Robert Pășcălău – medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică de la Beijing
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 iunie 2019, 11:07
Este vară, elevii olimpici constănțeni studiază încontinuu și se pregătesc pentru concursuri prestigioase. Robert Pășcălău a făcut parte din lotul României la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică și a cucerit la Beijing medalia de aur. Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța și în luna august va participa la o nouă ediție a Olimpiadei care se va desfășura în Ungaria (2-10 august).
Robert Pășcălău în dialog la Radio Constanța cu Larisa Calistru:
Ce înseamnă să fii olimpic?
Robert Pășcălău: Eu cred că olimpiadele școlare sau sportive reprezintă în primul rând o stare de spirit, de energie. Competiția este înainte de toate o luptă cu tine însuți, încerci să te autodepășești și e bine dacă reușești să întreci cât mai mulți competitori.Spiritul olimpic se referă și la respect și la bucurie, întâlnind oameni cu aceleași preocupări ca și tine.
Cât muncești pe zi?
De cele mai multe ori încerc să îmi planific materia în funcție de timpul pe care îl am la dispoziție și care niciodată nu este suficient, așa că este vorba mai mult de calitate. Uneori ajung să muncesc 6 sau 12 ore, alteori deloc, tocmai pentru că mai sunt și alte lucruri pe care trebuie să le fac în timpul liber.
Ce înseamnă pentru tine rezultatele pe care le-ai obținut? Ai un palmares impresionant de medalii (una de aur, 6 de bronz și două mențiuni de onoare)…
In primul rând, medalia de aur de la Beijing reprezintă cel mai important rezultat al meu din anii de liceu. Am terminat clasa a XI-a acum și la olimpiadele internaționale un rezultat este cu mult mai important decât la cele naționale.În primul rând pentru că în momentul premierii, când se anunță numele tău și al premiului pe care l-ai obținut se anunță și numele țării. Și atunci simți că dai totul pentru țară. Iar rezultatul aduce o recunoaștere a eforturilor participantului și pentru cei care îi sunt alături.
Cum a început totul pentru tine?
Încă de pe la 5 ani studiam anumite enciclopedii de geografie, de astronomie și tot atunci am început să memorez numele mai multor capitale ale unor țări(pe care în viitor aș vrea să le și vizitez). Sper ca lucrurile pe care le voi face în viitor să mă poarte în mai multe țări. De asemenea, setea de cunoaștere mi-a fost alimentată și de doamna învățătoare, de profesorii minunați pe care i-am avut în gimnaziu și la colegiu. Prima calificare la olimpiadă am avut-o în clasa a V-a, la matematică. Din păcate, în ultimii doi sau trei ani, nu am mai avut timp să mă ocup așa de bine de ea pentru că am acordat atenție astronomia și fizica.
Astrofizica – o materie care nu se studiaza la școală…
E adevărat că nu se studiază la școală, dar bazele acesteia o reprezintă fizica și matematica, iar ceea ce se studiază în liceu este util și pregătirea pentru acest scop le mulțumesc profesorilor de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân și domnului director de acolo, și doamnei Diamandi de la Planetariu. În afară de ceea ce se studiază la fizică, există câteva cărți de specialitate ale unor profesori români și străini. Pe unele le-am cumpărat cu ajutorul familiei sau al nașilor mei, pe altele le-am primit de la liceu. Cărți, fișiere, probleme de la anumite universități de profil.
Timp liber mai ai?
De obicei îmi încep și îmi termin ziua cu timp liber. Chiar și în timpul studiului, după parcurgerea unei probleme mai dificile mă mai relaxez socializând pe telefon. Când am timp liber comunic cu prietenii și ies cu colegii din gimnaziu și din liceu la o pizza, la un suc, la aniversări. Cu familia îmi petrec vacanțele la munte sau la bunica mea. Merg și la plajă.
Ai trecut clasa a XII-a. Va fi un an important pentru tine… Tinerii aleg să plece din România și să studieze în străinătate…
Într-adevăr, eu aș dori să studiez la o universitate în afara țării, ori din SUA ori din Marea Britanie. Am de gând în anul școlar care urmează să-mi pregătesc examenele pentru admitere, dar voi participa și la concursurile cu care m-am obișnuit în anii de gimnaziu și de liceu. Aș vrea să studiez la universitate fizica sau astronomia și astrofizica la o universitate de profil.După ce îmi voi termina studiile universitare, se poate și să revin în țară.Am și emoții pentru bacalaureat, dar mai multe am pentru admiterea la universitate.
Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Daniel Țăndăreanu