CONSTANȚA: Servicii de consiliere psihologică în cadrul DGASPC
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 iulie 2019, 14:58 / actualizat: 15 iulie 2019, 18:20
Pe parcursul anului trecut, aproape că nu a trecut o zi în care, în județul Constanța, în care să nu fie consemnat un caz de violență în familie.
În anul curent, numărul situațiilor de acest fel aproape că l-a depășit pe cel din 2018. Doar în primele trei luni au fost înregistrate 319 cazuri, față de 356 – în, total, în 2018.
În astfel de circumstanțe, victimele violenței domestice au nevoie de ajutor specializat.
Victimele violenței domestice din județul Constanța pot să beneficieze de servicii de consiliere psihologică profesionistă – și nu numai, din partea specialiștilor Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului – DGASPC.
Femeile, copiii dar și bărbații care sunt abuzați fizic sau psihic sunt ajutați astfel, într-o primă etapă, să depășească aceste traume, care se manifestă pe multiple planuri. Este un proiect nou, finanțat cu bani europeni, care sprijină suplimentar acest efort. Mariana Gioga, psiholog în cadrul DGASPC Constanța:
Este vorba de oferirea unor servicii de consiliere psihologică, juridică și de asistență socială, pentru victimele violenței în familie, în cadrul Proiectului ”Venus – împreună pentru o viață în siguranță”, un proiect cofinanțat prin Fondul Social European.
Cine și cum poate să apeleze la aceste servicii? Unde poate să sune, de unde poate să ceară acest ajutor?
Mariana Gioga: Deocamdată, noi ne desfăşurăm activitatea în cadrul Centrului de Primire a Victimelor Violenţei în Familie. Poate fi contactată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Pot apela la aceste servicii persoanele aflate în risc, fie de sex feminin, fie de sex masculin – victime ale violenţei în familie. Pot apela şi persoane care cunosc astfel de cazuri şi, astfel, pot veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutor.
De ce este nevoie de servicii de consiliere psihologică? Timpul nu poate să vindece şi în acest caz totul? Nu se poate depăşi totul prin uitare?
Mariana Gioga: Nu! Aceste traume, în urma abuzului, nu se vindecă de la sine. Este nevoie de o intervenţie specializată, pentru că sunt anumite mecanisme ale noastre, de protecţie a eului, care trebuie să fie reactivate, pentru ca noi să fim în siguranţă. Altfel, credem că a trecut dar, ne putem confrunta cu o situaţie realmente simplă la care reacţionăm într-o manieră ciudată, fără să ne dăm seama de ce, pentru că, de fapt, refulăm, scoatem din interior anumite comportamente care au la bază trauma.
De menționat că, în prezent, statul nu oferă și servicii de terapie de recuperare psihologică pe termen lung. În aceste cazuri, singura soluție este tratamentul în cabinetele particulare, iar costurile sunt destul de ridicate.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – Arhivă