Ascultă Radio România Constanța Live

Daniel Citirigă invitat la Interviul Dimineții – ”În primul rând cred că este o victorie a democrației”

Daniel Citirigă invitat la Interviul Dimineții – ”În primul rând cred că este o victorie a democrației”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 mai 2019, 12:21

Ieri s-au desfășurat alegerile pentru Parlamentul European, iar românii au fost invitați să voteze și la un referendum pe teme de justiție. În astfel de momente se scrie istoria și este decis viitorul fiecăruia dintre noi.

Invitat, în studio, Daniel Citirigă – prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice – Universitatea Ovidius Constanța.

Adelina Tocitu – Ieri, românii s-au prezentat în număr mare la urne pentru alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție. Votul, la secțiile din străinătate, s-a încheiat în această dimineață la ora 07.00, ultimii care și-au exercitat dreptul de vot fiind românii de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. Dumnule prodecan, cum privim după ziua de ieri și după rezultatele pe care le avem la această oră. Cum arată ziua de ieri?

Daniel Citirigă – În primul rând cred că este o victorie a democrației, pentru că s-au prezentat foarte mulți oameni la vot și din această perspectivă cea mai importantă unitate de măsură a democrației noastre, cred că aceasta era. Și procentajul mare ne arată că oamenii au fost interesați atât de parcursul european al României iar, referindu-ne la referendum, sigur că, după doi ani de discuții intense pe temele justiției, ar fi fost un mesaj absolut negativ dacă românii nu ar fi considerat important… Ieri s-a demonstrat că aceste discuții și mai ales tendințele în care ele au fost susținute de alianța de la guvernare, au fost în defavoarea majorității poporului român și de asta cred că democrația și-a spus cuvântul, în primul rând, prin prezența la vot și în al doilea rând prin validarea referendumului.

Adelina Tocitu – Conform datelor Biroului Electoral Central la alegerile europarlamentare au votat 369.775 de români din străinătate, iar la referendum 366.504. Mii de români din străinătate nu au apucat să voteze în ciuda faptului că autoritățile din statele în care se aflau le-au creat condiții pentru a fi considerați în interiorul consulatelor sau ambasadelor. La un moment dat am văzut, la televizor, acele garduri puse în jurul celor care voiau să voteze, care n-au apucat, care au stat ore întregi la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot.

Daniel Citirigă – Este un fenomen absolut fără precedent în Europa! Fără precedent, adică, în sensul că doar românii pot să pățească așa ceva dintre membrii Uniunii Europene, pentru că precedent avem. La alegerile din 2014, la prezidențiale, a fost la fel și din această perspectivă, în opinia mea, este o rușine că o alianță guvernamentală s-a ocupat de foarte multe legi, de ordonanțe de urgență dar nu s-a gândit să respecte acest drept de vot al românilor din diasporă care, deși, sunt plecați de atâția ani, ei sunt foarte implicați în politica românească și cred că, în ciuda faptului că, în cifre absolute, trei sute și ceva de mii de oameni reprezintă doar 3% din totalul votanților. Cred că imaginile din străinătate au o valoare simbolică foarte mare în sensul în care foarte mulți români din țară se solidarizează cu cei plecați în afară și cred că și acest lucru a contribuit la creșterea numărului de participanți la vot.

Adelina Tocitu – Alegerile pentru Parlamentul European au adus pierderi importante principalelor familii politice, populare și socialiștii, care rămân însă cele mai mari formațiuni în forul legislativ, liberalii europeni au cunoscut o creștere semnificativă față de rezultatele de acum 5 ani. Naționaliștii de extremă dreapta, care își fac intrarea în parlament, direct, pe locul al 5-lea. Potrivit corespondentului nostru la Bruxelles formațiunile pro europene rămân dominante iar prezența la vot a bătut recordul ultimelor două decenii. Am văzut acolo Partidul Brexit. L-am văzut, din nou, pe scena politică pe Nigel Farage, cel care dispăruse la un moment dat, după Brexit, partidul Brexit este mai nou prezent în Marea Britanie.

Daniel Citirigă – Era de așteptat ca partidele naționaliste să aibă o creștere, dar, totuși revenind la România, este de apreciat că românii au câștigat, evident, partidele pro europene. Încă o dată românii confirmă dorința de a fi parte a acestei comunități, care aduce prosperitate și pace.

Adelina Tocitu – Ce se va întâmpla, de-acum înainte, după acest vot pe scena politică? Cum vedeți această așezare. Sigur, încă se numără voturile. Probabil că, în zilele următoare, vom avea alte cifre!

Daniel Citirigă – Da, este foarte important pentru că peste câteva luni vom avea alegeri prezidențiale. Deja am văzut că principalele partide de opoziție, USR și PNL, vorbesc despre alegeri anticipate. Sigur că din punct de vedere politic ar avea foarte mult de câștigat printr-o astfel de schimbare de ritm. Cred că partidele de la guvernare au o mare problemă, pentru că dacă ne uităm, ALDE nu a reușit să treacă pragul de intrare în Parlamentul European, să nu uităm că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vroia să candideze la prezidențiale, în al doilea rând cred că vor fi probleme în interiorul PSD-ului, unde vor începe luptele pentru putere. Opoziția va trebui, însă, să gestioneze foarte bine această situație pentru a putea fructifica, pe viitor, voturile și starea d efapt de la acest moment. Președintele Iohannis este principalul câștigător la acest moment, dacă mă întrebați pe mine, pentru că a reușit să treacă un referendum, să-l valideze, România neavând tradiție în validarea referendumurilor. Să nu uităm că cele două suspendări ale președintelui Băsescu nu au fost validate, referendumul pentru schimbarea Constituției pentru familie nu a fost validat. A fost validat cel cu 300 de parlamentari, care a fost făcut tot în timpul unor alegeri foarte importante, prezidențiale, dar nu a fost pus în practică, deci, ceea ce a câștigat foarte mult președintele Iohannis este faptul că, a demonstrat că discursul anticorupției este cel susținut de români. Să nu uităm că 80% au votat în favoarea acestor întrebări ale președintelui, care s-au regăsit pe buletinele de vot. Așa, ca o concluzie generală a ceea ce s-a întâmplat și pentru ceea ce urmează, cred că președintele Iohannis se află într-o poziție favorabilă pentru un al doilea mandat, iar, în cazul partidelor de opoziție, cred că va începe o luptă teribilă între cele două partide din opoziție, la acest moment.

Adelina Tocitu – Spuneați puțin mai devreme că urmează alte alegeri în viitorul apropiat și… apropos de românii din diaspora, care, la un moment dat nu și-au mai putut exercita dreptul la vot, introducerea votului electronic, prin corespondență. Credeți că se va realiza până atunci?

Daniel Citirigă – Știu că USR-ul are un proiect de lege depus în parlament, care, sigur că încă nu a ajuns să fie votat și nu știu când va ajunge. Ca idee, el există și cred că este o chestiune obligatorie. Dreptul la vot, deci, a vota, a putea vota trebuie să fie un drept inalienabil, nici nu trebuie să discutăm. Acele cozi din capitalele europene sunt cozile rușinii. În primul rând nu contează opțiunile de vot ale acelor oameni, în al doilea rând cred că o alianță guvernamentală care se ocupă, trebuie să aibă cetățeanul pe primul loc. În 1989 s-a murit pentru ca noi, în primul rând, să ne alegem conducătorii. Blocarea acestor oameni care, repet, ei n-au plecat de bine din România, dar, cu toate astea, se gândesc foarte mult la România și se implică, cred că ar trebui să fie o prioritate pentru toate partidele. Acest lucru n-ar trebui să țină de putere sau de opoziție.

Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu

Funeralii Papa Francisc/ Sicriul Papei Francisc va fi închis în cadrul slujbei de vineri seară
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 18:10

Funeralii Papa Francisc/ Sicriul Papei Francisc va fi închis în cadrul slujbei de vineri seară

Sicriul papei Francisc va fi sigilat, vineri seară, în cadrul unui ritual liturgic desfășurat la bazilica Sfântul Petru de la Vatican, transmite...

Funeralii Papa Francisc/ Sicriul Papei Francisc va fi închis în cadrul slujbei de vineri seară
Ministerul Muncii: Programul național de susținere a natalității, aprobat pentru 2025
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 16:49

Ministerul Muncii: Programul național de susținere a natalității, aprobat pentru 2025

Guvernul României a aprobat, joi, continuarea și în 2025 a Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor...

Ministerul Muncii: Programul național de susținere a natalității, aprobat pentru 2025
buletin vot alegeri aep
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 16:47

ALEGERI PREZIDENȚIALE: În județul Constanța, procesul electoral se va desfășura în 563 de secții de votare. În aceeași zi sunt alegeri locale parțiale pentru primar din comuna Limanu

Instituția Prefectului – Județul Constanța, alături de autoritățile abilitate, continuă  activitățile necesare organizării și...

ALEGERI PREZIDENȚIALE: În județul Constanța, procesul electoral se va desfășura în 563 de secții de votare. În aceeași zi sunt alegeri locale parțiale pentru primar din comuna Limanu
Olimpiada Națională de Limba Engleză are loc la Tulcea
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 16:37

Olimpiada Națională de Limba Engleză are loc la Tulcea

În perioada 24-28.04.2025, municipiul Tulcea găzduiește Olimpiada Națională de Limba Engleză, un eveniment de amploare, care reunește 626 de...

Olimpiada Națională de Limba Engleză are loc la Tulcea
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 16:35

În perioada 24-30 mai 2025, ANPC vine pe litoral într-o amplă acțiune de consiliere și prevenție

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că, în perioada 24-30 mai 2025, se va afla pe litoralul Mării Negre...

În perioada 24-30 mai 2025, ANPC vine pe litoral într-o amplă acțiune de consiliere și prevenție
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:34

Mila 23 — între tradiție, natură și turism lent. Interviu cu Teodor Frolu

Astăzi vă invităm într-o călătorie spre inima Deltei Dunării, la Mila 23. Satul pescăresc dintre ape a obținut recent locul al doilea în...

Mila 23 — între tradiție, natură și turism lent. Interviu cu Teodor Frolu
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:28

Între ape și povești, Mila 23 își așteaptă oaspeții

Pe canalele Deltei, primăvara aduce pelicani, lebede, egrete și… turiști. La Mila 23, gazdele locului se pregătesc de oaspeți cu tot ce au mai...

Între ape și povești, Mila 23 își așteaptă oaspeții
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:17

Județul TULCEA: O casă din localitatea Alba a fost cuprinsă de foc

UPDATE Reprezentanții ISU Tulcea au anunțat că o lumânare lăsată nesupravegheată este cauza probabilă de producere a incendiului. În aceste...

Județul TULCEA: O casă din localitatea Alba a fost cuprinsă de foc