Federația Elevilor acuză Guvernul că lasă elevii fără transport spre unitățile de învățământ la care studiază. Interviu cu președintele Asociației Elevilor Constanța – Andrei Mihai Tănase
Publicat de , 4 iulie 2019, 08:52
Federația Elevilor din România solicită Avocatului Poporului să sesizeze prin excepție de neconstituționalitate Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, din cauza efectelor majore pe care aceasta le-ar avea asupra creșterii abandonului școlar, lăsând zeci de mii de elevi fără transport spre unitățile de învățământ la care studiază. Președintele Asociației Elevilor Constanța, Andrei-Mihai Tănase, a vorbit despre acest subiect, în direct, la Interviul dimineții, realizat de Adelina Tocitu.
Cum de s-a ajuns în această situație?
În data de 25 iunie Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a transformat Serviciul Public de Transport Județean, din serviciu public, în concurențial. Astfel dispar obligațiile de serviciu public ale transportatorilor, obligații de serviciu public în care se încadrau atât reducerile petru elevi, cel de 50% respectiv gratuitate pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, dar dispare și obligația transportatorilor de a asigura tarife preferențiale pentru elevi, tarife preferențiale care au fost instituite de către Ministerul Educației, prin Ordonanța de urgență a Guvernului, 69/2016 și în baza cărora se efectuează decontarea navetei elevilor. Așa cum este în momentul de față reglementat transportul județean, transportatorii pot să stabilească tarife în mod discreționar, fără să existe limitații. Automat, având în vedere faptul că transportatorii vor crește prețurile la abonamente, școlile nu vor mai avea, efectiv, resursele financiare pentru a deconta transportul elevilor.
Este vorba despre zeci de mii de elevi, cifra este pentru toată țara! Ce se întâmplă la nivelul județului Constanța? Despre câți elevi vorbim, elevi care er putea fi în această situație?
La nivelul județului Constanța, confrom datelor venite de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, vorbim de aproximativ 2500 de elevi, care sunt în situația în care au nevoie de decontarea navetei. Acestea sunt cifre oficiale. De cele mai multe ori numărul este mult mai mare. Noi, încă din vara anului trecut am avut discuții cu cei de la Consiliul Județean Constanța, iar acum, în vara acesui an, eram foarte aproape să soluționăm cauza, doar că în momentul în care Guvernul a dat această Ordonanță de Urgență s-a schimbat tot regimul. Automat, nici procesul pe care îl avem împotriva lor nu mai are temei, pentru că s-a bazat pe faptul că transportul județean este un serviciu public.
Ce va face mai departe Federația Elevilor din România? Am înțeles că solicită Avocatului Poporului să se sesizeze? Ați făcut deja acest lucru?
Da, chiar în decursul zilei de astăzi ne vom întâlni cu reprezentanții teritoriali ai Avocatului Poporului și sperăm să avem sprijinul Avocatului Poporului pentru că este singura instituție care mai poate salva elevii rămași fără transport școlar.
Înțeleg că ați inițiat și o petiție, petiția elevilor din România?
Da, alături de celelalte asociații de elevi din țară – Călărași, Maramureș, Vâlcea, București, Ilfov, am inițiat o petiție în mediul online, prin care solicităm Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituțională această Ordonanță de Urgență. În momentul de față avem în jur de 1000 de semnături și petiția poate să fie găsită pe pagina asociației oricând.
Pentru ca această petiție să producă efecte cam de câte semnături ar fi nevoie?
În jur de 15.000 de semnături.
Interviu realizat de Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu