Ziua internaţională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 mai 2019, 13:45
Marcarea Zilei internaţionale a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este organizată, din 1983, în fiecare a treia duminică din luna mai, acţiunile fiind conduse de o coaliţie alcătuită din 1.200 de organizaţii comunitare provenind din 115 de ţări, potrivit site-ului dedicat acestei zile – candlelightmemorial.org.
În 2019, mesajul transmis de Ziua internaţională a lumânărilor aprinse, care se marchează la 19 mai, este „Intensifying the fight for Health and Rights!”, conform site-ului amintit.
Ziua internaţională a lumânărilor aprinse nu se rezumă doar la a aduce un omagiu celor răpuşi de boală, ci este o campanie de mobilizare pentru a facilita accesul la diagnosticare şi la tratament pentru cei bolnavi şi, totodată, pentru a le asigura acestora condiţii de viaţă mai bune.
Marcarea acestei zile este un eveniment la nivel global, care are ca scop manifestarea solidarităţii cu persoanele infectate cu virusul HIV, dezvoltarea metodelor de prevenire a infectării, reducerea fenomenelor de stigmatizare şi discriminare a persoanelor cu HIV, precizează sursa citată.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), HIV/SIDA rămâne una dintre cele mai mari provocări mondiale în ceea ce priveşte sănătatea omenirii, mai ales în ţările subdezvoltate, în curs de dezvoltare sau mediu dezvoltate. Datorită rezultatelor avansate în terapia cu antiretrovirale, multe persoane cu HIV pot avea o viaţă mai bună şi o speranţă de viaţă mai mare.
Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), de la instituirea sa, în 1992, oferă servicii de prevenire HIV/SIDA şi a introdus în România o comemorare de acest tip. Ceremoniile se desfăşoară în fiecare an, nu doar în Bucureşti, ci şi în oraşele în care ARAS are filiale: Constanţa, Piatra-Neamţ, Iaşi, Craiova, Bacău, Timişoara.
Centrul de Sănătate ARAS a luat fiinţă la initiaţiva Asociaţiei Române Anti-SIDA, cu contribuţia profesioniştilor care, cu experienţă şi dedicaţie, abordează sănătatea ca pe un întreg.
Două dintre principiile directoare ale centrului sunt respectarea confidenţialităţii şi lipsa discriminării etnice, de gen sau de orientare sexuală. Obiectivul Centrului de Sănătate ARAS este acela de a dezvolta servicii de sănătate cu scopul de a oferi suport, consiliere şi cunoaştere specializată oamenilor pentru a trăi în armonie. De asemenea, este promovată prevenţia, punând la dispoziţie publicului larg posibilitatea testării şi consilierea HIV, HBV (hepatita de tip B) şi HCV (hepatitat de tip C), precizează site-ul http://www.centrularas.ro/.
SIDA a fost recunoscută pentru prima dată de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor în 1981. De la descoperirea bolii s-au înregistrat aproape 30 de milioane de decese (în 2009). SIDA este considerată o pandemie prezentă în foarte multe ţări, care se răspândeşte în mod activ.
Reţeaua globală a persoanelor care trăiesc cu HIV a fost fondată în 1986, cu birouri în Amsterdam, Olanda şi Cape Town, Africa de Sud. Misiunea sa este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV din întreaga lume prin facilitarea accesului echitabil la tratament, îngrijire şi asistenţă socială.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – unsplash.com