Ascultă Radio România Constanța Live

De la scoici cu urdă, la scoici cu… leurdă. Rețete inedite, prezentate de chef Cătălin Scărlătescu, în direct la Radio Constanța

De la scoici cu urdă, la scoici cu… leurdă. Rețete inedite, prezentate de chef Cătălin Scărlătescu, în direct la Radio Constanța

Publicat de , 17 mai 2019, 11:00

„Festivalul Scoicilor” a revenit la Constanța, în Piața Ovidiu. Evenimentul gastronomic este deschis publicului între orele 11:00 și 22:00.  Chef Cătălin Scărlătescu vine cu noi rețete culinare – meniul este compus din tocănițe de midii, scoici sotate cu vin alb sau sos, de roșii, picant, cu pătrunjel şi usturoi, supe, midii pane, marinate sau tempura și …..alte delicatese. Chef Cătălin Scărlătescu ne-a oferit detalii despre eveniment, într-un interviu telefonic, în direct la Radio Constanța. 

Adelina Tocitu – A început Festivalul Scoicilor la Constanța. Ce ne recomandă chef Cătălin Scărlătescu? Ce le spunem celor care ne ascultă? Care e rețeta acestui festival?

Cătălin Scărlătescu – Rețeta acestui festival se numește Constanța, se numește constănțeni. Suntem la a IV-a ediție și nu mai am ce rețete să mai dau, că le-am dat aproape pe toate. În momentul de față constănțenii vin la mine și îmi spun „Hai să încercăm rețeta… nu știu care!“ Majoritatea dintre ei au idei, au rețete frumoase și câteva au fost și gustoase. Ieri am gătit, cel puțin 3 plite de scoici – le-am gătit după rețetele lor.

Adelina Tocitu – Ce-a fost diferit față de ce pune chef Scărlătescu de obicei?

Cătălin Scărlătescu – De exemplu, a venit o doamnă tătăroaică, care mi-a zis: „Uite, mamă, ia aici o pungă de leurdă, pe care eu am păstrat-o la congelator. Hai să facem scoici cu leurdă!“ Gândiți-vă că au fost senzaționale!

Adelina Tocitu – Deci, o dată scoici cu leurdă de la o tătăroaică…

Cătălin Scărlătescu – O dată scoici cu leurdă. Odată am făcut chiar cu urdă. A venit un cioban, că așa mi-a zis – „Eu îs cioban, machidon, am oi. Vreau să-mi pui, știi cum se fac creveții ăia saganaki cum mănâncă oamenii prin Grecia? Hai să punem urdă…“ Și am pus urdă în scoici. Ia să încercați și cu urdă, să vedeți ce bine ies!

Adelina Tocitu – Deduc din ce spuneți că Dobrogea e fascinantă. Ai ocazia să întâlnești tradiții, să întâlnești obiceiuri…

Cătălin Scărlătescu – Dobrogea este tărâmul copilăriei mele. Aici, în Dobrogea asta, e plin nu numai de români! Turci, tătari, machidoni. Sunt o grămadă de naționalități care, fiecare în felul lor, gătesc diferit. Asta face ca Dobrogea să fie mai ofertantă decât celelalte regiuni ale țării.

Adelina Tocitu – Cătălin, ce te inspiră cel mai mult în Dobrogea, ținând cont de faptul că este tărâmul copilăriei tale, că este atât de bogată, atât de frumoasă și că tradițiile și obiceiurile sunt nemaipomenite?

Cătălin Scărlătescu – Marea. Marea este locul care mă liniștește, marea este locul care mă inspiră, marea este locul care mă atrage, marea este locul care-mi place foarte, foarte mult! Dacă m-am născut aici n-am cum să nu iubesc marea.

Adelina Tocitu – Adevărul este că marea este contagioasă fie că ești născut aici, fie că vrei să o vezi de două, trei ori pe an. Îți rămâne în suflet, n-ai ce face și revii la un moment dat. Cătălin, ținând cont de faptul că suntem la mare și că venim la Festivalul Scoicilor și că acolo avem ocazia să gustăm din ce ai preparat, în special fructe de mare. Ce alte rețete din Dobrogea te inspiră pe tine?

Cătălin Scărlătescu – Deocamdată, pentru perioada 16 – 19 mai ne interesează doar scoicile, rapanele și produsele care se pot face cu ingrediente care vin din mare. În afară de asta să știți că eu, acum vreo 5 ani de zile, am demarat un proiect în care m-am dus prin curțile oamenilor.  Și nu numai prin Dobrogea, în toată țara și am încercat să scot din cuferele lor, puțin prăfuite, niște rețete mai arhaice, mai vechi, mai uitate de timp, de vreme și de oameni. Iar în Dobrogea am găsit o grămadă de lucruri fantastice, n-am cum să nu-mi aduc aminte de… cornulețele de la Fântânelele…de plăcinta de lobodă făcută de machidoni!

Adelina Tocitu – Eu am mâncat o plăcintă cu praz, extraordinară, pe la Cogealac!

Cătălin Scărlătescu – Aia e deja faimoasă. Cea de lobodă nu este atât de faimoasă ca cea cu praz!

Adelina Tocitu – Un eveniment gastronomic de care constănțenii se bucură, au ocazia să mănânce fructele de mare, specifice acestui sezon, exact cum ai spus tu! Să te întâlnească pe tine, să faceți schimb de rețete. Care e cea mai simplă manieră de a prepara scoicile acasă?

Cătălin Scărlătescu – Cea mai simplă rețetă de scoici este următoarea! Te duci la mare, te duci la dig, scoți scoicile, te duci acasă, faci un grătar și pui scoicile pe grătar. Nu faci absolut nimic, doar le pui pe grătar. Căldura le va deschide și apa de mare care e înăuntru, în scoică, o va fierbe puțin. Așa că, asta e cea mai simplă rețetă, ever!

Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – afiș eveniment

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă
Actualitate duminică, 27 octombrie 2024, 09:10

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 a devenit ora 3.00, astfel că ziua de 27 octombrie numără 25 de ore. Chiar dacă putem dormi...

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă
O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 16:53

O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța

Pe 2 și pe 3 noiembrie, bulevardul Tomis se transformă într-un loc plin de culoare și mister, în care distracția, aventura și magia vor crea...

O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța
CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:45

CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut

În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, în fiecare zi, de la ora 10.00, la Muzeul de Artă Populară Constanța vor avea loc ateliere educative...

CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut
“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:36

“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța

În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, ziua când Grecia comemorează eroii căzuţi...

“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor