Ce spune Guvernatorul Mălin Mușatescu despre construcțiile care apar pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării
Publicat de , 21 mai 2019, 10:21 / actualizat: 21 mai 2019, 12:23
Pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt tranzacționate loturi pentru construire de imobile și deja au apărut vile. L-am întrebat pe Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Mălin Matei Mușatescu, dacă agreează acest mod de dezvoltare în zona plajelor sălbatice de la Marea Neagră.
Mălin Matei Mușatescu – Autoritățile locale vor să dezvolte zona . Noi le-am explicat ce acceptăm. Trebuie să țină cont de existența habitatelor.
Carmen Secuiu – Aceste imobile pot fi permanente?
Mălin Matei Mușatescu – Vor fi case de locuit, mici viluțe, pensiuni, ceea ce nu e rău, dar le-am pus condiția să se retragă cu vreo 300 de metri față de locația pe care ne-o propuseseră ei foarte aproape de plajă. Sunt zone sensibile acolo din punct de vedere al ecosistemelor.
Carmen Secuiu – Ce autorizații sunt necesare, din punctul de vedere al administrației?
Mălin Matei Mușatescu – La rezervație trebuie să vină. Noi ne ocupăm de reglementări pe zona respectivă, unde, chiar dacă au lotizat, cei care cumpără acele loturi nu pot construi nimic. Dacă nu au autorizația de la rezervație, iar ceea ce rezervația reglementează este în deplin acord cu legea 82 a rezervației și cu această datorie a noastră, a autorităților, din cadrul administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, de a proteja valoarea naturală a zonei, dar și de a acorda o șansă comunităților locale să se dezvolte. Lucrurile se pot face împreună, dar mai e necesar ca și autoritățile locale să înțeleagă același lucru. După întâlnirile destul de numeroase pe care le-am avut la primării, și la Săcele și la Vadu, Corbu, noi nu ne opunem dezvoltării locale. Îi dăm o valoare deosebită prin faptul că se construiește cu chibzuință, în ideea de a proteja natura și de a crea un cadru natural pentru care, cu siguranță, turiștii vor veni și vor fi gata să plătească mai mult decât la Mamaia sau la Constanța pentru așa ceva.
Carmen Secuiu – Cum ar trebui să arate imobilele?
Mălin Matei Mușatescu – Noi discutasem chiar cu arhitectul care lucrase la schiță și, de pildă, la Săcele ne-a asigurat că nu se va accepta decât o arhitectură care să se încadreze cu atmosfera marină a zonei, cu cordonul litoral. Un aspect oarecum meridional cu accente locale, dar, în orice caz nu vorbim despre blocuri cu 6 etaje, sau câte-or fi, pentru că este cu totul altceva decât discutam noi până acum. Nu au voie să construiască așa ceva acolo. Exclus pe teritoriul rezervației.
Realizator interviu – Carmen Secuiu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Arhivă