetacee din Marea Neagră, am aflat de la biologul marin, Marian Paiu, care a încheiat de curând o monitorizare aeriană.
Marian Paiu – Pe parcursul celor trei săptămâni de expediție, în care cele două echipe, pentru că au fost două aeronave care au făcut această monitorizare, au survolat în jur de 8.000 de km și am înregistrat strict cetacee, undeva la 1.750 de înregistrări. Fiecare înregistrare putea avea un individ sau până la 50 – 100 sau poate chiar mai mulți, depinde de ce date vom extrage și ce avem acolo. Ulterior vom putea întocmi și un răspuns legat de abundența delfinilor, cam care ar fi numărul de delfini din Marea Neagră. Singurul studiu pe care ne bazăm la ora actuală și cel mai de actualitate este cel din 2014, la care, atât eu cât și cercetători din cadrul Institutului de Cercetări “Grigore Antipa” am luat parte, doar pentru nord-vestul Mării Negre unde s-a înaintat o estimare de peste 200.000 de exemplare pentru zona asta, de nord –vest.
Organizația Neguvernamentală Ecologistă Mare Nostrum, vă invită mâine, de la ora 16.00, pe faleza Cazinoului din Constanța, în zona Acvariului, pentru a-i sărbători cum se cuvine, pe delfini, de ziua lor.
realizator interviu – Cecilia Pătrăhău / redactor online – Liviu Predescu / foto – arhivă