VAMA VECHE: Workshopuri şi seminarii gratuite, la Festivalul Internaţional de Arte Vizuale
Publicat de Doina Sirbu, 9 iulie 2019, 16:08
Lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia vor fi prezenţi la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale – VSLO, care se va desfăşura în perioada 23 august – 1 septembrie, la Vama Veche.
Cea de-a zecea ediţie a evenimentului va avea un program variat, cu numeroase workshopuri şi seminarii gratuite de fotografie, film, pictură şi sculptură, care se vor desfăşura în locaţiile partenere – La Frontiera, Papa la Şoni şi Acolo – Vama Veche.
Potrivit organizatorilor, oferta de cursuri practice este generoasă, cuprinzând workshopuri de fotografie de acţiune, de produs, de street photography, fotojurnalism sau fotografie de scenă şi teatru.
Fotograful american Chris Suspect, care revine pentru al treilea an consecutiv în festival, va susţine un workshop intitulat „Making Sens out of Chaos”, precum şi un seminar „Project-minded”.
Vlad Eftenie va vorbi la VSLO despre „Obţinerea imaginilor cu impact vizual, memorabile – despre modul în care imaginile spun poveşti vizuale”. Cornel Lazia va împărtăşi cursanţilor „Poveştile Orizontului”, în timp ce Vali Bărbulescu va ataca o temă pe cât de controversată la prima vedere, pe atât de interesantă în profunzimea ei: „Cum să NU devii fotograf”.
Adrenalină, maşini, mişcare şi fotografii în rafale – toate se reunesc în workshopul lui Andrei Ciobică, în care fotografia de acţiune va scoate la lumină cele mai bune imagini de gen, iar Cătălin Săvulescu le propune participanţilor la VSLO un curs despre „Accentul în fotografia culinară/produs”.
Marek Czarnecki, fotograf polonez distins cu şapte premii British OSKAR ale MPA, va avea două momente în cadrul VSLO: un curs despre fotografia macro şi un seminar despre panoramele verticale realizate cu ajutorul dronelor.
Un gen aparte al fotografiei, cel dedicat scenei şi în special teatrului, va fi abordat de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti. Introducerea în lumea fotografiei de teatru va fi făcută şi cu ajutorul unui curs practic, realizat în cadrul unui spectacol care va avea loc cu acest prilej la VSLO.
Olav Urdahl revine în Vama Veche cu un curs de fotojurnalism, iar de la Spyros Papaspyropoulos, participanţii la VSLO vor putea afla cum se fotografiază pe stradă, folosind în toate felurile posibile un flash extern. Marian Sterea va introduce fotografii în lumea fastuoasă a nunţilor, folosind, de asemenea, lumina şi sufletul.
Fotografa suedeză Jeanette Hagglund va împărtăşi pasiunea sa pentru fotografia de arhitectură în cadrul unui seminar realizat cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti. Tot în cadrul unui seminar, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol vor discuta despre fotografia analogică, din ce în ce mai rar întâlnită într-o eră aproape exclusiv digitală.
Un curs deosebit de apreciat va fi cel de pictură susţinut de Daniel Prapone. Cursul său se adresează oricărui iubitor de artă, cu sau fără experienţă în pictură. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul cursului de sculptură. Aici, cursanţii vor învăţa de la artistul Mircea Tocaci să sculpteze în pietre de mare, creaţiile anilor precedenţi făcând obiectul unei expoziţii.
Şi la ediţia aniversară, la VSLO va avea loc deja obişnuitul Târg de echipamente, în care participanţii vor putea testa gratuit cele mai noi produse oferite de partenerii festivalului: Canon, Sony, Citizen, 4K, Kino Flo, Dedolight.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.
redactor online – Doina Sîrbu / sursă – AGERPRES