Rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie, puşi de DNA sub control judiciar
Publicat de Doina Sirbu, 24 mai 2019, 07:29
Rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob şi Mihail Petrică Marcoci, sunt cercetaţi penal de DNA, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe ofiţerul Gheorghe Bărbulescu să-i transmită un mesaj de ameninţare cu moartea jurnalistei Emilia Şercan.
„La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, se arată într-un comunicat al DNA.
DNA susţine că, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie i-au cerut poliţistului Gheorghe Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care îl aveau asupra acestuia, prin relaţia de subordonare, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje Emiliei Şercan, pentru a o determina să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe Adrian Iacob.
Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuţii pe care Gheorghe Bărbulescu le-a purtat atât separat cu cei doi, cât şi împreună, în sediul Academiei de Poliţie.
Conform DNA, aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, Emilia Şercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Adrian Iacob, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierelor celor doi ofiţeri superiori, astfel încât pentru aceştia era esenţial ca anchetele jurnalistice să înceteze.
„În acest context, trebuie avut în vedere că funcţiile în cadrul învăţământului universitar presupun deţinerea titlului de doctor, iar continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat. Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcţia de prorector depinde în mod direct de rectorul instituţiei de învăţământ, astfel încât pierderea funcţiei de către Iacob Adrian ar fi avut consecinţe negative şi asupra acestuia. În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de ameninţare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor. De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conţinutul mesajelor de ameninţare care urmau să fie transmise persoanei vătămate şi i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”, mai spune DNA.
Pe 17 aprilie, Emilia Şercan scria, pe Facebook, că a primit ameninţări cu moartea.
„Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de ameninţare cu moartea. Mesajul vine în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informaţii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie, instituţie aflată în subordinea Ministerului de Interne, iar alte materiale erau în pregătire. De patru ani scriu aproape exclusiv despre tezele de doctorat plagiate ale unor oficiali ai statului, unii dintre cei mai puternici oameni din România fiind subiectul dezvăluirilor mele. Anchetele despre tezele de doctorat plagiate au expus o cutremurătoare reţea de complicităţi, putere, influenţă şi bani construită pe impostură la cel mai înalt nivel al instituţiilor statului. Până acum am fost înjurată, intimidată, urmărită, s-a încercat compromiterea mea, însă de data asta s-a trecut la un alt nivel”, susţinea Emilia Şercan.
Ea dezvăluia atunci şi o parte a mesajului primit: „Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Opreşte toate activităţile pe care le ai în desfăşurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi (…)”.
În acest caz a fost deschisă o anchetă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, dosarul fiind apoi declinat la DNA.
Procurorii au reuşit să îl identifice pe bărbatul care a ameninţat-o pe jurnalistă, el fiind ofiţerul Gheorghe Bărbulescu, angajat al Academiei de Poliţie.
redactor online – Doina Sîrbu / sursă – AGERPRES