DGASPC Constanţa continuă închiderea marilor centre de îngrijire a copiilor şi a adulţilor. Beneficiarii, transferați în spații de tip familial
Publicat de , 16 iulie 2019, 16:59
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa continuă procesul de închidere a marilor centre de îngrijire a minorilor şi a adulţilor, în paralel cu transferarea acestora în spaţii noi.
Este vorba despre case de tip familial, în cazul copiilor şi în locuinţe protejate – pentru adulţi. Specialiştii spun că beneficiarii vor fi îngrijiţi mai bine în aceste spaţii, pentru că vor fi găzduiţi în spaţii care seamănă, cel mai bine, cu un cămin adevărat. De altfel, în cazurile în care este posibil, de aici începe pregătirea pentru desprinderea lor de sistemul de îngrijire de stat şi integrarea lor în societate.
Procesul de dezinstituţionalizare continuă, în această etapă, cu închiderea Centrului de Plasament „Delfinul” din Agigea, a complexului de Servicii Comunitare „Orizont“ din Constanţa și lansarea proiectului „Sprijin pentru o Viață Normală“.
Proiectele menţionate se derulează cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi au o valoare totală de 14 milioane de lei. Fondurile au fost accesate prin Programul Operațional Regional și Programul de Interes Național.
Copiii din centrul Delfinul vor fi transferaţi în două case de tip familial, în orașul Murfatlar. În paralel, va fi modernizat imobilul de pe strada Pandurului, numărul 120, unde va fi deschis un centru de zi, destinat activităţilor care să le dezvolte celor mici abilităţile.
De asemenea, copiii din Complexul de Servicii Comunitare „Orizont” vor fi direcţionaţiu către două case de tip familial care vor fi construite în Lumina. În localitate va deveni operaţional şi un Centru de Zi de Recuperare destinat copiilor cu dizabilități şi beneficiarilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Orizont”, dar și din comunitate.
Imobilul actual din municipiul Constanţa al complexului Orizont va fi modernizat, în vederea deschiderii unui Centru de Zi de Recuperare destinat copiilor cu dizabilităţi.
Al treilea proiect lansat astăzi, denumit „Sprijin pentru o viață normală” este finanţat prin Programul de Interes Naţional „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate.
În cadrul acestui program, în comuna Băneasa vor fi construite patru locuinţe protejate, unde vor fi găzduiţi şi îngrijiţi, în total, 40 de adulţi.
Totodată, va fi reabilitat un imobil din localitatea Băneasa, în vederea deschiderii unui centru de zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip locuințe protejate și din comunitate. Proiectele au termene generale de aplicare de 12 luni, însă întregul proces de dezinstituţionalizare trebuie să fie gata până în 2020.
Text și foto – Bogdan Comșa