Gramostenii din Skpojie – Tezaur uman viu
Publicat de Liliana Fustanela, 15 mai 2019, 12:45
Șase bătrâni inimoși cântă a cappella melodii vechi armânești de peste 100 – 200 de ani și le promovează în festivaluri. Ansamblul Aromânilor Grămosteni din Skopjie, Macedonia s-a aflat, zilele acestea, la Festivalul Multietnic Internațional al Păstoritului de la Tulcea. Bucuria reîntâlnirii cu frații aromâni din Dobrogea, a fost atât de mare, încât nu au contat cei 1000 de km parcurși, pentru schimbul etno-cultural. Liliana Fustanela a realizat un interviu în Limba aromână, cu doi dintre ei. Interviul va fi difuzat duminică, la Radio Constanța, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii aromânilor din Dobrogea, pe 909 sau 1530 khz sau on line pe radioconstanta.ro, secțiunea ascultă live, AM. Interviul tradus se poate citi aici:
Interlocutor: Să vă spun eu, când venim la voi, foarte bine petrecem cu voi. Aveți sentimente foarte bune pentru noi aromânii din Macedonia.Voi ne așteptați ca frați, ca surori. Chiar dacă drumul parcurs până aici, este de 1000 de km, venim cu mare bucurie la voi, pentru că ne vreți, și noi vă vrem.
Reporter : Cum vă numiți?
I: Sterghiu Dinacea, din Skopjie, Macedonia
R: Mai sunt mulți aromâni acolo?
I: Sunt, dar s-au cam „topit”, pentru că ne-am încuscrit cu bulgarii. Cu toate acestea mai există, în jur de 200 000 de armâni.
R: Obiceiurile le mai păstrați ?
I: Le mai păstrăm, noi bătrânii. Tinerii, așa și așa. Ca și la voi, mai mult nunțile. Avem cântece armânești, le cântăm și continuăm să vorbim armânește acasă, să păstrăm limba și obiceiurile noastre.
R: Cel mai frumos joc armânesc care este?
I: Toate dansurile armânești sunt frumoase. Noi avem jocuri pe picior (Lăi Coli, lăi) și multe altele „pe –anargha, pe-anargha = încet-încet”. Voiam să mai spun că noi cântăm a cappella, cum cântau străbunii noștri, acum 100-200 de ani. Noi nu cântâm melodii noi, numai vechi. Le-am înregistrat pe CD, le-am pus pe facebook, să nu se piardă. Cântecele noastre sunt unice…, despre Alexandru cel Mare, nu le știu nici grecii, nici sârbii, nici bulgarii, nu le mai are nimeni din Balcani, sunt ale noastre ale celor veniți din Gramostea, Grecia. De-asta ne spune gramosteni, fiindcă am plecat de acolo și ne-am stabilit în Macedonia.
R: Sunt gramosteni și aici, în județul Tulcea.
I: Au plecat la vremea lor, din același loc din Grecia. Unii în România, alții în Bulgaria, alții în Macedonia.
R: Să trăiți!
I: Mulțumesc! Și voi să trăiți și să ne vedem cu bine! Să cântăm, să dansăm. E bine să ne revedem așa!
R: Să dea Dumnezeu!
Redactare, foto și video: Liliana Fustanela