Sf.Efrem cel Nou spre închinare la Gura Dobrogei
Publicat de Liliana Fustanela, 7 mai 2019, 12:56 / actualizat: 7 mai 2019, 21:51
Racla cu moaștele și veșmintele Sfântului Efrem cel Nou rămân spre închinare la foișorul din curtea Mănăstirii Efrem cel Nou și Dionisie cel Mic, toată săptămâna. Ele au fost scoase din mânăstire, sâmbătă, 4 mai 2019, când au început manifestările religioase dedicate unuia dintre cei doi ocrotitori ai lăcașului de cult situat în Rezervația Naturală Gura Dobrogei.
„ Sf.Efrem cel Nou este puțin cunoscut în România, dar se face tot mai cunoscut la noi în țară prin minunile săvârșite de acesta. A trăit în secolul al XIII-lea. S-a născut în Trikala, din centrul Greciei, un oraș cu mulți aromâni și se crede din acest motiv, că și el este aromân. Provine dintr-o familie numeroasă de 8 frați, fiind cel mai mare dintre frați. Auzind că, Baiazid I îi amenință pe cei tineri cu luarea în armata sa, își face bocceluța și pleacă spre Mânăstirea Buna Vestire din zona Attika, Atena. Este primit ca „frate” și urcă treptele monahale. La vârsta de 40 de ani este prins de turci și chinuit 8 luni de zile, să spună unde sunt averile mânăstirii și să treacă la credința musulmană. 5 mai este data morții sale martirice, fiind ucis de turci după ce a fost spânzurat cu capul în jos, de un dud, și i-a fost străpuns pântecul, cu un tăciune încins. 500 de ani nu s-a mai știut nimic de mânăstire, până când Maica Macaria hotărâște să ridice o nouă mânăstire și în ruinele mânăstirii din localitatea Nea Macri, găsește intact trupul Sf.Efrem cel Nou”, a povestit la Radio Constanța, în emisiunea „Viața-n cântec și poveste”, protosinghel Ghenadie, slujitor și duhovnic la Mânăstirea Sf.Efrem cel Nou și Dionisie cel Mic.
Sf. Efrem cel Nou a fost ales să fie ocrotitor al mânăstirii de la Gura Dobrogei, după ce părintele Ghenadie și Maica Evghenia s-au rugat la Mânăstirea Sf.Efrem cel Nou din localitatea Nea Macri, Grecia. Au primit de la Maica Teodosia, de la această mânăstire, papucelul sfântului care i-a ajutat să ridice mânăstirea de la Gura Dobrogei foarte repede, comparativ cu alte lăcașuri de cult din Dobrogea.
O filoxenie, o primire foarte bine pusă la punct a oaspeților, știe să pună în practică, Maica Evghenia, folosind modelul grecesc. De pildă, în Noaptea de Înviere, credincioșii care au participat la Cântarea Canonului Învierii, au primit pe mâini, „bune miresme”, așa cum mironosițele l-au tratat pe Issus.
Liniștea și buna organizare îi ajută pe tot mai mulți credincioși să-și găsească pacea sufletească, aici.
Redactor:Liliana Fustanela
Foto: ucenic al Mânăstirii Sf.Efrem cel Nou