INTERVIUL DIMINEȚII| CUMPĂNA: Opt gospodării au fost evacuate de urgență, din cauza pericolului alunecărilor de teren
Publicat de Doina Sirbu, 6 august 2019, 10:27
Opt gospodării din Cumpăna, evacuate de urgență, din cauza pericolului alunecărilor de teren de pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră. Decizia a fost luată de către Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă convocat, ieri, de către Prefectul de Constanța, Dan Dumitru Jeacă, pentru a elimina orice risc privind siguranţa oamenilor şi pentru ca proiectanţii şi constructorii să poată începe cât mai repede lucrările tehnice necesare pentru stabilizarea şi consolidarea malului.
Despre acest subiect a vorbit Dan Dumitru Jeacă în această dimineață, la Interviul Dimineții, realizat de Liliana Moldoveanu.
A început evacuarea? Pentru câte locuințe? Pentru câți locuitori de acolo?
Dan Dumitru Jeacă – Evacuarea a început de astăzi, urmare a hotărârii celor două Comitete, atât Comitetul Local pentru Situații de Urgență Cumpăna, cât și Comitetul pentru Situații de Urgență Constanța. Este vorba de opt gospodării din prima linie de case. S-a stabilit, ele vor fi mutate în locuințe puse la dispoziție de către Primăria comunei Cumpăna. Au fost stabilite locațiile, de astăzi începe mutarea persoanelor.
Cum procedați mai departe? Ați solicitat sprijinul Administrației Rezervelor de Stat și Problemelor de Stat pentru asigurarea locuințelor modulare? Ce urmează?
Dan Dumitru Jeacă – Am luat legătura telefonică cu domnul președinte al Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Nu este necesar deocamdată, pentru cele opt familii pe care le vom muta. În funcție de evoluția situației pe teren, având în vedere că azi încep și lucrările de stabilizare a malului, ne-am luat ca și rezervă transferul de la Galați, de pe raza județului Galați, a unor locuințe modulare, în eventualitatea în care vor fi necesare, va trebui să mergem la rândul doi de case pentru a fi transferați.
Credeți că va ajunge pericolul și acolo? Cum e situația?
Dan Dumitru Jeacă – Nu! Atât proiectantul cât și constructorul, Administratorul A.C.N. ne-au spus că nu va fi nevoie să mergem la al doilea rând de case. Ne interesează securitatea oamenilor și atunci luăm ca posibilitate și acest lucru.
Cui aparțin soluțiile tehnice? Sunt contractate prin coordonarea Administrației Canalelor Navigabile?
Dan Dumitru Jeacă – Da! El fiind administratorul canalului, în regim de urgență, conform hotărârilor C.E.S.U, va dispune contractare. Constructorul a și făcut treaba aceasta. De astăzi deja au început să vină utilajele pe teren.
Cât vor dura aceste lucrări de stabilizare și consolidare a malului?
Dan Dumitru Jeacă – Așa cum l-am întrebat și eu pe administrator, ei au estimat un termen de șase luni de zile. El ne-a spus ieri la sedința operativă că în șase luni de zile se va stabiliza și ne interesează să nu se mai surpe nici un metru din acel mal.
Cine va verifica respectarea acestor termini? Ce pași urmează?
Dan Dumitru Jeacă – Așteptăm de la Administratorul Canalelor Navigabile, domnul Georgescu, să ne dea un grafic de lucrări și va fi monitorizat săptămânal atât de la ACN, de la Prefectură, de la Consiliul Județean. Avem oameni acolo să monitorizeze, pas cu pas, fiecare lucrare.
Sunt evaluate locuințele pentru acordarea unor despăgubiri, chiar dacă nu aveau asigurare?
Dan Dumitru Jeacă – Am dispus în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență formarea unei echipe pentru evaluarea bunurilor celor opt familii. Există și posibilitatea, în cazul în care acestea vor suferi unele pagube în urma lucrărilor efectuate acolo…Dacă este nevoie, îi vom despăgubi! Să ajungem acolo! Nu ne dorim așa ceva.
Informația momentului este că s-a început evacuarea de urgență, chiar în această dimineață și lucrările demarează tot de astăzi!
Dan Dumitru Jeacă – Tot de atăzi. Da!
Vom păstra legătura cu dumneavăastră pentru a ști situația familiilor de-acolo! Situația este extrem de neplăcută și durează acest semnal de alarmă de cel puțin un an de zile!
Dan Dumitru Jeacă – Alunecările au fost amplificate ca urmare a intemperiilor. În această perioadă au fost precipitații masive, au fost infiltrații în sol și atunci a început să cedeze acel mal. Codul Roșu și cele două Coduri Portocalii de furtună și precipitații abundente au amplificat această cădere.
realizator interviu – Liliana Moldoveanu / redactor online – Liviu Predescu / foto – arhivă