Calitatea apelor de îmbăiere de pe litoralul românesc
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 iulie 2019, 10:56
În perioada sezonului estival, specialiștii Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța monitorizează calitatea apei de îmbăiere. Care sunt rezultatele celor mai recente analize?
Dr. Luiza Căruceru – medic primar în cadrul DSP Constanța, în dialog la Radio Constanța cu Adelina Tocitu.
În primul rând, ce parametri sunt măsurați? Conform unei directive a Uniunii Europene sunt monitorizate valorile parametrilor bacteriologici, Enterococi intestinali și Escherichia Coli..
Luiza Căruceru – Da, așa este corect! Există directivă europeană pentru apa de îmbăiere, care este transpusă și în legislația noastră prin HG 546 din 2008 și în conformitate cu aceste acte normative se monitorizează doi parametri microbiologici Escherichia Coli și Enterococ, așa cum ați spus correct…
Care sunt zonele de îmbăiere de pe litoral unde sunt efectuate verificări ale calității apei mării?
Luiza Căruceru – Practic, pe litoral sunt monitorizate toate zonele, începând de la Năvodari și până la Vama Veche. În fiecare stațiune există puncte de monitorizare, de unde se prelevează probe de apă și se analizează în laborator, cu o frecvență de două ori pe lună, deci bilunar, la două săptămâni. Sunt 48 de puncta fixe care sunt de-a lungul întregului litoral. Acestea sunt luate din zonele autorizate, amenajate, dar mai există și mai monitorizăm și plaja de la Corbu și de la Vadu care încă sunt neamenajate.
Care a fost rezultatul analizelor efectuate în această perioadă? Care este, la zi, calitatea apei de îmbăiere?
Luiza Căruceru – Noi am început monitorizarea încă din luna mai, înainte de presezonul de îmbăiere. Ultima oară când am recoltat analize în Năvodari, Mamaia, Constanța a fost pe data de 01.07.2019 și în Efroie pe 02.07, iar în Olimp – Neptun pe 25.06.2019, urmează să luăm pe 09.07. La analizele care au fost effectuate pe aceste probe de apă s-au constatat că în Năvodari și Eforie apa a fost de calitate foarte bună. În ultimele săptămâni, în ultimele recolte, apa a fost de calitate foarte bună, fapt comunicat și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică.
Care sunt factorii care modifică această valoare a calității apei, când este bună sau când este foarte bună?
Luiza Căruceru – Anterior au mai existat și unele locuri unde apa a fost de calitate bună, dar sub calitate bună nu a existat în acest sezon. Sunt o serie de factori precum aglomerația, căldura mare, utilizarea corectă sau nu a grupurilor sanitare, existența altor eventuale surse de poluare punctiforme, dar, știți că în ultima vreme au fost, în afară de aceste călduri mari, au fost și aceste fenomene extreme cu ploi și inundații care au însemnat pe Dunăre o cantitate mare de apă, care a ajuns și în deltă și a ajuns și în mare în acest fel și determină o serie de alte fenomene precum îndulcirea apei, scăderea salinității, a concentrației clorurilor și tot din cauza căldurii și acestor fenomene și scăderea concentrației de oxigen. Alături de alți factori precum absența vântului și a curenților dar și această temperatură crescută înseamnă să se dezvolte și nutrienți și substanțe organice, apariția algelor și pot fi modificate și valorile microbiologice dar deocamdată noi suntem doar în expectativă, deocamdată nu s-au înregistrat valori care să ne alarmeze în vreun fel.
Când nu este permisă îmbăierea?
Luiza Căruceru – În momentul în care s-ar ajunge ca anul trecut în partea de sud a litoralului, într-o stațiune de pe lângă Mangalia, a fost o perioadă în care s-a semnalat o poluare și s-a ajuns până la oprirea îmbăierii. Toate fenomenele care duc la alterarea calității apei și dacă se presupune că există vreun pericol pentru înotători, Direcția de Sănătate Publică va comunica, din timp, acest lucru prin toate mijloacele mass-media și prin intermediul radioului și a televiziuni și electronic prin afișajele pe care le avem noi pe site-ul DSP-ului.
Sunt efectuate monitorizări ale calității apei din piscine? Când, unde și ce rezultate?
Luiza Căruceru – Au început monitorizarea și la piscine. Sunt contracte cu deținătorii de piscine. Numeric, în Mamaia sunt 26 de contracte și se analizează 41 de bazine, în Eforie 9 contracte și se analizează 13 bazine, în Mangalia 17 contracte și se analizează 25 de bazine, în Constanța 2 bazine care se monitorizează în cadrul a două contracte. Sunt și alte piscine și chiar recomand să se adreseze Direcției de Sănătate Publică, pentru că este obligatoriu să fie monitorizată calitatea apei de îmbăiere și să fie transmisă utilizatorilor de piscină calitatea acestora.
Ne puteți spune dacă ați despistat nereguli?
Luiza Căruceru – În ultima perioadă nereguli au fost special la nivelul clorului, ori s-a constatat un clor mai scăzut, ori unclor peste norma prevăzută de legislație, dar de fiecare dată i-am anunțat pe deținătorii de piscine, care au și ei posibilitatea să-și determine clorul și săadapteze valoarea clorului la valorile prevăzute de legislație.
Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Arhivă