Interviul Dimineții: Instructorul de dans Elena Rușa
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 mai 2019, 12:36
Este instructor de dans de 12 ani, iar în urmă cu 2 luni a inițiat proiectul Its What I love prin care este promovată mișcarea pentru sănătate. Elena Rușa ne-a vorbit astăzi, la Interviul dimineții, de ce este important să facem mișcare, încă de la vârste fragede.
Elena Rușa: Sunt instructor de 12 ani, dar dansez de mică. Am cochetat cu sportul de la vârsta de 3 ani, am făcut gimnastică până la 13 ani. Cumva pe-atunci așa era, toată lumea făcea gimnastică. Am început gimnastica din joacă și crede-mă că și acum îmi aduc aminte de mirosul bureților din sală și atmosfera de acolo. Prima mea antrenoare a fost doamna Clemența Garabet. Am avut modele extraordinare, pe atunci admiram foarte mult fetele mari, ne doream să fim ca ele (Lavinia Agache, Camelia Voinea).
Larisa Calistru: Și după ce ai încheiat acest capitol ai rămas în perimetrul sportului…
Elena Rușa: Am cochetat toată viața cu dansul, muzica, am continuat la Palatul Copiilor apoi am plecat în București, m-am întors acasă, am făcut sport prin diferite forme (gimnastică, dans modern, latino).
Larisa Calistru : Ne-ai spus că ești instructor de dans de 12 ani. Cum a început totul?
Elena Rușa : Totul a început tot într-o joacă, la Liceul pedagogic din Constanța. Am avut un mentor extraordinar(pe doamna Radu Doina, căreia îi mulțumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-a acordat în tot ceea sunt astăzi) .Nu lucram în domeniu, administram o bază sportivă de fotbal (Metalul).
Larisa Calistru : Și ai ajuns să îți dezvolți un proiect propriu în urmă cu aproape două luni…
Elena Rușa : Pe data de 23 martie a luat naștere școala noastră, care se numește It s what I LOVE, un nume pe care l-am ales cu sufletul deoarece consider că acoperă mai toate ramurile sportive și artistice. Pentru că poate ne place moda, poate ne place dansul, poate ne place muzica sau teatrul. Și cred că cei mici în ziua de astăzi vor să descopere mai toate activitățile care sunt benefice pentru ei de la vârsta de 3 ani.
Larisa Calistru: Înțeleg că este un proiiect dedicat copiilor și părinților…
Elena Rușa: Da, este important să avem părinții aproape deoarece copilul are ca model părintele.Și sunt entuziasmați dacă își depășesc părinții. Este un proiect colorat pentru că viața așa trebuie să fie, colorată în culori deschise.Avem ore de gimnastică, de fitness pentru adulți și copii, ore de engleză, de fetno, de balet, de teatru…
Larisa Calistru: Ce este fetno?
Elena Rușa: Este un proiect al Ancăi Niță din București, a făcut gimnastică ritmică și ea a dezvoltat partea de etno și de fitness, a dezvoltat mișcarea prin dansurile populare. Prin exercițiile posturale, având ca obiect sucitoarele,ne obligă să ne îndreptăm postura și să facem cu mai mare atenție mișcarea.
Larisa Calistru : Vin copiii la mișcare?
Elena Rușa: Vin copiii la mișcare. Copiii iubesc mișcarea și datorită părinților, care au înțeles cât este de benefic pentru copil să facă sport.Preferințele pornesc de la părinți în general, cu ceea ce consideră ei că ar trebui să facă un copil, dar mai târziu profesorul vine în sprijinul părintelui și îndrumă copilul spre ceea ce i se potrivește.La început facem toate stilurile(balet, gimnastică, dans modern) și apoi, încet-încet, învățăm puțin latino, puțin dans popular, facem exerciții de percuție corporală, percuție, modă(pentru atitudine) mai târziu, după 2-3 ani, puten să spunem ce ne place cu adevărat.
Larisa Calistru: Vara ne bate la ușă, simțim nevoia de mai multă mișcare, e cald afară…Ne mutăm din sală pe plajă, prin parcuri?
Elena Rușa: Chiar am avut săptămânile trecute ore în aer liber în parcul din Tomis II, pentru că este un parc extraordinar, plin de verdeață și este păcat să nu ne folosim de vremea de afară și de aerul curat. Ne dorim să mutăm toată vara orele de antrenament pe plajă, pentru a fi mai sănătoși și a ne simți mai bine în mișcare.Îi mulțumim domnului Adrian Gemănaru, care ne-a invitat pe data de 1 iunie pe plaja terapeutică, ne vom întâlni între orele 10 și 12 pentru a ne simți bine și a face mișcare. Acolo sunt cursuri de olărit, de muzică, de dans. Vă invităm pe toți alături de noi!
Larisa Calistru: Sperăm pe viitor. Copiii sunt preocupați de joacă și mișcare.După o anumită perioadă în care învățăm să muncim, să progresăm, putem merge și la un concurs, unde să simțim și primele emoții și cred că totul trebuie să fie progresiv. Un spectacol, un festival și apoi un concurs. Să învățăm copiii să cîștige medaliile prin muncă și tot prin aceste concursuri să învețe să treacă peste eșecuri, să-și gestioneze sentimentele în așa fel încât niciun eșec din viață să nu îi dărâme. Eu îndem oamenii la mișcare și pentru o atitudine pozitivă a atitudinii psihice.
Realizator/foto – Larisa Calistru / Redactor online – Daniel Țăndăreanu