(AUDIO) Vorba aceea – Substantivele cu sens colectiv
Publicat de Larisa Calistru, 2 ianuarie 2015, 10:37
Unele persoane nu fac deosebirea dintre anumite substantive la numărul plural și alte substantive la singular, care însă denumesc o totalitate de obiecte de același fel. Acestea sunt: “boierime”, “nobilime”, “burghezie”, “stol”, “roi”, “card”, “grup”, “popor”,”oaste”, “grămadă”, “mulțime”, “țărănime”, “muncitorime”.
Și acum vom da câteva exemple în cuprinsul cărora se produc astfel de confuzii: ”Mulțimea au mărșăluit și au protestat energic” sau “Grămada de deșeuri au fost recuperate de urgență” sau “Roiul de albine s-au îngrămădit la gura stupului”.
Deși se află la numărul singular, substantivele “mulțimea”, “gramada” și “roiul” care îndeplinesc funcția de subiecte, nu se acordă cu predicatele “au mărșăluit”, “au fost recuperate” și “s-au îngrămădit”. De ce? Pentru că predicatele enumerate nu corespund persoanei a III-a singular a verbelor prin care se exprima, ci persoanei a III-a plural.
Mai exact, există în propozițiile prezentate un dezacord flagrant între subiectele și predicatele lor. Cauza o constituie confuzia dintre substantivele care denumesc o totalitate de obiecte de același fel (mulțimea,gramada, roiul) și pluralul componentelor acestor substantive (“oameni”, “deșeuri” și “albine”).
Una e să spui: ”Oamenii au mărșăluit și au protestat” și alta e să spui:”Mulțimea a mărșăluit și a protestat”. Corect e: “Roiul de albine s-a îngrămădit”, dar la plural:”Albinele s-au îngrămădit”. În sfârșit:” Grămada de deșeuri a fost recuperată”, în timp ce “Deșeurile au fost recuperate”.
Substantivele cu sens colectiv care denumesc o totalitate de obiecte de același fel se mai numesc și substantive colective. Dacă substantivul colectiv cu rol de subiect e la plural, verbul predicativ se pune la plural. În concluzie, ne vom conduce după forma de singular a substantivului, nu după sensul de colectiv…
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!