Tabăra de copii de la Năvodari și-a redeschis porțile și a revenit la menirea ei inițială: „În momentul acesta avem 420 de locuri disponibile“
Publicat de , 26 iulie 2019, 11:43 / actualizat: 27 iulie 2019, 9:05
După ani de procese, tabăra de copii de la Năvodari și-a redeschis porțile. Capacitatea de cazare a fost redusă semnificativ, iar o parte importantă a patrimoniului a fost pierdută. Dar, dincolo de ce vor stabili judecătorii, rămâne o concluzie îmbucurătoare: tabăra a revenit la menirea ei inițială.
12.000, chiar 15.000 de copii pe serie, putea să găzduiască, pe vremuri, tabăra de la Năvădari. Pe vremuri înseamnă, cel mult, perioada 1998 – 2000. A urmat, însă, momentul 2011 când patrimoniul taberei, deținută de SIND România, a fost introdus în patrimoniul orașului Năvodari, prin hotărâri de Consiliu Local. Pe atunci orașul era condus de Nicolae Matei, care a și fost trimis în judecată, într-un dosar penal legat de terenurile taberei. Matei și-a susținut, permanent, nevinovăția. SIND România a câștigat recent procesul și a redeschis tabăra. Acum, însă, capacitatea este de numai 500 de locuri, față de 15.000 despre care vă spuneam la început.
Directorul taberei de copii SIND România Năvodari, Marilena Radu, a vorbit despre ce s-a pierdut în acești ani și ce se mai poate repara, într-un interviu realizat de Bogdan Comșa.
Cum ați reușit să redeschideți tabăra și în ce condiții?
Marilena Radu – În condiții foarte grele, procesul s-a finalizat pe 21 Mai, deci foarte târziu și am putut să încheiem contracte de furnizare utilități, energie electrică, respectiv apă, foarte târziu. Timpul de pregătire a fost foarte scurt, pentru că prima serie de copii a venit pe 8 iulie.
Și câți copii ați avut în prima serie?
Marilena Radu – În prima serie am avut 80 de copii. Nu am avut timp să trimitem oferte, să mediatizăm. Oamenii știau că nu mai funcționează tabăra.
Cine vrea acum să-și trimită copiii în tabără ce trebuie să știe? Câte locuri aveți disponibile?
Marilena Radu – La momentul acesta avem 420 de locuri disponibile, zugrăvite, igienizate, schimbată instalația sanitară,. În condiții optime, cu o cantină dotată, utilată corespunzător.
Capacitatea taberei a fost cumva afectată? Au fost niște procese îndelungate și tabăra, se pare, ar fi avut de suferit! Care era suprafața de teren pe care o dețineați la început? Cât mai aveți acum?
Marilena Radu – Suprafața taberei a fost de 140 de hectare, când funcționa SIND-ul, până în 2012, când a venit SC Tabăra Năvodari SA și printr-o hotărâre de consiliu local, ne-au preluat-o practic. După 7 ani de procese, SIND-ul a mai rămas cu 56 de hectare în administrare, restul fiind terenuri retrocedate, date diverselor firme, persoane, nu cunosc exact.
În privința spațiilor de cazare ce s-a întâmplat?
Marilena Radu – Una din tabere, tabăra Albatros, compusă din 6 pavilioane, a ajuns ruină pentru că nu s-a investit absolut deloc. Nici nu au fost întreținute spațiile, măcar la stadiul în care le-au preluat, iar tabăra Delfin, din 5 pavilioane sunt funcționale doar 3. Noi am redat circuitului, anul acesta, doar două, din lipsă de timp, pentru a putea pregăti baza corespunzător.
Există vreo perspectivă să reveniți la capacitatea inițială, să recuperați tot ce-ați pierdut?
Marilena Radu – Nu! Acele terenuri, exclus. Sunt luate, presupun, retrocedate fiind. Aici e treaba avocaților, juriștilor, nu pot să vă spun, dar, pentru celelalte prejudicii presupun că sediul central, respectiv SIND București, a lua și ia măsuri în continuare să își redobândească ce a pierdut în acești ani.
Nimic din toate acestea nu contează pentru copii. Ei se bucură de soare, de mare și de tot ce le-a oferit tabăra de la Năvodari. „Cazarea a fost foarte bună, la fel și mâncarea. Mi-a plăcut eram aproape de plajă. Am avut activități sportive, castele de nisip, fotbal, volei, multe jocuri interactive. Concurs, diplome am primit, am înotat foarte mult și cel mai distractiv a fost că am mers astăzi cu vaporașul Speranța“, ne-a spus un mic turist entuziasmat de vacanța petrecută la mare. „Mi-a plăcut că am stat la mare foarte mult și că ne-am bălăcit. Plus că și eu am fost cu vaporul…“, l-a completat un prichindel în vârstă de doar 5 ani.
Redactor: Bogdan Comșa / Foto: Bogdan Comșa / Redactor online: Liviu Predescu