Campioni la Radio Constanța – Elena Zaharia și Viorel Filimon
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 iulie 2019, 10:54
Se antrenează mii de ore pe an. Ajung la rezultate remarcabile, deși condițiile de pregătire lasă de dorit. Și-ar dori ca presa sa scrie despre ei mai des, nu doar când câștiga medalii europene, mondiale și Olimpice.
Invitați în studioul Radio Constanța Elena Zaharia, 15 ani (CS Farul) – a devenit recent campioană continentală la simplu feminin și la dublu femninin (alături de Prithika Pavade din Franța) la Campionatele Europene de tenis de masă de la Ostrava, Cehia și Viorel Filimon, antrenorul naționalei feminine de tenis de masă a României.
Viorel Filimon: Suntem în perioada de pregătire pentru partea următoare a sezonului, unde ne așteaptă competiții deosebite : Campionatul European pe echipe de senioare, campionat mondial de junioare și alte competiții premergătoare Olimpiadei de la anul.
Elena Zaharia : Când joc tenis am emoții, dar uneori încerc să scap de ele. Sunt elevă în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv Constanța, am început tenisul de masă la 5 ani și jumătate, m-a adus sora mea (nota redacției: Alina Zaharia, jucătoare de tenis de masă, 22 de ani). Când am văzut că ea începe să aibă rezultate, i-am văzut cupele, medaliile am zis că și eu îmi doresc să practic sportul acesta. Când am intrat prima oară în sală am zis: Wow! Ce mare e… câte medalii, câte cupe sunt aici! Și mi-am propus să ajung și eu ca sora mea.
Povestește-ne cum a fost la Ostrava, ai luat două medalii de aur…
Elena Zaharia : Da, la simplu și dublu, a mai fost și o medalie de bronz cu echipa. Au fost foarte multe emoții pentru că mi-am dorit să fac aceeași figură frumoasă de anul trecut. Cu această ocazie le mulțumesc oamenilor care au fost alături de mine, antrenorilor mei Viorel Filimon, Elena Sebe, Anamaria Sebe, dar și doamnei psiholog Mioara Șincan.Este multă muncă, fac două antrenamente pe zi de 2 ore sau 2 ore și jumătate (de luni până vineri), iar sâmbăta și duminica unul sau două antrenamente, depinde. Dar când îți cântă imnul național uiți de toate sacrificiile, e o bucurie de nedescris, am fost foarte emoționată și mi-au dat lacrimile efectiv. Mă motivează, de aceea vreau să îmi cânte imnul nu doar odată, nu am de gând să mă opresc! Am puțin timp liber, de obicei duminica după-amiază. Dacă este vară, merg la plajă, ies în oraș, mă odihnesc, ascult muzică.Visul meu cel mai mare este să câștig o medalie la campionatele modiale și la Olimpiadă.
Spuneați că vă doriți să existe un schimb al generației actuale, să vină copii din urmă care să le înlocuiască pe Eliza Samara, Daniela Dodean, Bernadette Schoch. Avem speranțe pentru rezultate la fel de frumoase pe viitor?
Viorel Filimon :Țelul meu dintotdeauna a fost ca în permanență să am grijă ca echipa actuală să fie înlocuită mai devreme sau mai târziu de o altă generație. Așa s-a întâmplat cu prima campioană europeană venită de aici de la Constanța în anul 1989, Laura Nicolae, și de atunci au urmat foarte campioni europeni: Antoanele Manac, Ani Gogoriță, Andrei Filimon, Costel Cioti, Cristi Pletea. Au ajuns pe cele mai înalte culmi ale performanței și nu sunt singurii. Cred că au fost în jur de 20 de campioni europeni și căutăm în permanență copii.Ei încep de la 5 sau 6 ani această muncă, la început sub formă de joacă, apoi sub formă de muncă. Aici la Constanța mai avem o fetiță cu 3 ani mai mică decât Elena, care și ea e campioană europeană la minicadete și de la care așteptăm în continuare rezultate deosebite. În prezent se află în Oman la un stagiu de pregătire internațional, cu antrenoarea Anamaria Sebe. Ceea ce am declarat eu acum ceva vreme iată se întîmplă, schimbul de generații este asigurat. La Constanța nu așteptăm să vină copiii la sală, ci antrenorii din cadrul CS Farul și LPS Constanța merg în permanență în școli și fac selecție.Să știți că cerințele pentru a deveni campioni mondiali sunt foarte mari, noi nu avem baza materială și tot ce ne trebuie din punct de vedere financiar să ținem foștii sportivi ca să îi aibă cei mici ca modele. Acești sportivi merg acolo unde sunt plătiți mai bine. La nivel de copii noi facem față, dar după vârsta de 18 ani suntem nevoiți să îi cedăm altora, care au bani mai mulți.
Cum o descrieți pe Elena Zaharia?
Elena Zaharia este o fetiță foarte muncitoare. Din prima clipă în care a venit la sală încerca să țină mingea pe paletă și spre deosebire de alți copii care alergau, vorbeau, ea își vedea de treabă.Această caracteristică este de bază pentru sportul nostru, pentru că în decursul anilor s-a demonstrat că nu numai talentul este cel predominant, ci și munca și conștiinciozitatea contează.Sunt mii de ore de muncă pe an, în general o fetiță ca Elena are în pregătire anual 1300 de ore. Mai există și studiu individual pe video, muncă cu psihologul, cu preparatorul fizic, perioade de recuperare.Facând o socoteală, în decurs de 6-7 ani sunt 10.000 de ore de pregătire.Nu ne mirăm că au chinezii, asiaticii, performanțe deosebite în acest sport. Se datorează concurenței și acestui mare volum de muncă.
Un antrenor de gimnastică îmi spunea că nu se face performanță cu pupatul pe frunte. Sunteți de acord?
Viorel Filimon : Poate cu pupatul pe frunte putem să dăm o încurajare sportivului și cam atât. Restul depinde de perseverența lui, de modul în care îi respectă pe cei cu care lucrează și zic eu că fără o dorință și o motivație suficiente e greu să faci sport de performanță în momentul de față.
Sunteți de 47 de ani în slujba tenisului de masă. Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați alege același drum?
Viorel Filimon Aș alege același drum, dar în condițiile actuale, în care cei care ar trebui să aprecieze această muncă, nu numai a mea ci a tuturor sportivilor, mai ales în județul Constanța, cred că aș alege altă localitate. Având în vedere că de 47 de ani avem un vis, avem o sală improvizată la LPS, în care am reușit să facem foarte multe dar care este aproape nefuncțională.Aproape nu se mai poate juca, de suprafața de joc ne împiedicăm și ne rupem picioarele, lumina este din ce în ce mai slabă. S-au făcut de 4 ori proiecte, s-au luat bani pe studii de fezabilitate dar nu s-a mișcat o cărămidă.
De ce nu ați rămas în străinătate? Nu ați dus lipsă de oferte niciodată…
Viorel Filimon : Pentru că oriunde te duci esti considerat tot străin iar ideea mea a fost întotdeauna să fac treabă cu oameni cu care mă înțeleg și pe care să îi înțeleg foarte bine și să nu fiu la mâna nimănui.Tot la tine acasă e mai bine dar încă odată spun că aici în Constanța, în momentul de față și chiar și înainte au fost mai mult promisiuni, treburi electorale și așa mai departe. Noi încercăm să aducem acești copii la sală, să-i motivăm în așa fel încât ei să își aleagă acest drum. Parcă mă consider vinovat când ei ajung să dea aproape totul… nu li se oferă mai nimic. Nu mă refer la o sumă de bani pe care o iei oriunde ci la felul în care ești tratat și văzut. În presă se fac cunoscute mai mult lucrurile neplăcute, părerea mea este că ceea ce se află la colțul străzii ar trebui publicat, popularizat astfel încât locuitorii unui oraș să știe că au niște oameni deosebiți alături de ei, ci nu la kilometri de ei.
Realizator – Larisa Calistru