TULCEA: Primăria vrea să deschidă plaja de pe lacul Ciuperca luna aceasta
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 iunie 2019, 16:28
Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, doreşte ca luna aceasta să se deschidă sezonul de îmbăiere în lacul Ciuperca şi spune că va lua toate măsurile pentru îmbunătăţirea calităţii apei din lac, după ce primele analize efectuate în presezon au arătat o calitate necorespunzătoare a acestora.
‘Teoretic, la 1 iunie, sezonul estival pe lacul Ciuperca poate fi declarat deschis. În condiţiile în care peste o primim buletine de analiză care confirmă că există o problemă de natură bacteriologică, vom interveni imediat să rezolvăm această problemă’, a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.
El a mai spus că până în prezent nu a primit niciun buletin de analiză privind calitatea apei din lacul Ciuperca, ci doar recomandările Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pe care autoritatea locală le are de îndeplinit pentru a deschide sezonul de plajă pe lac.
De altfel, Primăria municipiului a anunţat că a transmis Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă o adresă prin care solicită sprijin pentru a asigura un punct de prim-ajutor şi lucrători scafandri pe plaja de la lacul Ciuperca.
DSP a anunţat că rezultatele analizelor privind calitatea apelor naturale de îmbăiere efectuate în judeţ au fost transmise autorităţilor, odată cu recomandările specialiştilor pentru deschiderea sezonului estival.
În ceea ce priveşte lacul Ciuperca şi apa din zona plajei de la Marea Neagră din Sulina, analizele efectuate pe probele prelevate, în sezonul de preîmbăiere, analizele DSP au arătat o calitate necorespunzătoare a apei.
Specialiştii au recoltat noi probe, care sunt în lucru în laboratorul DSP, iar primele rezultate arată o scădere a numărului de germeni, a precizat directoarea Direcţiei, Mirela Prodan.
‘Menţionez şi accentuez că este o evaluare intermediară, în presezon, şi interpretarea rezultatelor monitorizării aferente acesteia nu este relevantă pentru evaluarea sezonului de îmbăiere, ci oferă informaţii ale fluctuaţiei parametrilor care au legătură cu condiţiile meteo, furtuni în largul mării, schimbarea curenţilor apei care pot aduce din larg aluviuni, calitatea apei brute de Dunăre. Toţi aceşti factori pot influenţa evoluţia acestor parametri’, a afirmat directoarea Prodan.
Din punctul de vedere al riscului pentru sănătatea publică, DSP consideră că nu există un risc major, având în vedere valorile parametrilor analizaţi şi faptul că îmbăierea presupune doar un contact cu pielea corpului, nu ingestia, ca un aliment care prin compoziţia lui ar putea duce la multiplicarea germenilor.
‘Natura germenilor pe care-i monitorizăm nu declanşează procese patogene la nivel de contact. De aceea recomandăm duşul după îmbăiere în zonele naturale’, a menţionat directoarea DSP.
Printre recomandările transmise autorităţilor locale după ce s-a constatat calitatea necorespunzătoare a apelor naturale din două zone din judeţ se numără pregătirea nisipului de plajă, menţinerea în permanenţă a grupurilor sanitare din zonă în bună stare de funcţionare igienico-sanitară, asigurarea punctului de prim-ajutor şi afişarea buletinelor de analiză DSP într-un loc vizibil.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – arhiva