Cursuri de reconversie pentru cei care doresc o carieră în industria energetică
Publicat de Doina Sirbu, 11 iulie 2019, 11:07
Asociația Producătorilor de Energie Eoliană din România, cu susținerea CEZ România și a Ministerului Energiei, va demara cursuri de reconversie pentru cei care doresc o carieră în industria energetică, indiferent de vârstă și de regiune. Practica se va efectua în Parcul de Eoliene de la Fântânele – județul Constanța. Asociația își propune să recalifice între 500 și 800 de persoane pe an. Prin această inițiativă se dorește reducerea crizei de personal calificat din industria energetică românească.
De organizarea acestor cursuri se ocupă vicepreședintele asociației, Adrian Borotea, de la care am aflat că la aceste cursuri pot participa toți cei care își doresc o carieră în producția și distribuția de energie electrică.
Adrian Borotea – Ne propunem ca în fiecare an să pregătim un număr de 800 de specialiști, 500 în energie eoliană și 300 în distribuția energiei electrice. Ne orientăm în special către mineri și foști mineri, dar sigur că porțile acestei școli sunt deschise tuturor celor care își doresc. Vom iniția un proiect pilot, începând cu luna septembrie a acestui an și ne dorim ca până la sfârșitul anului să avem circa 100 de absolvenți, cărora să le găsim integral locuri de muncă, atât în țară cât și în străinătate.
Cât va dura cursul?
Adrian Borotea – În funcție de nivelul de specializare dorit, va dura între o lună și șase luni.
Care ar fi criteriul minim pentru ca cineva să poată intra? Cursurile se fac pe bani?
Adrian Borotea – Noi ne dorim ca aceste cursuri să fie finanțate integral din fondurile europene și sunt deschise tuturor celor care-și doresc. În funcție de nivelul de pregătire actual ei vor putea să acceseze diverse niveluri de specializare. Vom avea cursurile de bază, cum ar veni, pentru aducerea la un nivel normal, de unde se pot dezvolta și specializa în alte cursuri încă trei luni, încă șase luni.
Ionel Sava, deși încă lucrează la Complexul Energetic Hunedoara, vrea să se recalifice!
Ionel Sava – Am zis că e o oportunitate de a spera la ceva nou. Am 30 de ani de activitate, nu mă pot încadra încă la ieșire la pensie, luând în calcul că nu știm dacă mai merge sau nu mai merge!
De ce vrea CEZ România să susțină acest curs de reconversie ne spune managerul pe România, Ondřej Šafář!
Ondřej Šafář – Ținta proiectului este să le oferim minerilor ocazia să facă ceva nou, dar totuși într-un domeniu pe care îl cunosc. Fie ca specialiști în industria regenerabilă, fie ca electricieni în industria de distribuție a energiei.
De problema forței de muncă bine calificată s-au lovit la construirea și punerea în funcțiune a eolienelor din Dobrogea.
realizator interviu – Cristina Iliuță / redactor online – Liviu Predescu / foto – Cristina Iliuță