“Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor”. Ce pași trebuie urmați pentru obținerea finanțării
Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2019, 12:25
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est au prezentat oamenilor de afaceri pașii care ar trebuie urmați pentru a obține finanțări pe axa “Îmbunătățirea competitivitații IMM-urilor”. Este un bun proiect pentru firmele care doresc să se dezvolte, după cum ne-a informat directorul Direcției Implementare Proiecte din cadrul agenției, Jenica Crăciun.
Cristina Iliuță – Ce trebuie să facă un IMM ca să meargă mai departe?
Jenica Crăciun – Solicitanții eligibili trebuie să verifice ghidul, să vadă care sunt condițiile, ce documente trebuiesc pregătite. Deci, trebuie pregătit un proiect, gândită o investiție din punct de vedere al necesității, un plan de afaceri și o cerere de finanțare în care să se explice foarte clar ceea ce se dorește a se realiza, fie că discutăm de spații pentru producție sau de servicii, fie de dotare. Bineînțeles, un plan de afaceri care să cuprindă o analiză a pieței, a principalelor competitori, ceea ce facem de obicei, de fapt și într-un business. În orice business atunci când îți dezvolți investiția îți faci un plan de afaceri și ceea ce urmărești de realizat. Și în acest caz avem în plus o cerere de finanțare prin care solicităm suma necesară pentru dezvoltarea a așa cum am gândit noi proiectul la finanțator.
Cristina Iliuță – Pentru ce sume?
Jenica Crăciun – Alocarea acum pentru regiunea sud-est, pe acest apel este de aproape 13 milioane de euro. Se poate solicita maxim 200.000 de euro, pentru că e vorba de o schemă care se încadrează pe ajutorul de minimis. Proiectul poate fi mai mare, în funcție de investiție, diferența fiind acoperită din contribuția solicitantului.
Cristina Iliuță – Și minim?
Jenica Crăciun – Există un minim de început, dar nu au fost proiecte care să ajungă la valoarea minimă de, nu știu, 20.000 de euro, de exemplu. În general se cere pe maxim 200.000 de euro.
Cristina Iliuță – Și cel care depune ce ar trebui să aibă? Mă gândesc că sunt niște condiții preliminare.
Jenica Crăciun – Firma să fie înființată de cel puțin un an, să aibă cel puțin un angajat la data depunerii cererii de finanțare sau numărul mediu de angajați mai mare de unul în anul anterior depunerii cererii de finanțare, să fi avut profit în exploatare în anul anterior. Sunt câteva condiții care trebuiesc îndeplinite.
Cristina Iliuță – Deci nu se adresează celor care doresc să-și înființeze!
Jenica Crăciun – Nu, nu este un apel pentru start-up, dar, în schimb, se poate acționa pe un domeniu nou. Dacă avem o firmă care acționează într-un domeniu sau în alte domenii, putem în acest moment să ne orientăm către un domeniu nou, dar nu e vorba de start-up de firmă.
Cristina Iliuță – E vorba de dezvoltare!
Jenica Crăciun – Exact. Da.
realizator interviu – Cristina Iliuță / redactor online – Liviu Predescu