Servicii mai bune de alimentare cu energie electrică, pentru o treime din municipiul Constanţa
Publicat de , 19 iunie 2019, 16:13 / actualizat: 20 iunie 2019, 5:35
Orice avarie, cât de mică, în rețeaua Enel Dobrogea, ne readuce aminte cât de dependenți suntem de energia electrică. În municipiul Constanța, consumul a crescut, în ultimii 5 ani, cu aproape jumătate. În aceste condiții, era nevoie de echipamente moderne, care să facă față noilor cerințe de consum, iar E-Distribuție tocmai a inaugurat o stație complet retehnologizată.
Staţia de transformare din zona Abator a fost modernizată şi automatizată complet, în ultimii doi ani. Investiţia, de 12 milioane de lei, înseamnă că cei 26 de mii de clienţi deserviţi prin acest punct vor avea bătăi de cap mai mici cu penele inevitabile de curent. „Prin acţionarea de la distanţă a noilor echipamente se reduc timpii de realimentare cu energie electrică a clienţilor. Nu mai este nevoie de aşteptarea echipei de intervenţie, care să vină să facă manevrele manual, deoarece aceste manevre se fac de la distanţă, de la centrul de comandă al dispeceratului pe care îl deţinem“, spune Florin Pastorici, inginer şef la E-Distribuţie Dobrogea. Aflăm detalii dintr-un interviu realizat de Bogdan Comșa.
Parametrii de furnizare a energiei electrice vor fi mai stabili, fără acele fluctuaţii de curent?
Florin Pastorici: Da, bineînţeles, parametrii sunt mult mai stabili, prin aceste echipamente.
Cât de vechi erau echipamentele care au fost înlocuite aici?
Florin Pastorici: Echipamentele erau de undeva din 1980. Iniţial, staţia a fost pusă în funcţiune în 1969-1970, cu o modernizare în 1980.
Cât la sută din municipiul Constanţa deserveşte staţia de aici?
Florin Pastorici: Deserveşte aproximativ 33% din suprafaţa oraşului, mai exact zona de sud-est a oraşului Constanţa.
Şi care este situaţia în restul municipiului?
Florin Pastorici: Restul oraşului este acoperit de staţii care au fost modernizate, dar nu în totalitate, ca aceasta, dar o vom face şi pentru celelalte. De asemenea, vom mai construi o staţie nouă în zona Mamaia.
Cum a evoluat consumul de curent electric în Constanţa în ultima perioadă? Oraşul s-a dezvoltat, s-au dezvoltat şi zonele limitrofe. Cum aţi reuşit să faceţi faţă acestui proces?
Florin Pastorici: Da, oraşul s-a dezvoltat şi este într-o continuă dezvoltare, iar un studiu a relevat că, în ultimii 5 ani, consumul în municipiul Constanţa a crescut cu 47%. De accea, continuăm cu modernizarea staţiile, construim noi surse de alimentare, precum staţia de alimentare din Năvodari şi alte posturi de transformare pe medie şi joasă tensiune în zonele unde va fi necesar acest lucru.
Interviu realizat de Bogdan Comșa / Foto – Bogdan Comșa