Cum putem preveni bolile de rinichi
Publicat de Doina Sirbu, 30 mai 2019, 13:25
Specialiștii atrag atenția asupra importanței controlului medical, periodic, pentru depistarea precoce a bolilor de rinichi, înainte de instalarea insuficienței renale cronice. La fel de importantă este și cunoașterea simptomelor, de multe ori asemănătoare altor afecțiuni, care trebuie investigate din timp.
În ultimii ani, se înregistrează o creștere alarmantă a prevalenței afecțiunilor renale, în special în rândul tinerilor, care, de cele mai multe ori ignoră simptomele de debut ale bolii și nu-și evaluează periodic starea de sănătate. Care sunt aceste semne ce trebuie să atragă atenția, ne spune medicul specialist nefrolog, Alina Stăniguț.
Alina Stăniguț – Astenia fizică, greața, vărsăturile, simptomatologia digestivă, pot fi edeme discrete la nivelul feței, la nivelul membrelor inferioare, o hipertensiune arterială care poate să aibă simptome, sau nu, adică o cefalee, un vertij, pe care din păcate tinerii nu le iau în considerare și le pun pe seama oboselii, stresului și atunci, noi, de multe ori ca specialiști nefrologi, nu mai avem mijloace terapeutice să recuperăm funcția rinichiului și chiar dacă sunt tineri suntem puși în fața situației să explicăm pacientului că trebuie să inițiem dializa sau că trebuie să se înscrie pe o listă de transplant.
Carmen Sandu – Prin efectuarea anuală a unor analize de laborator se poate depista, din timp, orice afectare a rinichiului și astfel se poate preveni pierderea funcției renale.
Alina Stăniguț – Măcar o dată pe an ar fi bine să ne facem niște analize foarte simple, inclusiv tinerii și adolescenții. O analiză banală a urinii, a sângelui, e vorba de creatinină serică care apreciază funcția rinichiului, determinarea glicemiei de exemplu inclusiv la tineri, pentru depistarea diabetului, sunt lucruri simple care ne ajută să depistăm și bolile de rinichi în stadii precoce și să le tratăm cu șanse foarte mari de vindecare și de recuperare integrală a funcției rinichiului.
realizator interviu – Carmen Sandu / redactor online – Liviu Predescu / foto – unsplash.com