35 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre – Marea Neagră, sărbătoriți printr-o cursă de caiac-canoe
Publicat de Doina Sirbu, 24 mai 2019, 10:50
35 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră, sărbătoriți printr-o cursă de caiac, pe canal. Pentru acest eveniment, organizat în premieră, și-au anunțat participarea sportivi din România și din străinătate. Mai multe detalii am aflat de la președintele Asociației Club Sportiv Nautic Mila 80 Galați, Cristian Bocza, la Interviul Dimineții.
Cristian Bocza – Începând cu ora 18.00 o să începem, efectiv, evenimentul nostru la Cernavodă.
Adelina Tocitu – De la Cernavodă, care este traseul acestui eveniment în următoarele zile ca să înțelegem mai bine cum se va desfășura. Este o cursă de caiac pe canal?
Cristian Bocza – Caiac și canoe. Sunt două tipuri de ambarcațiuni. Diferența între caiac și canoe este modul în care se vâslește. În canoe se vâslește cu o pagae, pe-o parte, în caiac se vâslește cu o padelă și se trage pe ambele părți, așa, o descriere mai plastică. Plecăm de la Cernavodă, mâine dimineață! La ora 8.00 vom fi în ecluza de la Cernavodă, care se va deschide în premieră națională pentru caiaciști. Trebuie să menționăm că navigarea cu ambarcațiuni cu propulsie manuală pe canal se face doar cu acordul administratorului. Pe această cale mulțumim celor de la Canal pentru amabilitatea de a fi parte din acest eveniment și domnului Valerică Rîmbu, care a avut inițiativa organizării acestei curse. Poarta Albă va fi punctul terminus al cursei, care va fi mâine în jurul orei 17.00. Preconizăm să ajungem la Poarta Albă. După această cursă, vom pleca duminică dimineața către Agigea, care va fi punctul final al cursei.
Adelina Tocitu – Așadar această cursă se va desfășura pe parcursul a două zile.
Cristian Bocza – Practic, sunt trei zile. În seara asta ne campăm la Cernavodă, vom face o ședință tehnică în care vom prezenta circulația pe Canal. Trebuie să ținem cont și de navigația care se desfășoară pe Canal și sunt niște reguli de navigație pe care va trebui să le respectăm. Mâine dimineață vom pleca în cursă. Sunt înscriși peste 100 de participanți.
Adelina Tocitu – Înțeleg că aveți participanți atât din țară cât și din străinătate!
Cristian Bocza – Din ce știm noi, până în acest moment, este cea mai mare adunare de sportivi amatori care participă la un eveniment. Este un eveniment unic în România deschiderea Canalului pentru caiaciști și toți cei care vor participa vor trăi o experiență unică.
Adelina Tocitu – De unde sunt sportivii care vin din afara țării?
Cristian Bocza – Din Republica Moldova și din Serbia.
Adelina Tocitu – Din Republica Moldova, Serbia și România, peste 100 de participanți. Sunt 35 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre – Marea Neagră, iar acest moment va fi sărbătorit printr-o cursă de caiac – canoe pe Canal, în următoarele zile pentru a marca acest eveniment.
realizator interviu – Adelina Tocitu / redactor online – Liviu Predescu