Cum pot beneficia de ajutorul de șomaj absolvenții de liceu și facultate
Publicat de , 22 mai 2019, 16:01
Încă o generație de elevi și studenți își va încheia, foarte curând, studiile. Unii își vor găsi un serviciu în țară sau afară, alții vor alegea facultatea. Pentru mulți, însă, va urma o perioadă de șomaj. Ca să nu piardă indemnizația acordată de stat, trebuie să știe din timp ce au de făcut.
Dacă absolviţi, săptămânile acestea, liceul sau facultatea şi vă bazaţi pe ajutorul de şomaj, avem un sfat: nu vă bazaţi, neapărat, pe ce vi se spune la secretariatul şcolii despre momentul în care puteţi primi adeverinţa de absolvire.
De multe ori, se produc greşeli care nu mai pot fi îndreptate şi riscaţi să pierdeţi aceşti bani. Gheorghe Buşu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa:
„Pentru a beneficia de această indemnizaţie de şomaj, absolvenţii de orice nivel trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor pentru a se înscrie în baza noastră de date ca absolvent.
Absolvent, pentru noi, înseamnă şi cel care ia bacalaureatul, şi cel care nu îl ia. Aici se produc unele sincope la nivel de secretariate, pentru că nu eliberează adeverinţele decât după bacalaureat şi atunci ne îngreunează foarte mult activitatea, pentru că se produc mari aglomeraţii şi, deseori, depăşesc termenul-limită pentru înscrierea la dosarul de şomaj.“
Reporter: În privinţa studenţilor, are importanţă dacă au sau nu licenţa?
Gheorghe Buşu: „Licenţa nu are importanţă, termenul de absolvire înseamnă că a terminat ultimul an de studiu fără nici o restanţă. La fel, la elevi, nu contează dacă au luat bacalaureatul.
Pentru liceeni, prima zi de depunere este 1 iunie şi trebuie să vină la noi până pe 30 iulie 2019. Dacă au restanţe sau corigenţe, atunci pot veni după această examinare şi, pe foaia de înscriere, trebuie să scrie secretariatul că a avut corigenţă sau restanţă. Abia după acel termen noi îl considerăm absolvent.“
Reporter: Dacă se ratează acest termen-limită de 60 de zile, se mai poate face ceva?
Gheorghe Buşu: „Dacă se ratează acest termen, nu mai poate primi acea indemnizaţie de şomaj, poate deveni doar persoană în căutarea unui loc de muncă. Poate participa la orice curs pe care îl desfăşurăm noi, fără a plăti nimic, pentru că este considerat şomer neindemnizat“.
Reporter: Cât timp se acordă acest ajutor şi care este cuantumul?
Gheorghe Buşu: „Acest ajutor se acordă pentru o perioadă de 6 luni şi este în cuantum de 500 de lei.“
Reporter: Beneficiarii au anumite obligaţii, pe durata în care primesc aceşti bani?
Gheorghe Buşu: „Pe durata primirii indemnizaţiei de şomaj sunt obligaţi să se prezinte pentru viză, sunt obligaţi să participe la orice curs de formare profesională pe care îl derulăm noi, sau să se prezinte la AJOFM ori de câte ori este nevoie, pentru a li se comunica ce locuri de muncă am identificat la diverşi agenţi economici, conform cu pregătirea lor profesională. Ei sunt la dispoziţia noastră oricând, în orice zi a săptămânii.“
Reporter: O situaţie des întâlnită: absolventul, beneficiar de ajutor de şomaj, pleacă în străinătate pentru o perioadă mai mare de timp. Trebuie să se prezinte la ambasadă, la consulat, pentru acea viză periodică?
Gheorghe Buşu: „Nu, viza nu se acordă decât personal, la fel ca dosarul de şomaj, care nu se poate depune decât personal, nu se poate veni cu nici o împuternicire de la notar. Noi trebuie să ştim sigur că acea persoană este la noi în ţară şi depune toate eforturilea, alături de noi, pentru a reuşi să o încadrăm în muncă. Nu se poate să fie şi în străinătate şi să aibă şi şomaj.
Dacă nu se prezintă la viză când a fost programat, iar programarea este trecută pe carnetul de şomer, atunci indemnizaţie de şomaj este suspendată automat.“
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – Arhivă