Interviul Dimineții – Primul antrenor al lui Horia Tecău, Ioan Macoveciuc
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 mai 2019, 11:20
Primul antrenor al lui Horia Tecău, câștigător (ieri), la dublu, al finalei turneului de tenis de la Madrid, a fost invitatul Interviului Dimineții la Radio Constanța.
Ioan Macoveciuc a fost antrenorul lui Tecău de la 5 ani şi 8 luni până la 16 ani, când Horia a semnat cu Academia lui Bolletieri, în Statele Unite.
Larisa Calistru – Antrenorul care l-a lansat pe Horia Tecău. N-avem noi acum un campion la Madrid.
Ioan Macoveciuc – Normal că avem! A fost o duminică frumoasă pentru tenisul constănțean, pentru că, nu e ușor să ajungi acolo, în vârf și să te menții. Avem jucători deosebiți iar tenisul constănțean confirmă că este pe înalte culmi ale sportului nostru. Eu mă bucur pentru ce-a făcut Horia Tecău. Mă bucur pentru că are 24 de ani de performanță, de la 10 ani, de când a câștigat primul titlu. Îi felicit, pe el și pe partenerul lui, pe Julien. Îi felicit pe părinții lui Horia Tecău, care l-au adus la tenis la vârsta de 5 ani. A fost o inspirație foarte bună, pe care mi-aș dori să o aibă toți părinții. Să încerce să facă spor cu copiii începând de la vârstele fragede, așa cum a fost și în gimnastică și în alte discipline.
Larisa Calistru – Este primul titlu în acest an pentru perechea româno-olandeză. Da, au mai jucat împreună o finală la Rotterdam, dar, acesta este primul titlu…
Ioan Macoveciuc – Este adevărat. Horia vine după o accidentare și revenirea nu este ușoară în performanță, pentru că alți sportivi au continuitate. Tu când ai întrerupt puțin e destul de greu să revii. Eu mă bucur că au revenit acum. Mai au un Roland Garros sau Wimbledon, unde sunt specialiști pe iarbă. Mai vine și US Open-ul, deci Grand Slam-uri foarte importante pentru ei, pentru că pot să prindă din nou turneul campionilor și ar fi frumos să fie așa. Eu le doresc succes și îmi doresc și mie rezultate la aceste Grand Slam-uri.
Larisa Calistru – Horia Tecău este, de astăzi, pe locul 21 în clasamentul mondial. Se poate mai bine de-atât?
Ioan Macoveciuc – Sigur. Sunt șanse pentru că au spart gheața. Acuma sunt încrezători, au un tonus deosebit și cred că-și doresc în continuare să fie în finală de Grand Slam.
Larisa Calistru – Să vorbim puțin și despre Simona Halep, pentru că tot este constănțeancă de-a noastră și o cunoașteți. Ea, din păcate, a ratat șansa de-a redevin numărul 1 mondial, a învins-o Kiki Bertens, dar, românca ia startul miercuri la Roma.
Ioan Macoveciuc – Se menține. E în pluton acolo, e numărul 2. Că e numărul 1, numărul 2 , este foarte bine să te menții. Finala a fost deosebit de grea pentru ea. Vine și după meciuri foarte grele avute în Fed Cup. Ea și-a dorit extraordinar de mult să joace finala, a muncit cât 10 jucători la un loc. Am fost acolo, în Franța și am văzut. Mi-au plăcut spectatorii români care au dominat galeria franceză, dar, a fost la noroc. Asta bănuiam și eu, la noroc, la o minge, dacă lua mingea de break, făceau ele 5-4 și atunci se juca altfel semifinala.
Larisa Calistru – Norocul face parte din sport, până la urmă. Și din viață. Aveți o carieră de 45 de ani ca antrenor. Nici acum nu stați acasă. Din câte simt eu, sunteți undeva la un teren de joc.
Ioan Macoveciuc – Suntem la Campionatele Naționale de 14 ani. Creștem în continuare jucători și ce-aș fi vrut să mai precizez, foarte sintetic. Așa cum Horia are o carieră extraordinară, ca rezultate, o carieră sportivă super, aș putea să mă prezint și eu, foarte sintetic. Sunt un profesor care am 20 de campioni naționali, 5 titlurieuropene, am promovat 3 jucători în Cupa Davis și acum am copii de toate vârstele. Copii buni care, sper, să ajungă pe urmele Simonei Halep și a lui Horia Tecău. Rămâne viața să confirme ambiția lor de a fi foarte buni în sport.
Larisa Calistru – Vom mai avea, cu siguranță, campioni la Constanța, gen Simona Halep și Horia Tecău. Noi vă mulțumim pentru aceste infromații și vă dorim succes. Aveți o elevă care joacă acum…
Ioan Macoveciuc – Sunt 3. Dar avem, de la noi de la școală mai sunt. Dacă adunăm așa, avem un nucleu bun de sportivi. Avem, continuăm, muncim mult. Condițiile nu sunt favorabile performanței, dar, asta este. Muncim în orice condiții și sperăm să reușim lucruri frumoase.
Realizator interviu – Larisa Calistru / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța