MAMAIA: Expoziție – manifest pentru salvarea Castelului Reginei Maria, aflat în ruină
Publicat de , 19 iulie 2019, 09:32
Castelul Reginei Maria din stațiunea Mamaia, construit între 1924 și 1926, aflat astăzi în ruină, a avut o soartă tristă încă de la început. Acesta nu a fost locuit niciodată de principesă, deoarece aceata s-a îndrăgostit iremediabil de peisajul spectaculos al Balcicului, unde a construit un alt castel, și acum celebru și extrem de apreciat de vizitatori din toate colțurile lumii.
În vreme ce vecinii bulgari câștigă 1,5 milioane de euro din vizitarea Castelului de la Balcik, noi nu am reușit să-l transformăm pe al nostru în punct de interes național. Ba mai mult, interesele imobiliare de după 1990 au făcut ca această bijuterie arhitectonică să fie vândută la preț de apartament. Colegii de la publicația Info Sud-Est au organizat Expoziția “Palatul Reginei”, pentru ca oamenii să afle povestea unuia dintre cele mai negre episoade de distrugere a patrimoniului cultural și istoric de la malul mării, pentru a înțelege că un asemenea dezastru poate fi reparat doar prin implicare și neuitare și pentru a conștientiza că niciun alt monument istoric din Constanța nu trebuie să mai aibă, vreodată, aceeași soartă.
O expoziție document vă așteaptă și vă îmbie să descoperiți Palatul Regal din Mamaia în zona Cazino. Colegii noștri de la publicația Info Sud-Est sunt organizatorii ei. „Noi scriem despre Palatul Regal din 2014, de-acum 5 ani de zile. Am descoperit că a fost privatizat fraudulos, că a fost incendiat, că a fost distrus și am început să solicităm autorităților, Ministerului Culturii, Primăriei, Consiliului Județean, tuturor, să facă ceva în sensul acesta și lucrurile au evoluat. Acum există pe rol două procese, unul pentru terenși celălalt pentru imobil, pentru Palat, prin care se cere aducerea lui înapoi, la comunitate! Ministerul Culturii, anul trecut, a dat în judecată proprietarul, pentru a lua Palatul înapoi, pentru că a fost vândul fără respectarea dreptului de preemțiune al Minsterului“, a declarat jurnalistul Andrei Leonte.
„E o rană a orașului Constanța, nu de un an sau doi, de 30 de ani aș putea spune. Situația s-a agravat, însă, în ultimii ani, rolul acestei expoziții tocmai acesta este, de a atrage atenția asupra degradării continue și este în același timp și un semnal de alarmă. Daca nu se va întâmpla ceva în următorii ani, vom rămâne cu fotografiile, probabil“, ne-a declarat istoricul Florin Anghel de la Universitatea Ovidius din Constanța.
Cine-ar trebui să răspundă? „Ministerul Culturii nu a avut niciodată o reacție. Eu am avut câteva discuții cu foști miniștri ai Culturii, care s-au perindat! Unii dintre ei nici nu știau despre ce este vorba“, a mai spus Florin Anghel.
O descriere tehnică, dar, în același timp romantică o face arhitectul Radu Cornescu: „Castelul Regal de-aicea a fost ideea Reginei Maria, regină care nu s-a dezmințit. A făcut Cuibul Singuratic de la Balcic în același stil. Stilul ăsta mediteranean, dar și cu influențe orientale. Și Vila Știrbey, care e făcută tot de arhitectul italian Mario Stoppa și vila de-aicea, care noi știm că înainte era Barul Orient, altă ruină, dar asta are o poveste interesantă. Ea a făcut parte din complexul ăsta al Palatului Regal și Maria a făcut actele de donație și a lăsat vila aceasta fiicei ei Ileana“.
Constănțenii sunt nostalgici, supărați, dar și dispuși să strângă bani pentru refacerea castelului. „Aici este un palat extraordinar. Aici se pot caza, poți să faci banchete, poți să faci jocuri populare, adică sunt foarte multe de făcut. Ar trebui alocați bani, sincer. Neapărat Ministerul Culturii. Noi ce să facem, doar constănțenii să strângă… 1leu pentru Ateneu?“, este de părere Președintele Comunității Elene din Constanța, Traian Antoniadis.
„Este un semnal de alarmă care trebuie tras. Trebuia cineva să facă treaba asta. Chiar și noi, să punem presiune! Poate chiar și contribuim, material“, ne-a spus un constănțean.
Realizator – Cecilia Pătrăhău / Redactor online – Liviu Predescu